Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γιατρός, σημείωσε: «Ένας ασθενής τη Μεγάλη Πέμπτη που ήρθε στην κλινική με προβλήματα στο αναπνευστικό που είχε, έχει ιστορικό ΧΑΠ, έκανε έναν πυρετό γύρω στο 38. Του βγάζω ακτινογραφία λόγω του ιστορικού η οποία ήταν καθαρή. Του δίνω αντιβίωση – αυτή που δίνουμε σε αυτά τα άτομα που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό, μέχρι το Μεγάλο Σάββατο είχε μια μικρή βελτίωση, και τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ ήταν να έρθει Τρίτη, με πήρε τηλέφωνο να μας πει ότι έχει δύσπνοια. Στέλνω το ασθενοφόρο στο σπίτι του, τον φέρνω, του κάνω μια ακτινογραφία θώρακος που ήταν τελείως διαφορετική από την από την προηγούμενη, η οποία παρέπεμπε σε λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Και τον έστειλα στο Θριάσιο. Την Τρίτη το βράδυ μας ειδοποίησαν ότι είναι θετικός. Ενημερώσαμε τον ΕΟΔΥ πως έχουμε αυτό το περιστατικό και ζητήσαμε να μας ελέγξουν τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα. Ήρθε δύο φορές για αιμοκάθαρση. Αυτοί οι ασθενείς με τα αναπνευστικά, είναι συχνά τα εμπύρετα που κάνουν».
Από την δική του πλευρά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προχώρησε σε καταγγελίες – βόμβα για την εν λόγω κλινική: «Μια κλινική που είναι χειρουργική, έχει δύο μονάδες τεχνητού νεφρού και παθολογική κλινική που ουσιαστικά λειτουργεί ως μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος εάν τηρούνται οι κτηριακές προδιαγραφές ασφαλείας και εάν τηρούνται τα μέτρα αποφυγής κρουσμάτων κωρονοϊού.
Μιλήσαμε με ασθενείς και εργαζόμενους. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι ανεπαρκέστατα. Προφανώς γιατί κοστίζουν. Οι εργαζόμενοι δεν μιλούν δημόσια γιατί είναι τρομοκρατημένοι. Περισσότερο από τα μέτρα προστασίας την διεύθυνση την απασχολεί η μη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους εργαζομένους για “να αποδίδουν καλύτερα” όπως λένε. Η κλινική αυτή απορούμε πως δουλεύει χωρίς να πληρεί τις κτιριακές προδιαγραφές και δεν της έχει αφαιρεθεί η άδεια ειδικά τώρα με την πανδημία. Δεν έχει καθόλου προαύλιο χώρο πάρα μόνο ένα πάρκιν. Κατευθείαν από το δρόμο εισέρχονται όλοι στη κλινική και με το ένα ασανσέρ εξυπηρετούνται ασθενείς αιμμοκαθερόμενοι. Ηλικιωμένοι ασθενείς, συνοδοί, προσωπικό είναι όλοι μαζί στον ίδιο χώρο».
Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κλινικής αναφέρει: «Στο ισόγειο είναι η μια μονάδα αιμοκάθαρσης που έχει ξεχωριστή είσοδο. Η δεύτερη μονάδα είναι στο πρώτο όροφο δίπλα από τα χειρουργεία. Για να πάνε οι νεφροπαθείς πρέπει να περάσουν στο διάδρομο της κλινικής να μπουν στο ένα κοινό ασανσέρ. Στο δεύτερο όροφο είναι η παθολογική κλινική που λειτουργεί ως γηριατρική και στο τρίτο όροφο η χειρουργική κλινική. Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί μονάδα τεχνητού νεφρού σε όροφο χωρίς ξεχωριστή είσοδο ή δεύτερο ασανσέρ που να χωράει και φορεία; Χωρίς βοηθητικούς χώρους.αποστάσεις στα κρεβάτια κ.λ.π. Γνωρίζουμε από το Νίμιτς που είναι το μόνο Νοσοκομείο που κάνει αιμοκάθαρση σε περιστατικά κορονϊού πως τα περιστατικά αυτά δεν αντέχουν. Πεθαίνουν κατά την αιμοκάθαρση. Γιατί δεν υποβάλλονται οι ασθενείς σε τακτικά τεστ κωρονοϊού με δεδομένο ότι μπαινοβγαίνουν στη κλινική αιμμοκαθερόμενοι άλλοι ασθενείς, συνοδοί και προσωπικό και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα μέτρα ατομικής προστασίας».
