Ανεφάρμοστο
Από τη ρύθμιση που προέβλεπε τρεις φορές τον ορισμένο κατώτατο μισθό ως τέλος εγγραφής για το κάθε μεταπτυχιακό (με ταβάνι δηλαδή τα 1.500 ευρώ), το υπουργείο Παιδείας τώρα αλλάζει και πάλι τα δεδομένα κοστολογώντας τα μεταπτυχιακά ανά εξάμηνο. Το σχέδιο νόμου προβλέπει πλέον:
-500 ευρώ για μεταπτυχιακά διάρκειας δύο εξαμήνων
-750 ευρώ για μεταπτυχιακά διάρκειας τριών εξαμήνων
-1.000 ευρώ για μεταπτυχιακά διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων
Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα της συνόδου πρυτάνεων και πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη, κι ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται σύνοδος πρυτάνεων, το νομοσχέδιο είναι ανεφάρμοστο. «Τα δίδακτρα που προβλέπονται δεν καλύπτουν ούτε τη γραμματειακή υποστήριξη. Πόσο μάλλον τις αμοιβές των καθηγητών και τα λειτουργικά έξοδα» και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή τα ελληνικά μεταπτυχιακά επιφέρουν 72 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 42 είναι δημόσια έσοδα γιατί είτε καταλήγουν στο ίδιο το πανεπιστήμιο εξασφαλίζοντας τη λειτουργία του είτε στους μισθούς των καθηγητών, επομένως ένα μέρος αυτών κατευθύνεται σε φορολογικά έσοδα. Η ψήφιση του νομοσχεδίου όχι μόνο αφήνει ένα δημοσιονομικό κενό αλλά με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο κλείσιμο εκατοντάδων μεταπτυχιακών, την ίδια ώρα που ανθούν σε γείτονες χώρες μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως αμφιβόλου ποιότητας».
Στο σύνολο των ελληνικών μεταπτυχιακών, λιγότερο από το ένα τρίτο αυτών λειτουργεί χωρίς δίδακτρα. Στο επιχείρημα του υπουργείου Παιδείας για την εκτόξευση διδάκτρων σε ορισμένα μεταπτυχιακά, οι πρυτάνεις προτάσσουν τις ελλείψεις σε προσωπικό, το ψαλίδι στη δημόσια χρηματοδότηση αλλά και τα αποθεματικά τα οποία είναι ελάχιστα σε ένα μεγάλο αριθμό Ιδρυμάτων. «Η κρατική χρηματοδότηση είναι 1.750.000 ευρώ για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Μόνο τα μεταπτυχιακά κοστίζουν 1.300.000 ευρώ. Θα μου καλύψει το υπουργείο Παιδείας αυτές τις δαπάνες;» σημειώνει ο κ. Ζαπράνης.
Αντισυνταγματικό
Και στις ρυθμίσεις που αφορούν τη μισθοδοσία των καθηγητών όπου μπαίνει ποσόστωση, υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα, μιας και αν και υπάρχει νομοθεσία για τις επιπλέον αμοιβές των καθηγητών πανεπιστημίων, το υπουργείο Παιδείας, όπως υποστηρίζουν, επεμβαίνει μόνο σε μία από τις δεκάδες παράλληλες δραστηριότητες που μπορούν να έχουν οι καθηγητές, με αποτέλεσμα η κίνηση αυτή να αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας.
Εγγραφές σε ιδιωτικά σχολεία
Ντόμινο ανακοινώσεων κατεγράφη χθες με το ζήτημα των εγγραφών στα ιδιωτικά Γυμνάσια. Ο Διόφαντος, φορέας του υπουργείου Παιδείας από τον οποίο προήλθαν τα στοιχεία, προχώρησε σε διευκρίνιση, καθώς πέρσι που δεν ήταν υποχρεωτική η καταχώριση δεδομένων, μόνο 49 ιδιωτικά σχολεία έδωσαν στοιχεία. Το υπουργείο Παιδείας, αν και προηγήθηκε ανακοίνωση από τον τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Μάξιμο Χαρακόπουλο σχετικά με τις εγγραφές, έσπευσε να εξαπολύσει κατηγορίες εναντίον του βουλευτή, δεν απάντησε όμως στο αίτημά του να δοθούν τα επίσημα στοιχεία των προηγούμενων ετών. Αντίθετα, η ΟΙΕΛΕ (ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών) ήταν αυτή που ανταποκρίθηκε στο ερώτημα για τα πραγματικά νούμερα.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου τύπου