Οι ΣΔΙΤ στη δημόσια Υγεία, που δεν αποτελούν κατά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τίποτα περισσότερο από χρηματοδοτικά εργαλεία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επίκειται καμία ιδιωτικοποίηση μονάδων Υγείας, θα αναπτυχθούν σε τρία πεδία: Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων, σε στοχευμένες μονάδες για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών Υγείας όπως είναι η αιμοκάθαρση, η αποκατάσταση, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ή η ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς τελικού σταδίου και, τέλος, στην ολοκληρωτική αλλαγή, ως επί το πλείστον κτιριακά, ενός νοσοκομείου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας αναμένεται να ξεκινήσουν με τα ιατρικά μηχανήματα στα νοσοκομεία και τα logistics στις προμήθειες. Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες προβλέπεται η συνεργασία με ιδιώτες που θα συνδράμουν καθοριστικά στο πανελλαδικό δίκτυο μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής υλικών και φαρμάκων (logistics). Το υπουργείο Υγείας, άλλωστε, σχεδιάζει νέο σύστημα προμηθειών, βασισμένο στο βρετανικό πρότυπο (NHS Supply Chain), με στόχο σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Σημειώνεται ότι πέρυσι η προμήθεια υλικών και φαρμάκων κόστισε 1,7 δισ. ευρώ.
Το leasing ιατρικών μηχανημάτων είναι μια εφαρμογή των συμπράξεων του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα που έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα προβαίνουν σε μακροχρόνια μίσθωση μηχανημάτων από ιδιώτες, πρακτική που θεωρείται ότι θα φέρει σημαντική βελτίωση στις παρεχόμενες προς τους ασθενείς υπηρεσίες, συντομεύοντας τους χρόνους αναμονής.
Ο κ. Κικίλιας έχει δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα του πώς θα λειτουργεί το leasing μηχανημάτων στην πράξη, τους αξονικούς και τους μαγνητικούς τομογράφους των δημόσιων νοσοκομείων. Για συγκεκριμένες περιπτώσεις, που τα μηχανήματα είναι 30 ετών και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρησή τους, θα μπορούσε κατά χρήση και περίπτωση μέσω ΣΔΙΤ να «νοικιάσει» μηχανήματα από τον ιδιωτικό τομέα. Οι ιδιώτες θα έχουν την ευθύνη της πλήρους συντήρησής τους, «ακόμη και εάν χαλάσει μια βίδα», όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο κ. Κικίλιας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι χρονοβόρες διαδικασίες αναζήτησης ανταλλακτικών και συντήρησης μέσω του δημόσιου συστήματος που φέρουν μεγάλη αναμονή στα ραντεβού για θεραπείες ασθενών.
Αιμοκάθαρση στα νησιά
Στον προγραμματισμό της Αριστοτέλους για τις ΣΔΙΤ μπαίνουν και παροχές υπηρεσιών Υγείας που δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες δομές του συστήματος, ειδικά σε περιοχές με ιδιαίτερες ανάγκες όπως είναι τα νησιά.
Παρουσία Σακελλαροπούλου η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
Τέτοιες υπηρεσίες είναι μονάδες τεχνητού νεφρού και κέντρα αποκατάστασης. Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Κοντοζαμάνης: «Η Θάσος, η Πάρος και η Ιστιαία στην Εύβοια είναι περιοχές που έχουν σοβαρό πρόβλημα για όσους χρειάζονται αιμοκάθαρση».
Σχεδιάζεται από το υπουργείο Υγείας η δυνατότητα, μέσω ιδιωτών και ασφαλιστικών εταιριών, ασθενείς που αναγκάζονται να κάνουν χιλιόμετρα για αιμοκάθαρση να έχουν πρόσβαση σε μονάδες τεχνητού νεφρού κοντά τους.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε σε συνέδριο που διοργανώθηκε την εβδομάδα που πέρασε από την ιατρική ιστοσελίδα ygeiamou.gr ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα θα μπορούσε να επεκταθεί και για κέντρα αποκατάστασης και υπηρεσίες ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αλλά και για υπηρεσίες «hospice», δηλαδή ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδα για ασθενείς τελικού σταδίου. Μάλιστα, ανέφερε σύνδεση των μονάδων τεχνητού νεφρού και των κέντρων αποκατάστασης με τον ιατρικό τουρισμό για νησιά με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, όπως είναι η Σαντορίνη. «Οταν ξεκίνησαν οι ΣΔΙΤ, εάν θυμάστε, ο γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει παραμείνει χρόνια στη θέση αυτή, είχε πολλές αντιδράσεις. Τώρα έχουν γίνει βρεφονηπιακοί σταθμοί έτσι, έχουν γίνει πυροσβεστικοί σταθμοί έτσι, πάει να γίνει φράγμα στη Βόρειο Ελλάδα έτσι. Προφανώς μπορεί να γίνει και κομμάτι της μεταρρύθμισής μας στην Υγεία. Θα είναι δωρεάν για τον πολίτη, θα είναι καλύτερα ποιοτικά, θα συντομεύσει τους χρόνους αναμονής, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Το τρίτο και πιο μακροπρόθεσμο πεδίο ανάπτυξης συμπράξεων για την Υγεία είναι ολόκληρες επενδύσεις, ιδιαίτερα κτιριακές για τα νοσηλευτικά ιδρύματα. «Η δυνατότητα, δηλαδή, ενός κατασκευαστικού ΣΔΙΤ, η ανέγερση μιας νέας πτέρυγας», όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Υγείας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι κτιριακή επέκταση, για την οποία υπάρχει και έτοιμη μελέτη, για τα χειρουργεία του νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».
Καχυποψία συνδικαλιστών
Οι συμπράξεις, πάντως, του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα προκαλούν την έντονη καχυποψία των συνδικαλιστικών ενώσεων γιατρών και εργαζόμενων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Σε προχθεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ανέφερε ότι «με τις ΣΔΙΤ δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα ασθενών και υγειονομικών αφού: Τα ιδιωτικά, επιχειρηματικά συμφέροντα το κάνουν για το κέρδος και όχι για την κοινωνική προσφορά. Με τις ΣΔΙΤ θα εκμεταλλεύονται υπαρκτές υποδομές και χώρους του Δημοσίου καθώς και ασθενείς ως έτοιμη πελατεία με αποκλειστικό μέλημα το δικό τους κέρδος».
Μεταξύ άλλων, η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει ότι «οι ΣΔΙΤ σε συνδυασμό με τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό δίπλα στην εθνική σύνταξη, θα υποχρεώσουν τους πολίτες να καταφύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση».
Από την έντυπη έκδοση