Η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. που έγινε νωρίς το πρωί της Τρίτης (17/12) μετά από εισαγγελική εντολή, σε μια από τις βασικές καταλήψεις των Βορείων Προαστίων. Εντός της έπαυλης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοντάρια, πυροσβεστήρες και κράνη.
7+21 υπό κατάληψη κτίρια βρίσκονται στο φάσμα των υποψήφιων… εορταστικών εκκενώσεων!
Τα επτά είναι αυτά για τα οποία έχουν υποβληθεί μηνύσεις από τους ιδιοκτήτες τους και έχουν εκδοθεί ισάριθμες εισαγγελικές εντολές, ενώ τα υπόλοιπα 21 ανήκουν στο Δημόσιο, οπότε δεν χρειάζεται μήνυση, καθώς το αδίκημα της κατάληψής τους είναι αυτεπάγγελτο, όπως αναφέρουν πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Σχεδόν δέκα ημέρες μετά τη λήξη του τελεσιγράφου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χωρίς φυσικά να έχει ανταποκριθεί κάποια κατάληψη στο υπουργικό «κάλεσμα» για οικειοθελή αποχώρηση ή ενοικίαση, αναμένεται, όπως αναφέρουν σχετικές πηγές ενημέρωσης, να ξεκινήσουν οι αστυνομικές επιχειρήσεις εκκενώσεων.
Η δήλωση του αρμόδιου υπουργού, όπως επισήμαιναν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και αστυνομικές πηγές, είχε την έννοια πίεσης προς την πλευρά των καταληψιών κτιρίων προκειμένου να λάβουν την απόφασή τους, και δεν είχε τη στενή ερμηνεία της λήξης «τελεσίγραφο», παρότι το επόμενο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον έως τις εορτές, θα εξελιχθούν αστυνομικές επιχειρήσεις ενδεχομένως και ταυτόχρονες σε περισσότερα από ένα κτίρια.
Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι λίγο «πιεσμένη» για την Ελληνική Αστυνομία, καθώς αναμένεται η κατάθεση του προϋπολογισμού, ενώ έχουν προγραμματιστεί αρκετές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, κάτι που ενδεχομένως αναβάλει ή μικρύνει τον αριθμό αστυνομικών επιχειρήσεων εκκένωσης.
Οπως και να ’χει, οι αστυνομικές παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν έως τις αρχές του νέου χρόνου, χωρίς ακόμη να έχει γίνει επιλογή της «αρχής». Αν δηλαδή αυτές θα γίνουν σε «επικίνδυνα» κτίρια ή σε περιφερειακά που δεν έχουν σημαντική προσέλευση και ουσιαστικά είναι λίγο-πολύ ανενεργά. Αν η επιλογή έχει ως ξεκίνημα τις «δυνατές» καταλήψεις, θα αποτελέσει ένα «μήνυμα» και σαφές δείγμα της πολιτικής πρόθεσης για τη συνέχεια…
Οι 7… δύσκολες
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Παρότι το χρονικό περιθώριο συνέπιπτε χρονικά μία ημέρα πριν από την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στελέχη του αρμόδιου υπουργείου και της Αστυνομίας εξηγούσαν ότι αυτό δεν σήμαινε πως με τη λήξη του τελεσιγράφου θα εκκενώνονταν αυτόματα περίπου 80-90 καταλήψεις σε όλη τη χώρα.
Οι «δύσκολες» καταλήψεις για τις οποίες υπάρχουν σε ισχύ εισαγγελικές εντολές εκκένωσης μετά από μηνύσεις των ιδιοκτητών τους είναι το Κ-ΒΟΞ (Θεμιστοκλέους και Αραχώβης), όπου «εδρεύει» η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας, αλλά και αυτά στη συμβολή των οδών Ζαΐμη 15 και Τοσίτσα 3, Μπουμπουλίνας και Δερβενίων 52, Μπενάκη 41, Στουρνάρη και Κάνιγγος και Μεθώνης 55.
Το πρωταγωνιστικό μέλος της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας, σχεδόν άμεσα είχε στείλει διαδικτυακά τα δικά του μηνύματα, αρχικά ένα… Casus belli (Αιτία πολέμου) και αργότερα για την ετοιμασία ενός… φαραωνικού σχεδίου άμυνας και αντίδρασης σε περίπτωση εισβολής στο ΒΟΞ. Μάλιστα, οι τελευταίες αστυνομικές πληροφορίες κάνουν λόγο και για ενίσχυση της περιφρούρησης του κτιρίου από άτομα που έχουν έρθει από χώρες του εξωτερικού, σε 24ωρη βάση…
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο εξελίσσονται καταδρομικές και καταστροφικές επιθέσεις σε τράπεζες, καταστήματα και οχήματα, οι οποίες σχετίζονται με τις επικείμενες εκκενώσεις καταλήψεων.
