Οπως προκύπτει από τη σχετική διάταξη, που συμπεριλήφθηκε στο ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, «οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020, χωρίς επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από 1ης.1.2020».
Αποκλίσεις
Σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση, τα τετραγωνικά μέτρα στο Ε9 δεν συμβαδίζουν με αυτά που δηλώνονται, για παράδειγμα, στο Κτηματολόγιο. Επιπλέον, πολλές ασυμφωνίες εντοπίζονται μετά τις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι ιδιοκτήτες, ενώ προχώρησαν σε τακτοποίηση ημιυπαίθριων και άλλων χώρων, δεν έκαναν τις αντίστοιχες προσαρμογές στο έντυπο και στα αρχεία των δήμων.
Η αρχική απόφαση προέβλεπε μπαράζ διασταυρώσεων μεταξύ των στοιχείων που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και εκείνων που τηρούνται στο Taxis. Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στον Ελεύθερο Τύπο, αυτή δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί σε δεύτερη φάση και εφόσον η εισροή στους κατά τόπους ΟΤΑ δεν είναι ικανοποιητική. Στον προϋπολογισμό του 2020, άλλωστε, υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων κατά 111 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν θα υπάρχει αναδρομικότητα, αλλά απλή αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών.
Λύτρωση
«Λύση-λύτρωση» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) την επίμαχη ρύθμιση, καλώντας όλους τους ιδιοκτήτες και ιδιαίτερα όσους τακτοποίησαν αυθαίρετα, να σπεύσουν να επωφεληθούν, ελέγχοντας μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και προβαίνοντας στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις στους οικείους δήμους. «Η ρηξικέλευθη αυτή ρύθμιση, η οποία υπήρξε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ κατά την τελευταία πενταετία, δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει, χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο και αφορά σε κάθε είδους ακίνητα, ήτοι κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Στράτο Παραδιά, οι δήμοι έχουν όφελος να επικοινωνήσουν την επίμαχη ρύθμιση, καθώς -σε περίπτωση διορθωτικών δηλώσεων- θα αυξήσουν άμεσα τις εισπράξεις τους μέσω ΔΕΗ και λοιπών παρόχων. «Μολονότι τα τέλη για ένα οικιστικό ακίνητό δεν είναι πολλά, περί τα 150 ευρώ το χρόνο, στα επαγγελματικά ο… λογαριασμός είναι πιο υψηλός, αγγίζοντας ακόμη και τα 650 ευρώ ετησίως», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου