«Η Ορθοδοξία καλείται σήμερον να λειτουργήσει ως θετική πρόκλησις εις τον σύγχρονον κόσμον, ως μία θεοκίνητος προοπτική ζωής και ελευθερίας εις μίαν εποχήν επαναπροσδιορισμού της ιεραρχήσεως των αξιών, τοποθετώντας εις την κορυφήν της αξιολογικής κλίμακος την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου και την ακεραιότητα της δημιουργίας», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Ο ρόλος
Ο κ.κ. Βαρθολομαίος σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, ότι ενώ η Εκκλησία δεν ασχολείται με τη πολιτική με τη στενή σημασία του όρου, η μαρτυρία της είναι διαχρονικώς πολιτική. «Αγωνίζεται κατά της φαλκιδεύσεως του ανθρωπίνου προσώπου εις τας ποικίλας όψεις της, στιγματίζει τον ρατσισμόν, τας διακρίσεις, τας συγχρόνους μορφάς δουλείας, ανθίσταται εις τας δυνάμεις και τας τάσεις που υποσκάπτουν την κοινωνικήν συνοχήν και την ειρήνην, προάγει τον πολιτισμόν της αλληλεγγύης και του διαλόγου, της συγκλίσεως και της συνεργασίας».
Οπως είπε χαρακτηριστικά, στο χώρο της Ορθοδοξίας δεν υπάρχει ενιαία στάση απέναντι στα δικαιώματα του ανθρώπου. «Μπορεί να λεχθεί ότι κυριαρχεί μία «αμυντική» τοποθέτησις απέναντι εις αυτά, μία υποψία ότι αποτελούν απειλήν διά τας κοινοτικάς παραδόσεις μας. Είναι βέβαιον ότι μία συνολικώς απορριπτική στάσις της Ορθοδόξου Εκκλησίας απέναντι εις τα δικαιώματα του ανθρώπου και η θεώρησίς των ως αμέσου απειλής διά τήν ταυτότητά μας εκπηγάζει από παρανόησιν τόσον των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όσον και του Ορθοδόξου ήθους. Οφείλομεν νά κατανοήσωμεν οριστικώς, ότι εάν απορρίπτωμεν συλλήβδην τα δικαιώματα του ανθρώπου, απαρνούμεθα εν σημαντικόν τμήμα της ιδικής μας ανθρωπιστικής παραδόσεως. Προφανέστατα, η Εκκλησία αναδεικνύει τήν Αλήθειάν της όταν στηρίζει τα δικαιώματα του ανθρώπου και όχι όταν συμπλέει με εθνικιστικά ιδεολογήματα».
Ιερώνυμος
Απο την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «η καλλιέργεια συνειδήσεως αγάπης και σεβασμού προς κάθε συνάνθρωπό μας είναι η δική μας απάντηση στο διαφημιζόμενο ιδεώδες της κοινωνίας της ανοχής, ιδεώδες ασφαλώς θετικό, αλλά συχνά άχρωμο και με περιορισμένη επιδραστικότητα στην ανθρώπινη ψυχή». Τόνισε επίσης, ότι η μόνη απάντηση στα προβλήματα του κόσμου είναι η αλήθεια του Ευαγγελίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μίλησε με θερμά λόγια τόσο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών λέγοντας «πρόκειται για δύο μνημειώδεις προσωπικότητες της ορθοδοξίας μας».
Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, Εθνικός Διοικητής των Αρχοντων Αμερικής, ο οποίος έκανε λόγο για την απουσία δημοκρατικών αρχών σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, καθώς και για καθεστώτα όπως η Τουρκία που αποτρέπουν την ελεύθερη έκφραση.
