Ηδη έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί που αφορούν στην επέκταση του δικτύου της τηλεϊατρικής, στον προσωπικό βοηθό για Ατομα με Αναπηρία, ενώ στο προσεχές διάστημα θα δημοπρατηθεί ένα σημαντικό έργο που θα διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων της χώρας και γενικότερα της Δημόσιας Υγείας.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους θα «βγει» και το πρόγραμμα «Smart Readiness», το οποίο θα επιδοτήσει 120.000 νοικοκυριά για την τοποθέτηση οπτικών ινών σε πολυκατοικίες.
Κύριε Ασθενίδη, ποια έργα είναι σε τροχιά υλοποίησης από την «Κοινωνία της Πληροφορίας»;
Υπάρχουν μεγάλα έργα στον πυρήνα της Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού – HRMS, η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συστήματος στην κεντρική διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνησης – Gov ERP, οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, η καινοτομία με τις 16+1 Smart Cities, το Big Data, το Public Cloud, καθώς και η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων – CRMS.
Τους τελευταίους μήνες έχουμε προχωρήσει στις προκηρύξεις διαγωνισμών σημαντικών έργων, όπως είναι η επέκταση του εθνικού δικτύου της τηλεϊατρικής, ο προσωπικός βοηθός για Ατομα με Αναπηρία, η αναβάθμιση του συστήματος τήρησης των αρχείων σε όλα τα αστικά και ποινικά δικαστήρια, η ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τους επόμενους μήνες πρόκειται να δημοπρατηθούν απαιτητικά πρότζεκτ όπως:
Η ψηφιοποίηση των αρχείων των συστήματος Δημόσιας Υγείας
Η ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους
Η ψηφιοποίηση των αρχείων του υπουργείου Ναυτιλίας
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ
Καιρός: Έρχονται λευκά Χριστούγεννα - Προειδοποίηση για χιόνια μέχρι και στην Αττική
Το Ενιαίο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων
Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων
Η ψηφιακή παρέμβαση στην κεφαλαιαγορά
Η εξωστρεφής γεωργία
Τι ύψους είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για τις digital μεταρρυθμίσεις και ποια έργα θα χρηματοδοτήσετε με αυτούς;
Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, το σημαντικότερο επενδυτικό, μεταπολεμικά, πρόγραμμα. Ουσιαστικά, το Ταμείο Ανάκαμψης μας επιτρέπει να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο της ψηφιακής στρατηγικής μας με τα 440 και πλέον έργα που είναι αποτυπωμένα στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, τα οποία αποτελούν τον οδικό μας χάρτη για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας.
Εμείς στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» προγραμματίζουμε το 2023 πενήντα έργα ψηφιακής μετάβασης, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Συνεχίζουμε δυναμικά, ώστε να προκηρυχθούν σημαντικοί διαγωνισμοί που αφορούν κομβικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, στην τεχνολογία, τη Δημόσια Διοίκηση, την οικονομία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, τη διπλωματία, τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τη γεωργία.
Η «ΚτΠ» έχει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση κρατικών δράσεων ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων, όπως η ψηφιακή μέριμνα, το Fuel Pass, το Power Pass κ.λπ. Θα υπάρξουν και στη συνέχεια ανάλογες πρωτοβουλίες;
Και βέβαια θα υπάρξει συνέχεια στις δράσεις ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων. Μέχρι το τέλος του έτους φιλοδοξούμε να «βγάλουμε» ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, το «Smart Readiness». Πρόκειται για υποδομή καλωδίωσης οπτικών ινών σε 120.000 κτίρια με τη χρήση voucher, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, ρυθμίζει τις λεπτομέρειες συνδεσιμότητας και επιδοτεί τις πολυκατοικίες.
Εξόχως σημαντικό είναι και το «πακέτο» των τριών προγραμμάτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η δράση κατανέμεται σε τρία επιμέρους προγράμματα κρατικών ενισχύσεων: 1. «Ψηφιακά εργαλεία ΜμΕ», 2. «Ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών», 3. «Ψηφιακές συναλλαγές». Το πρώτο πρόγραμμα έληξε στις αρχές Νοεμβρίου και οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 72.000. Τα άλλα δύο προγράμματα «τρέχουν» και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Οι επενδύσεις, μεταξύ άλλων, θα στοχεύουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών και υπηρεσιών που μεταξύ άλλων θα προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα τις ηλεκτρονικές πληρωμές, τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, τις εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τα εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης κ.ά.
Τι σημαίνει για τη χώρα η υλοποίηση των έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει αναλάβει η «Κοινωνία της Πληροφορίας»;
Η πρόοδος που καταγράφει την τελευταία τριετία η Ελλάδα στον ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελεί ένα γεγονός που αναγνωρίζεται διεθνώς. Η χώρα προσελκύει επενδύσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς, όμως κυρίως η ψηφιακή πρόοδος είναι εμφανής στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, κάτι που οφείλεται στην υψηλή ταχύτητα με την οποία λειτούργησε η χώρα, υλοποιώντας ένα σχέδιο με υψηλό συντελεστή δυσκολίας.
Πάνω στην ίδια φιλοσοφία σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Θα καθιερώσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο αλληλεπίδρασης του πολίτη με το Δημόσιο, εισάγοντας ψηφιακά εργαλεία και φιλικές για τον πολίτη διαδικασίες σε όλες τις λειτουργίες του κράτους.
Τα τελευταία τρία χρόνια θέσαμε τη χώρα σε κίνηση. Ψηφιακά και όχι μόνο. Αποστολή μας είναι να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και να επιταχύνουμε την εμπροσθοβαρή ανάπτυξή της.
ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Πώς προχωράει το έργο της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων; Ολο το Δημόσιο σε ένα δίκτυο;
Tο έργο της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου και η υλοποίησή του αποτελεί για εμάς ένα mega πρότζεκτ.
Διασυνδέοντας τα μητρώα και τις εφαρμογές του Δημοσίου, ώστε να «συνομιλούν» μεταξύ τους κάθε φορά που χρειάζεται να ανταλλάξουν μία πληροφορία, απαλλάσσουμε τον πολίτη από τη γραφειοκρατία και τα διοικητικά βάρη και του επιτρέπουμε να εξυπηρετείται γρήγορα και εύκολα δηλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία, καθώς τα περισσότερα από αυτά θα αντλούνται αυτόματα. Και το σημαντικότερο. Θεμελιώνουμε ένα πλαίσιο ενιαίας λειτουργίας και ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης με διαφάνεια και ασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Από το 2019 και μετά, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τολμήσαμε και φέραμε κάτω από την ίδια ψηφιακή στέγη υπηρεσίες και φορείς διαφορετικών υπουργείων. Με αυτόν τον τρόπο, καταργώντας τις περιττές συναρμοδιότητες, κατορθώσαμε να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό κράτος και να μεταφέρουμε με ταχύτατο ρυθμό υπηρεσίες από το φυσικό στο ψηφιακό πεδίο, από το χαρτί στην οθόνη, από το γκισέ στον υπολογιστή ή στο κινητό.
Ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την ΕΜΥ: Έρχεται η «GAIA» με βροχές και χαλάζι