Σύμφωνα με την εγκύκλιο, επαναλειτουργούν οι εξής εμπορικές επιχειρήσεις:
– Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
– Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
– Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
– Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα.
– Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
– Λιανικό εμπόριο ανθέων.
– Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων.
– Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
Καιρός: Το χιόνι θα σκεπάσει τα βουνά - Ποιες οι τελευταίες προγνώσεις
– Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων.
– Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Η τήρηση μέτρων και κανόνων λειτουργίας αφορούν στα εξής:
1. Αναλογία των τ.μ. και των παρευρισκόμενων στους χώρους.
2. Απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας.
3. Τήρηση καταλόγου με τα ραντεβού των πελατών (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ).
4. Τήρηση των ατομικών μέσων προστασίας (μάσκα, πλύσιμο χεριών, χρήση αντισηπτικού).
Διευκρινίσεις για εμπορικές επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν υπό όρους – Ωράριο λειτουργίας:
Α. Εμπορικά καταστήματα. Το ωράριο λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα διαμορφώνεται με ώρα έναρξης στις 10:00 για τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής (πλην τις νήσους) και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (στους δήμους που το απαρτίζουν).
Β. Υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ). Το ωράριο των σούπερ μάρκετ παραμένει έως τις 9 Μαΐου 2020, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7:00 έως τις 21:00 και Σάββατο από τις 7:00 έως τις 20:00.
Γ. Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής. Το ωράριο δύναται να είναι διευρυμένο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7:00 έως τις 22:00 και Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00.
Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών, όπως αυτές έχουν εκδοθεί για τις τουριστικές περιοχές που καθορίζουν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Διευκρινίσεις για τα εμπορικά κέντρα, τα οποία σημειώνεται ότι παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας.
Ως εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με την ΠΟΛ. υπ’ αριθμ. 1056/2009, νοείται το ακίνητο ή το συγκρότημα ακινήτων που αποτελούν ενιαίο λειτουργικά σύνολο, για το οποίο συντρέχουν τουλάχιστον οι εξής προϋποθέσεις:
– Διαθέτει κατ’ ελάχιστο συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ. σε ένα ή περισσότερα επίπεδα.
– Λειτουργεί ή προορίζεται να λειτουργήσει, υπό ενιαία διαχείριση και εκμετάλλευση.
– Διαθέτει χώρους κατάλληλους για άσκηση δραστηριότητας, παράδοσης αγαθών ή/και παροχής υπηρεσιών.
– Οι χώροι του εκμισθώνονται τουλάχιστον σε 15 διαφορετικές επιχειρήσεις, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εμπορικά καταστήματα.
Διευκρινίσεις για εμπορικές επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν υπό όρους.
Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής:
– Στις επιχειρήσεις με ΚΑΔ 96.02 (κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής) που τυχόν διαθέτουν και τον ΚΑΔ για άλλες υπηρεσίες όπως μασάζ, πιλάτες, κ.λπ. απαγορεύεται ρητά η παροχή αυτών των υπηρεσιών.
– Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστον 2 μέτρα.
– Υποχρέωση τήρησης καταλόγου με ραντεβού.
Λοιπές επιχειρήσεις σε επαναλειτουργία:
– Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιονδήποτε ΚΑΔ που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν με έντυπο (banners, ανακοινώσεις κ.λπ.) και ηλεκτρονικό τρόπο τους καταναλωτές, ότι πωλούν μόνο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω ΚΑΔ.
– Οι παραγγελίες από τα ηλεκτρονικά καταστήματα για προϊόντα που ανήκουν σε ΚΑΔ που παραμένουν σε αναστολή για πώληση εντός καταστημάτων εκτελούνται μόνο με αποστολή στον τόπο παράδοσης του πελάτη.
– Τα ΚΤΕΟ έχουν υποχρέωση τήρησης καταλόγου με ραντεβού για τους κατόχους επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
Εξαιρέσεις για τη λειτουργία καταστημάτων σε εμπορικά κέντρα:
– Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ, των φαρμακείων και των δραστηριοτήτων που επαναλειτουργούν, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Διευκρινίσεις για εμπορικές επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν υπό όρους.
– Όπου γίνεται αναφορά στην υποχρεωτική από τις επιχειρήσεις διατήρηση καταλόγου με τα ραντεβού των πελατών, νοείται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
– Παραμένει ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 15 τ.μ. σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων, της απόστασης των 1,5 μέτρων μεταξύ πελατών, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων.
– Ανώτατη ποσότητα αντισηπτικών, αλκοολούχων, μασκών ανά πελάτη 2 τεμάχια (έως 1 τεμάχιο από το κάθε είδος):
– Απολυμαντικά διαλύματα (σε μορφή τζελ ή μαντηλάκια).
– Αιθυλική αλκοόλη (ως α’ ύλη ή εμφιαλωμένη).
– Μάσκες (σε συσκευασία).
– Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναρτούν, σε εμφανές σημείο, στην είσοδό των καταστημάτων:
– Τον επιτρεπόμενο, εντός του χώρου, αριθμό ατόμων. Ο αριθμός των ατόμων υπολογίζεται σύμφωνα με το εμβαδόν της επιφανείας τού κυρίως χώρου του καταστήματος.
– Τους ΚΑΔ για τους οποίους λειτουργούν.
Ιδιαίτερα Μέτρα Τήρησης Αποστάσεων και Ελαχίστων Χώρων
Τετραγωνικά μέτρα επιφανείας κυρίως χώρου (πλην βοηθητικών χώρων) και πλήθος ατόμων (μικτός αριθμός: εργαζόμενοι και πελάτες).
Μέχρι 20 τ.μ. 4 άτομα.
Από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ., 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 20 έως 100 τ.μ.
Άνω των 100 τ.μ., 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τ.μ.
Σε καταστήματα άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.
Στους ανελκυστήρες η πληρότητα πρέπει να είναι 40% και υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Στα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και απόσταση 1,5 μέτρου.
Δυνατότητα άθλησης
Επιτρέπονται τα ατομικά αθλήματα (σε εξωτερικούς χώρους) όπως ενδεικτικά: Τρέξιμο, ποδηλασία, ορειβασία, αντισφαίριση (τένις) σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αδιακρίτως νομικής προσωπικότητας και ιππασία.
Πληροφορίες – Καταγγελίες στο τηλεφωνικό κέντρο 1520 για τα εξής θέματα:
– Έκτακτα μέτρα για τον Covid – 19 (επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν).
– Φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων.
– Φαινόμενα αισχροκέρδειας.
– Φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Τι λένε οι καταστηματάρχες
Λίγες ώρες χωρίζουν τη χώρα από τη σταδιακή επιστροφή της σε μία νέα «κανονικότητα», με τα πρώτα καταστήματα να μετρούν αντίστροφα για την επαναλειτουργία τους μετά την καραντίνα.
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το άνοιγμα ορισμένων μαγαζιών οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων άρχισαν να ετοιμάζονται πυρετωδώς, καθώς επίσης και να εξοπλίζονται με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να υποδεχτούν τους πελάτες τους.
Στις 4 Μαΐου τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι: λιανικό εμπόριο βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Η Εύα Κωστάλα διατηρεί κέντρο αισθητικής στο Κολωνάκι. Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έπειτα από την ανακοίνωση της ημερομηνίας επαναλειτουργίας, τρέχουν συνεχώς για να προλάβουν. Μέχρι στιγμής έχει προμηθευτεί πλεξιγκλάς και το έχει τοποθετήσει στη ρεσεψιόν ώστε να μην έρχεται σε επαφή το άτομο που είναι στο ταμείο με τον πελάτη. Επίσης, πλεξιγκλάς θα υπάρχει ανάμεσα στον πελάτη και την τεχνίτρια νυχιών.
«Θα υπάρχει ένα πλεξιγκλάς με άνοιγμα από κάτω, ώστε να περνάει το χέρι, και να μπορεί η τεχνίτρια να κάνει μανικιούρ. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να ενισχύσουμε κι άλλο τα μέτρα προστασίας που έχουμε λάβει», αναφέρει η κ. Κωστάλα. Οι μάσκες και τα γάντια θα είναι υποχρεωτικά και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους πελάτες, ενώ στο κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι επτά άτομα το πολύ (μαζί με τους εργαζόμενους). Παράλληλα, η αναμονή θα είναι έξω από το μαγαζί, ενώ όποιος πελάτης δεν διαθέτει μάσκες και γάντια, θα του χορηγεί το κατάστημα. Οι αλλαγές στις μάσκες και στα γάντια θα είναι συνεχείς, καθώς επίσης θα γίνονται και συχνά απολυμάνσεις. «Τα ραντεβού είναι κλεισμένα για τις επόμενες 3 εβδομάδες», λέει η κ. Κωστάλα ενώ προσθέτει ότι όσοι καλούν για να κλείσουν ραντεβού, τους ρωτούν αν θα τηρούν τα μέτρα προστασίας. «Τους καθησυχάζουμε λέγοντάς τους ότι θα τηρούμε όλους τους κανόνες», επισημαίνει.
Αρκετά οργανωμένη με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας φαίνεται να είναι και γνωστή αλυσίδα καταστημάτων αθλητικών ειδών, με 22 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος μάρκετινγκ των καταστημάτων, Βασίλης Κωστόπουλος, σε όλα τα μαγαζιά θα υπάρχει ένα σταντ στην είσοδο με αντισηπτικό, μάσκες και γάντια, για όποιον δεν διαθέτει, καθώς θα είναι υποχρεωτικό να φορούν όλοι μάσκες και γάντια. «Συγκεκριμένα, όταν κάποιος εισέρχεται στο κατάστημα το οποίο θα είναι πλήρως αποστειρωμένο, πρέπει να καθαρίσει τα χέρια του με αντισηπτικό που θα υπάρχει στην είσοδο του καταστήματος, να φορέσει μάσκα μιας χρήσης -που θα υπάρχουν στο σταντ-, αν δεν έχει, και γάντια μιας χρήσης. Έτσι μπαίνει σε ένα πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον για να δοκιμάσει παπούτσια και ό,τι άλλο χρειαστεί», σημειώνει ο κ. Κωστόπουλος.
