Οι μεγαλύτερες όμως αλλαγές γίνονται στη φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων με το Λιμενικό Σώμα πρακτικά να χωρίζεται στα δύο η λειτουργία του.
Συγκεκριμένα με την τροπολογία που ψηφίστηκε συστήνεται η νέα θέση εθνικού συντονιστή που θα αναλάβει ο Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και οι αρμοδιότητές του θα μπορούν να ανατίθενται και σε υφυπουργό. Θα είναι υπεύθυνος να συντονίζει και να ελέγχει τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων καθώς και τους υπαγόμενους φορείς που σχετίζονται με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, να ελέγχει τους Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ, να είναι επικεφαλής του ΕΝ.Φ.ΕΣ, να εγκρίνει τους χώρους για την κατασκευή των ανοικτών και κλειστών δομών και τους χώρους για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και, τέλος, είναι ο προϊστάμενος όλων των φορέων διοίκησης και διαχείρισης των δομών, επεμβαίνοντας και για την εύρυθμη λειτουργίας τους.
Ο μηχανισμός
Το αρμόδιο όργανο κάτω από τον εθνικό συντονιστή θα είναι ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων. Ο φορέας αυτός θα έχει ως κύρια αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων και θα διοικείται από ειδικό επιτελείο. Οι νέες αρμοδιότητες θα αφορούν τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης -μία αρμοδιότητα που μέχρι πρότινος είναι καθαρά ευθύνη του Λιμενικού Σώματος- και θα είναι υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, θα διενεργεί ελέγχους στα σύνορα και θα είναι σε συνεργασία με της αρμόδιες υπηρεσίες Ε.Ε. και τρίτων χωρών. Προσωπικό όσο και μέσα θα διατεθούν από τα υπουργεία Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας, ενώ η χρηματοδότηση θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Φως στο Τούνελ για Αμαλιάδα: Οι καυτές αποκαλύψεις της Νικολούλη - Τι λέει ο πατέρας του Παναγιωτάκη
Ενστάσεις
Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος εξέφρασε τον προβληματισμό της αναφέροντας ότι «ελλοχεύουν μια σειρά από κίνδυνοι από τη στιγμή που το νέο αυτό εγχείρημα δεν λάβει σοβαρά υπόψη του ότι το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τα στελέχη του εκτός από το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και τη φύλαξη θαλασσίων συνόρων έχει να διαχειριστεί τα θέματα της ναυτιλίας, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την έρευνα και διάσωση σε όλη τη θαλάσσια ελληνική επικράτεια, εφαρμόζει την αλιευτική νομοθεσία[…]. Συνεπώς σε κάθε περίπτωση η όποια απόπειρα δομικού επανασχεδιασμού με τη συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα πρέπει αφενός να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ζητημάτων που οι περιστάσεις επιβάλλουν και αφετέρου να μην αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι η διατήρηση ενός ενιαίου και αδιαίρετου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προκειμένου να μην κλονιστεί η δομή και λειτουργία του Σώματος, να αποφευχθεί η ένταξη εργαζομένων ενός και του αυτού οργανισμού σε δύο διαφορετικούς φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και η αποφυγή αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και δυσκολίας ορθολογικής αξιοποίησης των στελεχών του».
Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Λιμενικού ωστόσο χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή. «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την σύσταση του νέου αυτού επιτελικού οργάνου, αλλά και τη συμμετοχή σε αυτό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό, το οποίο διατηρώντας τις αρμοδιότητές του θα συνεισφέρει στην κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό σκέλος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος», ανέφεραν.
Από την έντυπη έκδοση