Ηταν 8 Μαρτίου 2011 όταν μία ομάδα ατόμων, μετά τη ληστεία ενός περιπτέρου, σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν λοξά, σε μία σκοτεινή γωνία μετά την έξοδο της Εθνικής Οδού προς Αγίους Αναργύρους, στήνοντας ενέδρα στους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν. Στη συνέχεια, «γάζωσαν» με καλάσνικοφ τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που τους ακολουθούσαν, με τον 23χρονο Γιάννη Ευαγγελινέλη και τον 22χρονο Γιώργο Σκυλογιάννη να πέφτουν νεκροί και δύο ακόμη αστυνομικούς να τραυματίζονται σοβαρά. Τα ηχητικά ντοκουμέντα, με αστυνομικούς σε αμόκ να φωνάζουν προς το κέντρο να στείλει ασθενοφόρα, είχαν σοκάρει το πανελλήνιο, ενώ αμείλικτο ήταν το ερώτημα εάν είχαν γίνει λάθη στον υπηρεσιακό χειρισμό του θέματος, αφού νεαροί αστυνομικοί χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό βρέθηκαν αντιμέτωποι με καλάσνικοφ.
Το Εφετείο για τη στυγερή δολοφονία ολοκληρώθηκε το 2018, με την απόφαση αθώωσης του ενός εκ των τριών βασικών κατηγορουμένων Γιώργου Εμερτζίδη για τη βασική κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση να προκαλεί την οργή των συγγενών των θυμάτων. «Σκότωσαν τα παιδιά μας. Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε και από πάνω;», φώναζαν τότε προς την έδρα σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα. Το δικαστήριο είχε κρίνει όμως πως ο Γ. Εμερτζίδης δεν ήταν μέσα στο γκρι Volvo και τον καταδίκασε μόνο ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, βασισμένο και στην αθωωτική απόφαση για τη ληστεία του περιπτέρου.
Οι δικογραφίες για τη ληστεία και την ανθρωποκτονία είχαν διαχωριστεί για να προλάβουν το δεκαοκτάμηνο, όπως και έγινε, όμως ο Γ. Εμερτζίδης είχε αποφυλακιστεί από λάθος και συνελήφθη ξανά το 2014. Στο μεταξύ, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια, με τους οργισμένους συγγενείς να κατηγορούν τις Αρχές για την αποφυλάκισή του και να τις καταγγέλλουν ξανά μετά την αθωωτική απόφαση του Εφετείου.
Εξαρχής, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση που σόκαρε το πανελλήνιο έδιναν αντιφατικές καταθέσεις για το ποιοι ήταν αυτοί που άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών, με τον καθένα να ισχυρίζεται πως άλλοι ήταν αυτοί που χρησιμοποίησαν όπλο. Μέσα στο μακελειό, αντίστοιχα συγκεχυμένες ήταν οι καταθέσεις και των μελών της ομάδας ΔΙΑΣ που δέχτηκαν την επίθεση και επέζησαν.
ΣΤΑΣΥ: Ανασχεδιασμός και ενίσχυση δρομολογίων στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό
Τώρα, με το Εφετείο να έχει καταδικάσει τελικά δύο από τους κατηγορούμενους, τους Ανδρέα Ποφίδη και Γιάννη Σαββίδη, σε ποινή δις ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον 25 χρόνια, ο ένας εκ των καταδικασμένων, Γ. Σαββίδης, προσφεύγει στον Αρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της απόφασης ως προς το πρόσωπό του, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ποτέ δεν πυροβόλησε προς τη μεριά των αστυνομικών, αλλά μόνο ο συγκατηγορούμενός του.
«Ο εντολέας μου προσφεύγει στον Αρειο Πάγο προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου. Ισχυρίζεται και αποδεικνύει ότι δεν ήταν καν παρών στον τόπο και τον χρόνο της δολοφονίας. Κατά την καταδίωξη των δραστών από τις ομάδες ΔΙΑΣ μιλούσε με τον οδηγό του Ι.Χ. των δραστών και, όπως λέει η διωκτική αρχή, ενεργοποιεί τις ίδιες κεραίες, μόνο που ο οδηγός του Ι.Χ. των δραστών προπορεύεται του δικού μου εντολέα. Αποδεικνύεται από τις εργαστηριακές εκθέσεις ότι όλοι οι κάλυκες που βρέθηκαν στον χώρο εβλήθησαν από ένα καλάσνικοφ που δεν είχε γενετικό υλικό του εν λόγω αλλά άλλου κατηγορουμένου» δηλώνει ο δικηγόρος του Γ. Σαββίδη, Δημήτρης Γκαβέλας.
Ολα αυτά, σε μία υπόθεση που εξαρχής είχε στοιχεία που ήταν δύσκολο να τα διαχειριστούν οι συγγενείς των θυμάτων, π.χ. η έκθεση της βαλλιστικής εξέτασης είχε καθυστερήσει χαρακτηριστικά, ενώ ο τέταρτος εμπλεκόμενος στη δολοφονική ενέδρα, Βιτάλι Τερσενίδης, διαφεύγει ακόμα της σύλληψης, παρόλο που εξακολουθεί να αναζητείται από την Ελληνική Αστυνομία. Τα γεγονότα αυτά επιτείνουν τον πόνο των συγγενών, που στις δίκες και στους δύο βαθμούς (Πρωτοδικείο και Εφετείο) διψούσαν για δικαιοσύνη, όπως επίσης και οι αστυνομικοί υπάλληλοι, άλλοι φίλοι των θυμάτων και άλλοι απλοί συνάδελφοι, που έδειχναν την αλληλεγγύη τους για ένα περιστατικό που έχει στιγματίσει το αστυνομικό σώμα.
Μερικώς δικαιωμένη για την απόφαση του Εφετείου δηλώνει η δικηγόρος της οικογένειας Ευαγγελινέλη, Δήμητρα Πλαστήρα: «Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έπειτα από ακροαματική διαδικασία τρεισήμισι χρόνων, επικύρωσε, τόσο ως προς την ενοχή, αλλά και επί των ποινών, την πρωτόδικη απόφαση, αναφορικά με τους περισσοτέρους των βασικών κατηγορουμένων. Η ετυμηγορία αυτή είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς εξέτασης αυτοπτών μαρτύρων και λοιπών αποδεικτικών στοιχειών. Οι δικηγόροι διαπιστώσαμε τα στοιχεία της δικογραφίας εκείνα, που έδειχναν ότι πυροβόλησαν περισσότεροι του ενός. Το γεγονός αυτό καταδείξαμε με εξειδικευμένους πραγματογνώμονες και τεχνικούς συμβούλους που με τις ειδικές τους γνώσεις, συνέδραμαν το Δικαστήριο, ώστε να καταλήξει σε ασφαλή κρίση, για το ποιοι ήταν αυτοί, στην πλειονότητά τους. Η οικογένεια Ευαγγελινέλη αισθάνεται μερικώς δικαιωμένη, καθώς αν και απεδείχθη ότι οι εκτελεστές ήταν περισσότεροι του ενός, θεωρεί ότι δεν τιμωρήθηκαν όλοι όσοι συμμετείχαν στο γεγονός αυτό».
Από την έντυπη έκδοση