Γράφει ο Σπύρος Κουλκουδίνας (Βουλευτής Πιερίας ΝΔ)
Αλήθεια 1η: Η πολιτική της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό δεν αλλάζει. Η Ελλάδα έχει επιβάλει κανόνες, από τον Ιούλιο του 2019 τα σύνορα φυλάσσονται, έχουν δημιουργηθεί κλειστές δομές για τους παράτυπους μετανάστες και αυτό αποτελεί ένα μήνυμα που έγινε αντιληπτό αφού οι μεταναστευτικές ροές περιορίστηκαν. Ταυτόχρονα η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και ένας μηχανισμός επιστροφών στη χώρα προέλευσης των παράτυπων μεταναστών.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Αλήθεια 2η: Η τροπολογία συνδέει την παραμονή στη χώρα με την εργασία. Η τροπολογία δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, ούτε συνδέεται με τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας. Δεν αφορά μετανάστες που ήρθαν στη χώρα το 2022 ή θα έρθουν από εδώ και πέρα. Αφορά όσους έχουν τρία χρόνια παραμονής στη χώρα, έχουν σχέση εργασίας και λευκό ποινικό μητρώο. Ουσιαστικά οι παράτυποι μετανάστες θα αποκτήσουν το δικαίωμα να λάβουν άδεια παραμονής μόνο αν έχουν άδεια εργασίας αλλά και εργάζονται αποδεδειγμένα.
Αλήθεια 3η: Η χώρα χρειάζεται εργατικό δυναμικό για τον πρωτογενή τομέα. Είναι ίσως η μεγαλύτερη και πιο άβολη αλήθεια. Κάθε χρόνο υπάρχει ανάγκη μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης και όλοι γνωρίζουν ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν καλύπτονται οι ανάγκες. Ο πρωτογενής τομέας υποφέρει από την έλλειψη εργατικών χεριών, μάλιστα δόθηκε η δυνατότητα σε άνεργους Ελληνες να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα λαμβάνοντας ταυτόχρονα και το επίδομα ανεργίας, χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόκριση.
Αλήθεια 4η: Η άδεια διαμονής σε αλλοδαπούς εργαζόμενους ισχύει εδώ και χρόνια, δεν είναι κάτι νέο. Το 2014, η τότε κυβέρνηση έφερε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ο παράτυπος μετανάστης μπορούσε να αποκτήσει νομιμοποιητικά έγγραφα μετά από 7 χρόνια παραμονής στη χώρα, παραμονής που ήταν παράνομη. Η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα χορήγησης άδειας διαμονής αλλά μόνο αν υπάρχει σχέση εργασίας και με την προϋπόθεση ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν έχει εμπλοκή σε παραβατικές πράξεις.
Αλήθεια 5η: Η τροπολογία δεν έχει καμία σχέση με το δημογραφικό, έχει όμως με τα δημόσια έσοδα και την ασφάλεια της χώρας. Είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα, ως λύση στο δημογραφικό πρόβλημα. Κατά πρώτον η λύση για το δημογραφικό συνδέεται με τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας αλλά και των νέων για να δημιουργήσουν οικογένεια. Κατά δεύτερον, η άδεια διαμονής στους παράτυπους μετανάστες δεν σημαίνει ότι αποκτούν το δικαίωμα να φέρουν στην Ελλάδα την οικογένεια ή συγγενικά τους πρόσωπα. Επιπρόσθετα η συσχέτιση της άδειας διαμονής με την εργασία ενισχύει τα δημόσια έσοδα, αφού η απασχόλησή τους θα είναι νόμιμη.