Σε ότι έχει να κάνει με τον αριθμό κρουσμάτων σε αυτή την χρονική περίοδο η Ελλάδα έχει 1735 έναντι 19.691 του Βελγίου, 17.851 της Ολλανδίας και 11.278 της Πορτογαλίας.
Αναφορικά με τα θύματα για το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα μετρά 73 νεκρούς ενώ η Ολλανδία 1776 και το Βέλγιο 1747.
Με βάση τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς γιατί είναι δικαιολογημένη η διεθνής αναγνώριση της απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να λάβει έγκαιρα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ο ξένος Τύπος αφιερώνει σχεδόν καθημερινά άρθρα για την αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης στο ξέσπασμα της πανδημίας ενώ πλέκει το εγκώμιο στους Ελληνες που πειθάρχησαν στους αυστηρούς κανόνες που νομοθετήθηκαν άμεσα.
«Οι Ελληνες είναι δύσκολος λαός. Πάντα βρίσκουν μια δικαιολογία για να παραβιάζουν τους κανόνες, να αψηφούν τις προθεσμίες και να θέτουν το γενικό καλό σε δεύτερη μοίρα. Ομως με την κρίση του κορονοϊού στην Ευρώπη δείχνουν μια σπάνια και νηφάλια πλευρά στην απείθαρχη φύση τους», έγραψαν οι «Times» του Λονδίνου, τονίζοντας την «ταχύτατη και τολμηρή» αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο ξεκίνημα της κρίσης με μέτρα τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και οικονομίας: «…με πρόωρη διακοπή λειτουργίας των σχολείων, ξενοδοχείων και καταστημάτων. Μέχρι 10 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 9 δισ. λίρες) έχει υποσχεθεί στους φορολογούμενους για να μειωθούν οι απώλειές τους».
Σε αυτή τη χώρα των 11 εκατομμυρίων ελάχιστες είναι οι στιγμές πανικού, αναφέρει το άρθρο. «Οι ουρές στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ήρεμες και κανονικές. Και περίπου 7 στους 10 Ελληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, είναι κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους κάθε βράδυ στις 6 μ.μ., παρακολουθώντας τον επικεφαλής υγείας του έθνους και τον συντονιστή εθνικής ασφάλειας να εκδίδουν ενημερώσεις και προειδοποιήσεις για τον ιό».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση δεν ήταν έτσι εξ αρχής. «Στην αρχή οι Ελληνες έτρεχαν στις παραλίες, αγνοώντας τις οδηγίες. Ομως, οι Αρχές έβγαλαν μέχρι και drones για να επιβάλουν την τάξη και οι λιμενικές αρχές εμπόδισαν γρήγορα την πρόσβαση στα ελληνικά νησιά για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαγόρευσε κάθε άσκοπη μετακίνηση, αναγκάζοντας τους Ελληνες να ζητούν άδεια για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – ένα μέτρο ηλεκτρονικής επιτήρησης που επέβαλε μόνο η Κίνα.
Σε κάθε άλλη εποχή αυτό θα προκαλούσε μεγάλες διαμαρτυρίες. Αλλά ένα χρόνο μετά την έξοδο από μια εξαντλητική δεκαετή οικονομική κρίση που κατέστρεψε πάνω από 100.000 μικρές επιχειρήσεις και άφησε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους άνεργους, οι Ελληνες έχουν αποκτήσει μια συλλογική ανοχή στις δυσκολίες και τις κακουχίες».
Το άρθρο αναφέρει ότι η κυβέρνηση πήρε από τα πιο γρήγορα και τολμηρά μέτρα στην Ευρώπη και αυτά έχουν αποδώσει, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην καμπύλη των κρουσμάτων. Τέλος, σημειώνεται ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης θα αποδώσουν και πολιτικά οφέλη, σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δημοφιλία του Κ. Μητσοτάκη να ανεβαίνει στο 53%.
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν τα άρθρα των «New York Times» και «Washington Post»: «Σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες, η Ελλάδα έλαβε αποφασιστικά μέτρα νωρίς. Τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν μετά τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ κάθε μέρα προστίθενται κι άλλοι περιορισμοί. Τα χιονοδρομικά κέντρα και οι δημόσιες οργανωμένες παραλίες έκλεισαν, τα λιανικά καταστήματα έκλεισαν, οι χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώθηκαν, οι εκκλησίες έκλεισαν, ενώ όλο και περισσότεροι δουλεύουν από το σπίτι», έγραψαν χαρακτηριστικά.
Χθες, μάλιστα, οι «New York Times» έκαναν ειδική αναφορά στη χώρα μας και στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα σε άρθρο για τους νέους ήρωες του πολέμου κατά του κορονοϊού. «Στην Ελλάδα, η οποία έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει ένα μείζον ξέσπασμα του κορονοϊού, όλοι συντονίζονται κάθε 6 η ώρα το απόγευμα για να παρακολουθήσουν τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έναν γκριζομάλλη άνδρα», σημειώνει η αρθρογράφος. «Οι ανακοινώσεις του είναι κοφτές, βασίζεται απολύτως στις σημειώσεις του καθώς ενημερώνει τη χώρα για τα τελευταία στοιχεία. Περιστασιακά δίνει κάποιες πρακτικές συμβουλές, όπως για την αναλογία χλωρίνης και νερού που απαιτείται για την απολύμανση μιας επιφάνειας. Σε κάθε περίπτωση σπεύδει πάντα να διαλύσει κάθε παραπληροφόρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λίγες ώρες πριν, Βρετανός δημοσιογράφος της εφημερίδας «Telegraph» σε άρθρο του τόνιζε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Μια χώρα που, όπως αναφέρει, είναι ένας ονειρικός προορισμός όπου οι Βρετανοί είναι πάντα ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές αγκάλες, όπου ο ήλιος πάντα λάμπει και που δεν χρειάζονται πολλές ώρες στο αεροπλάνο.