Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή, το «πείραγμα» των ρολογιών είχε αυξητική πορεία το 2018, συγκριτικά με προηγούμενα έτη.
Αναλυτικότερα:
1. Οι ρευματοκλοπές εκτοξεύθηκαν από αμελητέα ποσότητα (0,2 % της ηλεκτρικής ενέργειας που διακινείται συνολικά το 2003 – 2004, 1,1% το 2011 – 2012) σε 4,2% το 2016, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν σε μια 5ετία. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά τους ελέγχους, τα πρόστιμα και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πάταξη της κλοπής ρεύματος, το ποσοστό μειώθηκε οριακά το 2017 σε 3,9% αλλά επανήλθε σε ανοδική τροχιά το 2018 (4,1%). Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε ρεύμα αξίας 260 εκατ. ευρώ που παρήχθη και καταναλώθηκε αλλά δεν πληρώθηκε γιατί εκλάπη από το δίκτυο με διάφορες μεθόδους (παρεμβάσεις στους μετρητές ή ακόμη και απευθείας σύνδεση καλωδίων στο δίκτυο διανομής) που έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους. Το κόστος του, όμως, μετακυλίεται στους καταναλωτές.
2. Αντίστοιχη είναι η πορεία των κρουσμάτων ρευματοκλοπής που εντοπίζονται από τους ελέγχους τα οποία από 3.000 έως 4.000 το 2011 – 2012 αυξήθηκαν σε 10.000 – 11.000 το 2017 – 2018.
3. Οι επενδύσεις στο δίκτυο κατέρρευσαν πέρυσι στα 148 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε ξεπέρασαν τα 550 εκατ. Ενδεικτικά, το κονδύλι για ενισχύσεις και βελτιώσεις του δικτύου μειώθηκε στα 54 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ μια δεκαετία πριν.
Κόρινθος: Κάθε βράδυ ένας άνδρας μπουκάρει και ρημάζει τα σπίτια - Τρώει, κάνει μπάνιο και κλέβει
Βασικό πρόβλημα
Ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα του ΔΕΔΔΗΕ είναι και η έλλειψη ξύλινων στύλων, απόρροια των ελλιπών επενδύσεων συνολικότερα τα τελευταία χρόνια και ας έχει δείξει η ιστορία ότι το ελάχιστο ύψος που απαιτούνται προκειμένου να μην υπάρχει απαξίωση του δικτύου κυμαίνεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 υποχώρησαν στα 148 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε είχαν υπερβεί τα 550 εκατ.
Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα φαινόμενο επικίνδυνο για την ευστάθεια του δικτύου, δεδομένων των πρόσφατων καιρικών συνθηκών (στις αρχές Ιανουαρίου «Ηφαιστίωνας»), όπου προέκυψαν 101 προβλήματα μεσαίου μεγέθους.
Οι ξύλινοι στύλοι αποτελούν ένα από τα βασικότερα υλικά του Δικτύου Διανομής, καθώς είναι απαραίτητοι όχι μόνο για νέες παροχές, αλλά κυρίως για αντικατάσταση παλιών/φθαρμένων αλλά και για να αποκατασταθούν τα δίκτυα μετά από φυσικές καταστροφές.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι συνολικά διαθέσιμοι στύλοι ανέρχονταν σε 21.318 τεμάχια, ενώ η εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας για τις ετήσιες ανάγκες φέτος είναι για 195.000 τεμάχια. Οι λόγοι για αυτές τις ελλείψεις είναι οι αυξημένες αναλώσεις στύλων από έκτακτα συμβάντα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια (πυρκαγιά στο Μάτι, ακραία κακοκαιρία στη Χαλκιδική, πλημμύρες στα Βίλια) αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στους σχετικούς διαγωνισμούς κατά το ίδιο διάστημα και η μη επιτυχής έκβαση αρκετών εξ αυτών.
«Ως αποτέλεσμα, έχει δημιουργηθεί πρακτικά ένα κενό προμήθειας 120.000 στύλων, το οποίο πρέπει να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατό, αφενός για να υλοποιηθεί ομαλά το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, αφετέρου για να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα βλαβών και προβλημάτων που συνδέονται με την παλαιότητα του δικτύου και τις ελλιπείς συντηρήσεις», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, ο ΔΕΔΔΗΕ ετοιμάζεται ακόμη και για απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια στύλων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και κυρίως το ενδεχόμενο νέων ζημιών σε περίπτωση νέων έντονων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Από την έντυπη έκδοση