Η συμμόρφωση που καταγράφεται στον αντικαπνιστικό νόμο δημιουργεί, ωστόσο, πρόβλημα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που αναζητούν μια λύση όσον αφορά σε μπαρ, μικρά και μεγάλα κέντρα διασκέδασης. Πτώση του τζίρου τους κατά 30% σε διάστημα ενός μήνα δήλωσαν οι επαγγελματίες που ανήκουν στο Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Σωματείο.
«Η βροχή η οποία σίγουρα επηρεάζει την πελατεία μας είναι μια εβδομάδα. Τις υπόλοιπες ημέρες η πτώση της πελατείας μας είναι εξαιτίας της απαγόρευσης του καπνίσματος. Είμαστε υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά να βρεθεί μια λύση για καταστήματα που είναι συνυφασμένα με τη διασκέδαση του Ελληνα, όπως είναι τα μουσικά μεζεδοπωλεία», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ, Νίκη Κωνσταντίνου, και προσθέτει: «Σε δημοσκόπηση που κάναμε στα μέλη του Σωματείου μας, 35.000 επιχειρήσεις, το 90% μάς είπε ότι τον τελευταίο μήνα έχει 30% πτώση του τζίρου του. Δεν πραγματοποιούνται κρατήσεις, τα μαγαζιά θα αδειάσουν».
Λέσχες καπνού
Η ίδια ζητάει να δημιουργηθούν λέσχες καπνού και εξήγησε πως «είναι χώροι όπου μπορούν οι καπνιστές να μπουν, να απολαύσουν τις υπηρεσίες του κλάδου μας, χωρίς να έχουν καμία επαφή με εργαζόμενους ή καταναλωτές που δεν καπνίζουν μέσα στην επιχείρησή μας. Κάτι πολύ απλό που συμβαίνει στην Αυστρία, στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Ολλανδία, στην Αγγλία». Σύμφωνα με την ίδια, «δημιουργούνται λέσχες καπνιστών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σε ελάχιστες όμως επιχειρήσεις».
Το ΠΑΣΚΕΔΙ αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όχι για το σύνολο των καταστημάτων εστίασης, αλλά για τα πιο… νυχτερινά και για αυτά στα οποία δεν παρευρίσκονται ανήλικοι.
Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2019, το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών στη χώρα μας ήταν 17,9% (1 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα), 9,6% δήλωσαν περιστασιακοί καπνιστές (λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα), 32,8% πρώην καπνιστές και 38,3% μη καπνιστές. Ενθαρρυντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι μεταξύ των ετών 2009 και 2014 έχει καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ 33% μείωση του καπνίσματος στις ηλικίες 16-24 ετών. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά του Καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης, στη χθεσινή εκδήλωση «Νοσοκομεία Χωρίς Κάπνισμα» – Smoke Free Hospitals, που διοργάνωσε ο ΙΣΑ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Τα παραπάνω νούμερα προκαλούν αισιοδοξία σχετικά με τη διαχρονικά… στενή σχέση του Ελληνα με το τσιγάρο και δείχνουν πως η καθολική εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας ξεκίνησε με θετικά δείγματα.
Κατά την εκδήλωση τονίστηκε η σημασία να μπει η ιατρική κοινότητα αποφασιστικά στη μάχη κατά του καπνίσματος και να βοηθήσει τους πολίτες να μείνουν υγιείς.
«Υποχρέωσή μας ως γιατρών είναι να στηρίξουμε τα μέτρα της Πολιτείας για να απαλλαγούν όσο περισσότεροι καπνιστές στη χώρα μας από τις βλαπτικές συνέπειες του καπνού, αλλά και να προφυλάξουμε τις νεότερες γενιές από την έναρξη της συνήθειας, δημιουργώντας από κοινού με τις δυνάμεις της κοινωνίας μια νέα αντικαπνιστική κουλτούρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.
Τόνισε δε ότι «ο χώρος των δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων, όλοι οι χώροι υγειονομικής περίθαλψης και τα διαγνωστικά κέντρα και οπουδήποτε παρέχονται υπηρεσίες υγείας και πρόληψης θα πρέπει να είναι παντελώς απαλλαγμένοι από τον καπνό. Ενώ η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να αποτελεί μέρος της βοήθειας των ασθενών να παραμείνουν υγιείς και να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της περίθαλψης. Ως γιατρός, ως πολίτης, και με την αυτοδιοικητική μου ιδιότητα, σύμφωνα με τα παραδείγματα των Περιφερειών της Ευρώπης και του κόσμου, έχω δεσμευθεί ότι θα σταθώ αρωγός στην αποφασιστική μάχη κατά του καπνίσματος, με συμπληρωματικές εκστρατείες στην Περιφέρεια Αττικής και στόχευση στις ομάδες και στις περιοχές εκείνες που χρειάζεται να επιμείνουμε για τη μείωση της θανατηφόρας συνήθειας του καπνίσματος».
Από την έντυπη έκδοση