Τα δείγματα που εκκρεμούν προς εξέταση είναι εκατοντάδες, ενώ οι παγκόσμιες ελλείψεις σε αντιδραστήρια για τον μοριακό έλεγχο του Sars-CoV-2 δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν πρόβλημα και στη χώρα μας.
Ο ΕΟΔΥ στα κριτήρια που έχει θεσπίσει για τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για τη διαπίστωση νόσησης με Covid-19 περιλαμβάνει ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται, νοσηλευόμενους ή φιλοξενούμενους σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, προσωπικό Υπηρεσιών Υγείας με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνιο καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Sars- CoV- 2, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε χθες στην τακτική καθημερινή ενημέρωση ότι η στρατηγική της χώρας μας είναι ο έλεγχος να βασίζεται σε επιδημιολογικά κριτήρια και όχι να πραγματοποιείται γενικευμένος έλεγχος. Επεσήμανε ωστόσο ότι ετοιμάζεται σύστημα καταγραφής και μέσα στην κοινότητα.
Σε σχέση με τις ελλείψεις αντιδραστηρίων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας πρόσθεσε ότι προς το παρόν τα επτά εργαστήρια αναφοράς έχουν επάρκεια αλλά είναι γνωστή η παγκόσμια έλλειψη και γίνονται προσπάθειες να υπερκεραστεί.
«Υπάρχει παγκόσμια έλλειψη σε τεστ για να κάνουμε αυτό που έκανε η Νότια Κορέα», σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.
«Γίνονται ενέργειες σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσουμε τον αριθμό των τεστ που χρειαζόμαστε», τόνισε ο κ. Σύψας και συμπλήρωσε ότι «το κλείσιμο των συνόρων θα βοηθήσει».
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Επιστολή με την οποία ζητά νέα μέτρα για τον κορονοϊό έστειλε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας.
«Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή λόγω του κορονοϊού έχουμε να λύσουμε δύο θέματα: 1. Εντοπισμό και ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον πληθυσμό, 2. Απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τον υγιή πληθυσμό».
Οπως επισημαίνει ο κ. Κουρέτας: «Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή της επιδημίας και βλέπουμε ότι διενεργούνται καθημερινά ελάχιστα τεστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία (το πολύ 300-400), δηλαδή χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής και εντοπισμού των κρουσμάτων στις νέες ηλικίες. Αυτό έκανε και η Ιταλία με πολύ άσχημα αποτελέσματα. Επίσης χάνουμε τη δυνατότητα απομόνωσής τους από τους υγιείς. Η Ιταλία έπαιρνε δείγματα κυρίως από μεγάλους στην ηλικία, ενώ η Γερμανία και η Κορέα από όλες τις ηλικίες και μάλιστα μαζικά. Η ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού στη Νότια Κορέα συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων προσβολής από τον κορονοϊό»
Προσθέτει δε ότι «απαιτείται να γίνει ένα είδος επίταξης εξοπλισμού και προσωπικού με λειτουργία των εργαστηρίων που ήδη διενεργούν τις εξετάσεις αυτή τη στιγμή όλο το 24ωρο. Επίσης με το ίδιο σκεπτικό να επιταχθούν όλα τα εργαστήρια στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, που είναι διαπιστευμένα να διενεργήσουν τα τεστ άμεσα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των υπουργείων Ερευνας και Παιδείας. Πρέπει να φτιάξουμε το χάρτη διασποράς με τυχαία δείγματα όπως η Κορέα (συνεργεία στο δρόμο ειδικά να παίρνουν δείγμα από το στόμα σε σάλιο μαζικά σε κάθε πόλη) μέσα στην εβδομάδα όπως και την επομένη».
Παρόμοιες σκέψεις ανέφερε σε δική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ο καθηγητής και ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. «Η αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών περιστατικών οδήγησε στην εκρηκτική εξάπλωση της επιδημίας στην Ιταλία. Εχασαν την ευκαιρία να εντοπίσουν και να απομονώσουν τους νέους ασθενείς, εκείνους που εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία. Εξακολουθούσαν λοιπόν να δραστηριοποιούνται στην κοινωνία και μετατράπηκαν τελικά σε super spreaders. Αντίθετα, η Νότια Κορέα, με πρόγραμμα μαζικού ελέγχου σε όλους τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τις επαφές τους, έχει επιτύχει να ελέγξει την επιδημία», αναφέρει ο κ. Φαρσαλινός.
Σημειώνεται ότι ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανομ, κάλεσε τις κυβερνήσεις να πραγματοποιούν ευρέως τα τεστ.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα επτά δημόσια εργαστήρια αναφοράς (Παστέρ, Μικροβιολογικό Εργαστήριο ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν και Λάρισα), τεστ διενεργούνται και στα ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα, τα οποία μάλιστα έχουν μεγάλο αριθμό ζήτησης και ενημερώνουν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να πάρει έως και τρεις ημέρες. Το κόστος για τα ιδιωτικά κέντρα κυμαίνεται από 150 έως 310 ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου