Φανταστείτε πόσο πολύτιμοι είναι οι σκύλοι βοηθοί γι’ αυτά τα άτομα. Μετά από εκπαίδευση μπορούν να βοηθήσουν άτομα με κινητικές δυσκολίες, να φέρνουν αντικείμενα, να ανοίγουν πόρτες ή να υποστηρίζουν την ισορροπία. Σκύλοι οδηγοί είναι απαραίτητοι για άτομα με προβλήματα όρασης ώστε να κινούνται με ασφάλεια. Υπάρχουν επίσης σκύλοι για άτομα με προβλήματα ακοής, που ειδοποιούν τον ιδιοκτήτη για ήχους όπως κουδούνια, τηλεφωνήματα ή συναγερμούς. Για αυτές τις κατηγορίες ΑμΕΑ τα κατοικίδια και ειδικά τα σκυλιά είναι μια καθημερινή στήριξη, μια προέκτασή τους που συμπληρώνει τις αδυναμίες τους.
Πέρα όμως από την πρακτική βοήθεια, τα κατοικίδια προσφέρουν σημαντική συναισθηματική στήριξη. Συνιστούν συντροφιά, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη σε ένα άτομο που δύσκολα θα έχει φίλους ή κοινωνική ζωή – τουλάχιστον οι στατιστικές δείχνουν πως τα ΑμΕΑ δυσκολεύονται με την κοινωνικότητά τους και οι επαφές τους είναι αρκετά περιορισμένες, στον κύκλο της οικογένειας.
Ενα ζώο στο σπίτι βοηθά στη μείωση της μοναξιάς, ειδικά σε άτομα που ζουν μόνα τους, παρέχει αγάπη στους ιδιοκτήτες τους ανεξαρτήτως των φυσικών ή ψυχικών περιορισμών τους και αυτή η άνευ όρων αποδοχή μπορεί να μειώσει αισθήματα ανεπάρκειας και να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση.
Πώς βοηθούν τα κατοικίδια τα άτομα με αναπηρία
Τα κατοικίδια συχνά βοηθούν το άτομο να διαχειριστεί δύσκολες στιγμές ή καταστάσεις, λειτουργώντας ως ασπίδα απέναντι σε στρεσογόνους παράγοντες. Η παρουσία τους προσφέρει έναν σταθερό συναισθηματικό πυλώνα, δίνοντας αυτοπεποίθηση ακόμα και σε απαιτητικές περιστάσεις.
Για παιδιά με αναπηρίες, τα κατοικίδια μπορούν να γίνουν μέσο εκπαίδευσης και βελτίωσης των επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Η ενασχόληση με τις ανάγκες του ζώου βοηθά το άτομο να αισθάνεται πιο αυτόνομο, ειδικά αν μπορεί να φροντίσει το κατοικίδιο χωρίς συνεχή υποστήριξη. Σε συνδυασμό με εκπαιδευμένα ζώα-βοηθούς, η αυτονομία αυξάνεται περαιτέρω, καθώς το κατοικίδιο συμβάλλει στην καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου. Ενα παιδί με αναπηρία μαθαίνει μέσα από τη φροντίδα του ζώου τη σημασία τού να φροντίζει και να περιποιείται τον εαυτό του. Επίσης καλλιεργείται η ενσυναίσθηση, περισσότερο των παιδιών με ειδικές ανάγκες, π.χ. μαθαίνουν να μην πονάνε, να μη χτυπάνε, να μην πιέζουν ασφυκτικά το σώμα κάποιου κοκ. Η ευθύνη τέλος και η τήρηση μιας ρουτίνας για το κατοικίδιο ενισχύουν μια καθημερινότητα με σταθερότητα και ηρεμία.
Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε κατοικίδιο για άτομο με αναπηρία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ειδικούς για να βρείτε το κατάλληλο ζώο και να διασφαλίσετε ότι οι ανάγκες του ζώου και του ιδιοκτήτη θα καλυφθούν.
*Από την Παρασκευή Μπούρα, ψυχολόγο, ομαδική αναλύτρια
*Περισσότερα θέματα στο ένθετο My Pet, που κυκλοφορεί την Κυριακή 12/01 με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις σήμερα
6 συμβουλές για να μην τρώτε συνέχεια γλυκά τον χειμώνα
5 tips για να ξεστολίσετε εύκολα το σπίτι μετά τις γιορτές
Σμαράγδα Καρύδη: Το εντυπωσιακό της σπίτι με την Ακρόπολη… στο πιάτο