«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ουκρανία, με την υπογραφή του για τη χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, χάρισε σε 43 εκατ. Ουκρανούς τη θρησκευτική ελευθερία» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, πρόεδρος της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη τόνισε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, λόγω της ηγετικής και χαρισματικής προσωπικότητας του, χαίρει μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης τόσο από την τουρκική κυβέρνηση, ειδικά από τον πρόεδρο Ερντογάν όσο και από την πνευματική και οικονομική ηγεσία της γείτονος χώρας. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τη διεθνή σημασία και απήχηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που σαν θεσμός προϋπήρχε χίλια χρόνια πριν από την οθωμανική αυτοκρατορία. Τολμώ να πω ότι η όποια ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνάει μέσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Οικουμενικό Πατριαρχείο: Στην Αθήνα οι άρχοντες – Ποιοι είναι και όλο το παρασκήνιο
Η πανίσχυρη ομάδα των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει καταλύσει τα τελευταία 24ωρα στα πολυτελή ξενοδοχεία πέριξ της πλατείας Συντάγματος για τη Διεθνή Διάσκεψη της ερχόμενης εβδομάδας. Τριακόσιοι άνθρωποι από 22 χώρες δίνουν το παρών, με την πλειοψηφία να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα.
Ηδη έχουν φτάσει στην Αθήνα ο διοικητής Αντώνης Λυμπεράκης, ο αναπληρωτής διοικητής Θεόδωρος Μποζονέλης και ο πνευματικός σύμβουλος του τάγματος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. Το παρών στις εργασίες της συνόδου, που ξεκινούν αύριο, θα δώσουν επίσης ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης και ο λομπίστας Μάικ Μανάτος. Ορισμένοι άρχοντες έχουν ταξιδέψει από τον Καναδά, άλλοι από τη Ρουμανία, όπως ο επιχειρηματίας Ναουάφ Σαλαμέχ, από τη Βουλγαρία ο Μπόρις Γκούροφ, από το Μονακό ο Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης, από το Λονδίνο, όπως ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γραμμένος.
Στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη, συμμετέχουν επίσης, μεταξύ άλλων, ο επιχειρηματίας Μάικλ Ψαρρός, ο Πίτερ Βλήτας, υψηλόβαθμο στέλεχος τουριστικού κολοσσού, ο κατασκευαστής Μάικ Αγγελιάδης, ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ Ντένις Ασάνης και ο διαπρεπής καρδιολόγος του νοσοκομείου Mount Sinai της Νέας Υόρκης Γιώργος Ντάγκας.
Μέχρι σήμερα ο τίτλος του «άρχοντα» έχει απονεμηθεί τιμητικά σε δύο ξένους ηγέτες, στον άλλοτε πρόεδρο της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ.
Αγνωστοι τίτλοι
Στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα συμμετέχει και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, άρχων οφικιάλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο άγνωστος για το ευρύ κοινό τίτλος, όπως και τα οφίκια του μεγάλου λογοθέτη, του χαρτοφύλακα, του πρωτονοτάριου και 40 ακόμα, είναι εκκλησιαστικά τιμητικά παράσημα που απονέμονται από τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε προσωπικότητες που υπηρετούν την πίστη και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Οι άρχοντες σήμερα είναι συνολικά 1.250, οι 700 από τους οποίους προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι τίτλοι απονέμονταν από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες και διατηρούνται ακέραιοι εδώ και αιώνες. Μετά το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οι διακρίσεις αυτές αποδίδονται σε όσους εργάζονται για το καλό της εκκλησίας, όπως το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην κορυφή των οφίκιων βρίσκεται αυτό του μεγάλου λογοθέτου και ακολουθούν τα οφίκια του χαρτοφύλακος, του πρωτονοταρίου, του ρήτορος, του ρεφερενδαρίου, του υπομνηματογράφου, του πρωτέκδικου, του ιερομνήμονος, του χαρτουλαρίου, του δικαιοφύλακος, του νομοφύλακος, του ακτουαρίου, του δεπουτάτου.
Οι άρχοντες του Αγίου Ανδρέα οργανώθηκαν επίσημα ως Knights of St. Andrew το 1966, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, με πρώτο διοικητή τον Πιέρ Ντε Μετς που παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1976 και είχε τον τίτλο του άρχοντα μεγάλου σκευοφύλακα. Στη συνέχεια η αδελφότητα ονομάστηκε σε Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, με διοικητή τον Αντώνιο Μπόρντεν, τον οποίο διαδέχθηκε ο Κρις Φίλιπ, ενώ το 1998 τη διοίκηση ανέλαβε ο δρ Αντώνης Λυμπεράκης.