Μάλιστα, όπως λέει, «η μετάβαση από το “Μένουμε Σπίτι” στο “Μένουμε Ασφαλείς” και “μένουμε ασφαλείς κατά τη διάρκεια των αγορών μας” είναι μία γενικευμένη ενέργεια η οποία έγινε και από τους εμπόρους και από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος προμηθεύτηκε με 3.000 μάσκες και 3.000 αντισηπτικά τα οποία θα παρέχει στα μέλη του». Επιπλέον, σε καταστήματα που είναι πολυεπίπεδα, οι ανελκυστήρες θα χρησιμοποιούνται μόνο από άτομα με ειδικές ανάγκες, με αμαξίδια και από άτομα που πραγματικά το έχουν ανάγκη και τα δοκιμαστήρια θα χρησιμοποιούνται ένα παρά ένα. Ακόμα στα ταμεία έχει τοποθετηθεί πλεξιγκλάς, ενώ οι εργαζόμενοι θα ενημερώνουν διαρκώς τους καταναλωτές για το πώς να πλύνουν τα ρούχα που θα αγοράσουν ή πώς θα καθαρίσουν τα παπούτσια τους. «Θέλουμε οι καταναλωτές αλλά και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται ασφαλείς. Το περιβάλλον είναι πλήρως αποστειρωμένο γιατί έχουμε κάνει απολυμάνσεις, πριν μπείτε λοιπόν μέσα θα πρέπει τρόπον τινά να αποστειρωθείτε κι εσείς», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κωστόπουλος. Στόχος, όπως αναφέρει, είναι η διακαναλική, πολυκαναλική στρατηγική «digital marketing» (ψηφιακό μάρκετινγκ) που θα βοηθάει τον καταναλωτή να μείνει μάξιμουμ 5 λεπτά μέσα στο κατάστημα.
Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έχει πάρει και η Βίκυ Κουμούτσου, ιδιοκτήτρια κέντρου αισθητικής στο Κολωνάκι. Μάλιστα, το κατάστημα ήταν έτοιμο να ανοίξει λίγο πριν από την έναρξη της καραντίνας. «Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Οι καρέκλες μας είναι ήδη απομακρυσμένες, υπάρχουν κουρτίνες. Θα έχουμε γάντια, μάσκες για πελάτες και προσωπικό, ρόμπες μιας χρήσης και ποδονάρια, προστατευτικά για τα παπούτσια, οπότε προτού μπει κάποιος στο μαγαζί θα παίρνει ένα σετ με όλα αυτά που σας είπα θα ντύνεται από πάνω μέχρι κάτω και μετά θα εισέρχεται. Παράλληλα θα δεχόμαστε μόνο με ραντεβού», λέει ενώ προσθέτει ότι η νέα πραγματικότητα είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα.
Μεγάλος ο φόρτος εργασίας και για τον Δημήτρη που εργάζεται σε κεντρικό βιβλιοπωλείο του κέντρου της Αθήνας, καθώς παρότι το κατάστημα ήταν κλειστό, οι ηλεκτρονικές παραγγελίες αυξήθηκαν θεαματικά. «Απ’ όταν έκλεισαν τα μαγαζιά λόγω του ιού, αυξήθηκε κατά πολύ η κίνηση στο διαδικτυακό κατάστημα. Ο όγκος δουλειάς όλο αυτό το διάστημα είναι μεγαλύτερος απ’ όσο θα ήταν την αντίστοιχη περίοδο με ανοιχτά τα μαγαζιά», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εξηγεί περαιτέρω πως όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας όλοι, πελάτες και εργαζόμενοι, θα πρέπει να φοράνε γάντια και μάσκα κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Η ίδια εταιρεία έχει προμηθεύσει τους εργαζόμενους με αυτά, ενώ θα υπάρχουν και αντισηπτικά σε πολλά σημεία του καταστήματος. Παράλληλα, πραγματοποιείται καθημερινά καθαριότητα σε όλους τους χώρους.
Εργαζόμενοι και καταναλωτές μοιάζουν πλέον έτοιμοι να έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, ώστε να «μείνουν ασφαλείς» και κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και των αγορών τους.
Εκεί δεν θα μπορούν να πάνε οι κάτοικοι της Αττικής από τη Δευτέρα
Από τη Δευτέρα καταργείται το SMS και οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα αλλά δεν μπορούν να μεταβούν σε άλλους νομούς.
Για την Αττική υπάρχουν και άλλοι περιορισμοί.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς δεν μπορεί κάποιος κάτοικος του λεκανοπεδίου να πάει στα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα Κύθηρα και τα Αντικήθυρα. «Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου δεν μπορούν να μετακινηθούν στα νησιά του Αργοσαρωνικού, των Κυθήρων και των Αντικηθύρων».