Καταγγελία για γιατρό
Απίστευτη καταγγελία για γιατρό που εργάζονταν στην κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι παρά τα 37 κρούσματα του κορωνοϊού και τους 3 νεκρούς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα που μίλησε στην ΕΡΤ1, γιατρός που συνεργάζεται με αυτή την κλινική έχει σταματήσει να εργάζεται εκεί λόγω του covid-19, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι διαγνώστηκε θετικός στον ιό αρνείται να σταματήσει τα άλλα ιατρεία γιατί δηλώνει ότι δεν έχει κορωνοϊό.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αρμουμανέας, ο «γιατρός διαγνώστηκε θετικός, ωστόσο, αρνείται να το δεχτεί και θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει τα εξωτερικά του ιατρεία».
Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, ο γιατρός έχει εξετάσει περίπου 50 ασθενείς.
«Καρφιά» από Τσιόδρα
«Νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κορωνοϊό» είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στα κρούσματα στις κλινικές «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και «Κασταλία» στο Ελληνικό.
«Είναι σημαντικό σε αυτούς τους χώρους να υπάρξουν όλα τα μέτρα πρόληψης. Προέκυψαν δεδομένα με την τήρηση των κανόνων πρόληψης των λοιμώξεων τα οποία θα αναφερθούν σε σημείωμα του ΕΟΔΥ. Νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κορωνοϊό» αποκάλυψε ο κ. Τσιόδρας.
«Θέλει πάρα πολύ προσοχή, θέλει εκπαίδευση, θέλει επαγρύπνηση, να συμμετέχουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια. Γι αυτό καταργήθηκαν τα επισκεπτήρια σε αυτές τις δομές, δεν είμαστε απάνθρωποι. Η έλλειψη εκπαίδευσης δεν πιστεύω ότι είναι γενική, είναι ειδική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία έχει να μην μεταδοθεί σε μία ευαίσθητη ομάδα» επεσήμανε.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είπε: «υπογραμμίζω κάθε λέξη του κυρίου καθηγητή. Κάθε φορά που υπάρχει οποιαδήποτε αμέλεια, όχι μόνο σε αυτές τις δομές, η δουλειά είναι να δημιουργούνται δεδομένα για να μην γίνει διασπορά στην κοινωνία. Γίνεται τεράστια προσπάθεια ιχνηλάτησης, 16 άτομα προσωπικό προχωρούσαν μέσα στη νύχτα για να μην χαθεί ούτε μία ώρα.
Από τη διαδικασία ιχνηλάτησης για την κλινική Ταξιάρχαι, προέκυψαν 121 στενές επαφές που τέθηκαν σε καραντίνα. Επίσης 39 συνεργαζόμενοι γιατροί της κλινικής τέθηκαν σε καραντίνα.
Στην κλινική Κασταλία όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά και έχουν δοθεί οδηγίες για τα μέτρα προστασίας των τροφίμων.
Ο εισαγγελέας ζητά τους φακέλους ασθενών
Τους φακέλους νοσηλείας όλων των ασθενών της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία ξεκίνησε χθες κατεπείγουσα έρευνα μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων κορονοϊού σε νοσηλευόμενους και ασθενείς.
Με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη , η κλινική καλείται να διαβιβάσει στον Εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο που ανέλαβε να αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, σε βαθμό κακουργήματος, όλους τους φακέλους των ασθενών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα ο κ. Αντωναράκος θα λάβει καταθέσεις μαρτύρων ώστε να διακριβώσει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευομένων από την διασπορά του ιού.