Φαίνεται ότι μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης της χλωροκίνης, της δραστικής ουσίας του πλακενίλ, σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, οι πολίτες έτρεξαν να προμηθευτούν το φθηνό σχετικά φάρμακο αρχίζοντας να αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων. Όπως σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Ευγενίδης, τα πλακενίλ δεν έχουν εξαντληθεί και υπάρχουν ακόμα στα ράφια, έστω και σε περιορισμένες ποσότητες και πλέον δίνονται μόνο με την επίδειξη συνταγής ιατρού. Και τούτο διότι πρέπει να προστατευτούν οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και χρειάζεται να λαμβάνουν καθημερινά το συγκεκριμένο φάρμακο προκειμένου να παραμείνουν υγιείς.
«Το πλακενίλ δεν είναι ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να το κρατάει κάποιος σπίτι του. Το στερεί από κάποιον άλλον που το έχει ανάγκη στην καθημερινότητά του», τονίζει ο κ. Ευγενίδης, προσθέτοντας πως το φάρμακο υπάρχει έτσι και αλλιώς σε μειωμένη διαθεσιμότητα από την εταιρεία παρασκευής προς τα φαρμακεία. Ωστόσο ο ίδιο καθησυχάζει τους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα που το λαμβάνουν λέγοντας πως λογικά αύριο ή την Παρασκευή θα γίνει παραλαβή πλακενίλ και τα κουτιά θα υπάρχουν πάλι στα ράφια των φαρμακείων της χώρας.
Για το θέμα μίλησε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής λοιμωξιολόγος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, στην καθημερινή του ενημέρωση προς συντάκτες επιβεβαιώνοντας πως η χλωροκίνη χρησιμοποιείται σε ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία. «Η χλωροκίνη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται και στις κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς στα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με τον νέο κορωνοϊό ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη», πρόσθεσε.
Ακόμα, όπως επισήμανε ο κ. Ευγενίδης, παρατηρείται και έλλειψη παρακεταμόλης στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης καθώς πολλοί κάτοικοι σπεύδουν να πάρουν μεγάλες ποσότητες σκευασμάτων με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα. Ωστόσο, όπως τόνισε, η παρακεταμόλη δεν προκαλεί ανησυχία καθώς σε αντίθεση με το πλακενίλ παρασκευάζεται και στην Ελλάδα.
Πηγή: voria.gr