«Καρδιά και ψυχή»
Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι υποψήφιοι άρχοντες υποδεικνύονται από άλλους άρχοντες και κληρικούς και κρίνονται ανάλογα με την υπηρεσία τους στην Εκκλησία και την ποιότητα των απαντήσεών τους σε τέσσερις ερωτήσεις που τους θέτει η Επιτροπή Επιλογής, με πληροφορίες για την «καρδιά και την ψυχή» του υποψηφίου έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι ερωτήσεις αφορούν τη θέση τους στην παγκόσμια Ορθοδοξία και ειδικότερα τη σχέση τους με την Εκκλησία στην Αμερική. Επίσης τη δέσμευση των υποψηφίων να προσφέρουν χρόνο, ταλέντο και οικονομική στήριξη στην ιερή αποστολή του Τάγματος ώστε να εξασφαλίζει την ευημερία και τη θρησκευτική ελευθερία της Μητέρας Εκκλησίας. Με τα χρόνια το Τάγμα ανέπτυξε πολύπλευρη στρατηγική αναζήτησης της θρησκευτικής ελευθερίας για την Εκκλησία που περιλαμβάνει προγραμματισμό σε τοπικό επίπεδο κάθε μιας από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ καθώς και την προώθηση των θεμάτων σε Λευκό Οίκο, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κογκρέσο.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ
Μέλη της Αδελφότητας «Παναγία η Παμμακάριστος»
Εκτός από τους 700 άρχοντες των ΗΠΑ υπάρχουν άλλοι 550 σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και την Αυστραλία. Στην Αθήνα οι άρχοντες είναι μέλη της Αδελφότητας «Παναγία η Παμμακάριστος», με πρόεδρο τον Αθανάσιο Μαρτίνο. Περίπου 100 από τα μέλη αυτής της αδελφότητας ζουν στην Ελλάδα και είναι διακεκριμένες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής.
Μεταξύ αυτών, βρίσκονται ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος με το ανώτερο οφίκιο του μεγάλου λογοθέτη, ο Νικόλας Πατέρας, άρχων ευταξίας, ο Δημήτρης Μελισσανίδης που είναι άρχων κουροπαλάτης, ο Σπύρος Λάτσης, άρχων ακτουάριος, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, άρχων ρεφερενδάριος, ο λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας, άρχων πρωτοασηκρήτης, ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, άρχων δικαιοφύλαξ, ο δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης από τη Θεσσαλονίκη, άρχων έκδικος, μέλη των οικογενειών Γουλανδρή και Λεμού.
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΠΝΑ
Στο επίκεντρο η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Οι εργασίες του συνεδρίου των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανοίγουν σήμερα Δευτέρα, με θέμα την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η έναρξη θα γίνει στις 10.00 το πρωί στη Στοά του Αττάλου, ενώ τμήματα του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στην Παλιά Βουλή και στο Ζάππειο. Το συνέδριο πραγματοποιείται με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος θα μιλήσει στους συνέδρους με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα και θα εκπροσωπηθεί στις εργασίες από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Ομιλία θα απευθύνει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 29 Μαΐου. «Η σύνοδος θα είναι μια αναβάπτιση όλων αυτών των προσωπικοτήτων στην Ορθοδοξία, το ελληνικό πνεύμα και τον ελληνικό πολιτισμό» όπως επεσήμανε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ανώτερη πηγή του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα.
Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο, η τοποθέτηση του οποίου έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη και ο ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος Vilnius Gintaras Grusas. Το βράδυ της Δευτέρας θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων από τον Αθανάσιο και τη Μαρίνα Μαρτίνου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί κοκτέιλ στους κήπους της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στο Κολωνάκι και για την Τετάρτη αποχαιρετιστήριο δείπνο στον χώρο του Ζαππείου. Το πρόγραμμα των αρχόντων στην Αθήνα ξεκινάει από σήμερα Κυριακή με θεία λειτουργία στη Μητρόπολη και επίσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ειδήσεις σήμερα
Άγιος Ιωάννης Ρώσος: Με λαμπρότητα η λιτανεία – Πλήθος κόσμου στο Προκόπι Ευβοίας
Λαμία: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη φωτιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν τα σχολικά γεύματα
Τατσόπουλος: Με απειλούν με μηνύσεις, ξύλο, ανασκολοπισμό
Σοκ για τον Κριστιάν Καρεμπέ: «Δολοφονήθηκαν τα δύο ανίψια μου στη Νέα Καληδονία»