Τα 21 αυτεπάγγελτα
Ανάμεσα στα κτίρια που είναι υπό κατάληψη και μπορούν να εκκενωθούν είναι και τουλάχιστον 20 ακόμη που ανήκουν στο Δημόσιο και, όπως εξηγούν πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., η κατάληψή τους είναι αυτεπάγγελτο αδίκημα και δεν χρειάζεται η μήνυση του ιδιοκτήτη, σε αυτή την περίπτωση του Δημοσίου, προκειμένου να υπάρξει αστυνομική επιχείρηση. Αυτά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, χωρίς να είναι βέβαιο αν βρίσκονται ακόμη υπό κατάληψη, είναι τα παρακάτω:
— Στέκι Λέλας Καραγιάννη (Λ. Καραγιάννη 37, Κυψέλη) από το 1988.
— Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 15, Εξάρχεια) από το 2009.
— Πάρκο Ναυαρίνου (Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου) από το 2009.
— Κατάληψη Βαλτετσίου 60, από το 2011.
— Κατάληψη κτιρίου Καλλιδρομίου και Ζωσιμαδών – «Αρχείο 71», (Αυτόνομο εργαστήρι έκφρασης και αυτομόρφωσης) από το 2011.
— Αυτοδιαχειριζόμενη Βιβλιοθήκη (διώροφο κτίριο Φυλής και Φερρών, πλ. Βικτωρίας) από το 2004.
— Κατάληψη Θεάτρου Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδη 2) από το 2013.
— Κατάληψη κτιρίου Πάτμου και Καραβία (Ευγενίου Καραβία 23 και Πάτμου Κάτω Πατήσια) από το 1998.
— Κατάληψη Πάρκου Ανάληψης-Βύρωνας από το 2014.
— Κατάληψη κτιρίου πρώην ΠΙΚΠΑ (Ευγ. Αντωνιάδου 29, Ανω Πετράλωνα) από το 2009.
— Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου (Καρυάτιδος 166, πλ. Δέγλερη) από το 1990.
— Αυτοδιαχειριζόμενος «Αγρός Καματερού» (Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «Αντώνης Τρίτσης» – Ιλιον) από το 2009.
— «Πριάμου» (Πριάμου και Ασκληπιού – Ιλιον) από το 2008.
— Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος – Βοτανικός Κήπος (πλ. Αγίου Δημητρίου – Πετρούπολη) από το 2009.
— Στέκι «Σινιάλο» (Θεσσαλονίκης και Καποδιστρίου 122, Αιγάλεω) από το 2010.
— Κατάληψη «Παπουτσάδικο» (Δαβάκη 20, Χαϊδάρι) από το 2011.
— Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Ιστός» (Κουμουνδούρου 5 και Νικομηδείας, Χαϊδάρι) από το 2012.
— Κατάληψη «Πραπόπουλου» (Προφήτου Ηλία 49 και Ακακιών 2, απέναντι από την είσοδο του Θεάτρου Ρεματιάς, Χαλάνδρι) από το 2006.
— Κατάληψη «Στρούγκα» (Λ. Δεκελείας 116, Νέα Φιλαδέλφεια) από το 2009.
— Κατάληψη Στέγης Αγώνα (Παναιτωλίου 21, Κουκάκι).
– Υπάρχει και μία κατάληψη αυτή των Προσφυγικών Κτιρίων Αμπελοκήπων (Τριχωνίδος και Κουζή, Αμπελόκηποι) από το 2013, το οποίο ανήκει στο Δημόσιο αλλά και ιδιώτες. Σημειώνεται ότι 45 κτίρια βρίσκονται υπό κατάληψη στην Αττική, τα 14 από αυτά στα Εξάρχεια, 11 έχουν εκκενωθεί και 7 έχουν εντολές εκκένωσης.
Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους: «Τέλος του χρόνου όλες οι καταλήψεις θα είναι άδειες». Στην ανακοίνωσή του ουσιαστικά προέτρεπε τους καταληψίες να τα «νοικιάσουν ή να φύγουν», κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς προσπάθεια… ενοικίασης είχε γίνει και στο παρελθόν.