Η διφθερίτιδα επέστρεψε μετά από πολλές δεκαετίες προκαλώντας το θάνατο ενός 8χρονου αγοριού, με τις πληροφορίες για το εάν ήταν εμβολιασμένο να παραμένουν συγκεχυμένες.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», ο 8χρονος ασθενής πήγε στο παιδιατρικό νοσοκομείο με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ, όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. «Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή. Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)», αναφέρει η ανακοίνωση.
Οπως προκύπτει από πληροφορίες, το άτυχο αγόρι μέχρι τα 5 του χρόνια μεγάλωσε πρώτα στο κέντρο βρεφών «Η Μητέρα» και μετά στο Αναρρωτήριο (πρώην ΠΙΚΠΑ) Πεντέλης ενώ τα τελευταία τρία χρόνια ζούσε με ανάδοχη οικογένεια. Το παιδί έχοντας συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πήγε πρώτα σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Οι γιατροί ζήτησαν να γίνει εισαγωγή του παιδιού, γεγονός που η οικογένεια δεν το δέχτηκε. Λίγες ώρες αργότερα, η ανάδοχη οικογένεια τον πήγε στο εφημερεύον Παίδων, όπου εκεί διασωληνώθηκε αμέσως.
Η πορεία της ζωής του έχει προκαλέσει δυσκολία στο να πει κάποιος με βεβαιότητα εάν ήταν εμβολιασμένος ο 8χρονος ή όχι. Νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι είχε λάβει τρεις δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου. Δεν είναι όμως ακόμη γνωστό εάν αυτές οι τρεις δόσεις που εμφανίζονταν στην καρτέλα του κατά πληροφορίες ήταν οι μοναδικές ή υπάρχει το ενδεχόμενο να ήταν και πλήρως εμβολιασμένος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, η διφθερίτιδα έχει ξεχαστεί από το 1969 στη χώρα μας, όταν 16 παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους στο Παίδων Αγία Σοφία.
Πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί από ποιο στέλεχος της διφθερίτιδας προσβλήθηκε το 8χρονο αγόρι. Οι εξετάσεις του παιδιού μάλιστα εστάλησαν από το «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αγγλία και αναμένεται να εξεταστούν σε εργαστήριο εκεί και να δοθούν απαντήσεις που θα ρίξουν φως στο θάνατό του.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, ότι η διφθερίτιδα δεν είναι μια παιδική νόσος. Προσβάλλει και τους ενήλικες και μάλιστα πρέπει να εμβολιάζονται όλοι κάθε δέκα χρόνια εφ’ όρου ζωής. Αυτό προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και είναι κάτι που δεν είναι γνωστό στο κοινό. Οι έξι δόσεις για προστασία από τέτανο και διφθερίτιδα που πραγματοποιούνται μέχρι την εφηβεία δεν είναι αρκετές, αλλά πρέπει οι ενήλικες να εμβολιάζονται ανά δεκαετία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου