Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. το πρωί της Δευτέρας, «Τούρκοι αστυνομικοί μετέβησαν στον συνοριακό σταθμό στις Καστανιές Έβρου και ζήτησαν να εισέλθει στην Ελλάδα, Αμερικανός υπήκοος, αραβικής καταγωγής, τον οποίο συνόδευαν, επικαλούμενοι ότι είχε συλληφθεί γιατί είχε υπερβεί τις δικαιούμενες ημέρες παραμονής του στην Τουρκία. Ο προαναφερόμενος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει στην Ελλάδα και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τουρκία, συνοδευόμενος από τους Τούρκους αστυνομικούς. Από έλεγχο που διενεργήθηκε σε βάσεις δεδομένων ελληνικών και συνεργαζόμενων χωρών, δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του».
Στην συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται επίσης πως το απόγευμα της Δευτέρας «ο εν λόγω επανήλθε εκ νέου, μόνος του, στον ίδιο συνοριακό σταθμό και ζήτησε να εισέλθει στην Ελλάδα. Οι ελληνικές Αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο και σφράγισαν το διαβατήριό του. Κατόπιν τούτου επέστρεψε στην Τουρκία» καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ..
Αναμένονται οι απελάσεις άλλων 24, ανάμεσά τους 11 Γάλλοι και 10 Γερμανοί
Η Τουρκία ξεκίνησε τον επαναπατρισμό ξένων τζιχαντιστών σήμερα με πρώτο έναν αμερικανό υπήκοο, ενώ εντός της ημέρας πρόκειται να απελαθούν στις χώρες τους ένας Γερμανός και ένας Δανός, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οι δύο τελευταίοι κρατούνται σε κέντρα απελάσεως όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι νομικές διαδικασίες, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί.
Η νομική διαδικασία για τον αμερικανό πολίτη ολοκληρώθηκε σε ένα κέντρο απελάσεως στην Τουρκία και ο τζιχαντιστής ήδη απελάθηκε.
Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την απέλαση ενός Γερμανού από την Τουρκία σήμερα προσθέτοντας ότι άλλοι επτά Γερμανοί θα απελαθούν την Πέμπτη και δύο την Παρασκευή.
Πρόκειται για τρεις άνδρες, πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απελάσει 11 γάλλους τζιχαντιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Συρία, και η σχετική νομική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δύο ιρλανδοί τζιχαντιστές, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν στη Συρία, θα απελαθούν σύντομα, πρόσθεσε ο Τσατακλί.
Μία βραδιά κάτω από την Ελιά: Νέος πρεσβευτής ο chef με αστέρια Michelin, Luca Piscazzi
Την ίδια ώρα, ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι η Ολλανδία θα πρέπει να βοηθήσει ενεργά στον επαναπατρισμό των παιδιών γυναικών από την Ολλανδία που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και ότι οι μητέρες δεν είναι απαραίτητο να γίνουν δεκτές πίσω στην Ολλανδία.
Όσον αφορά τη Γαλλία, μια πηγή του γαλλικού ΥΠΕΞ δήλωσε το σαββατοκύριακο στο AFP ότι ύποπτοι τζιχαντιστές συχνά επαναπατρίζονται στη Γαλλία βάσει μιας συμφωνίας του 2014 με την Τουρκία και ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί.
“Οι τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους απελαύνονται τακτικά στη Γαλλία και συλλαμβάνονται κατά την αποβίβασή τους από το αεροπλάνο. Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται με μυστικό τρόπο. Η είδηση δεν δημοσιοποιείται ή γίνεται γνωστή πολύ αργότερα”.
Παρότι η Σύμβαση της Νέας Υόρκης του 1961 καθιστά παράνομο να μένουν άνθρωποι απάτριδες, πολλές χώρες–ανάμεσά τους η Βρετανία και η Γαλλία–δεν την έχουν επικυρώσει και πρόσφατες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε παρατεταμένους δικαστικούς αγώνες.
Στο παρελθόν ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών είχε κατηγορήσει τους ευρωπαίους συμμάχους, αναφερόμενος μάλιστα συγκεκριμένα στη Βρετανία και την Ολλανδία, επειδή επέλεξαν “τον εύκολο τρόπο” ανακαλώντας την υπηκοότητα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και αρνούμενες να τους δεχθούν πίσω.
“Δεν είμαστε ένα ξενοδοχείο για οποιασδήποτε υπηκοότητας μέλη του Daesh”, δήλωσε πρόσφατα χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης.
Την περασμένη Πέμπτη ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι “σε τουρκικές φυλακές κρατούνται 1.149 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, εκ των οποίων τα 737 είναι ξένοι”.
Η Τουρκία σχεδιάζει να επαναπατρίσει περίπου 2.500 τζιχαντιστές, η πλειονότητα των οποίων θα απελαθεί σε χώρες της ΕΕ, μετέδωσε το TRT Haber, προσθέτοντας ότι σήμερα 813 τζιχαντιστές βρίσκονται σε 12 κέντρα απελάσεως της χώρας.
Τον περασμένο μήνα Τουρκία πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG έπειτα από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.
Η YPG, το κυριότερο μέλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και σύμμαχος των ΗΠΑ κατά του ΙΚ, κρατά χιλιάδες τζιχαντιστές σε φυλακές της βορειοανατολικής Συρίας.
Η τουρκική επιχείρηση προκάλεσε ευρεία ανησυχία σχετικά με την τύχη των κρατουμένων με τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και τις SDF να προειδοποιούν ότι κινδυνεύει να επηρεάσει την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και να ενισχύσει την δράση του.
Η Τουρκία, η οποία θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση συνδεόμενη με τους κούρδους ενόπλους στο δικό της έδαφος, έχει απορρίψει αυτές τις ανησυχίες και έχει δεσμευτεί να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος με τους δικούς της συμμάχους.
Έχει επανειλημμένως καλέσει τις ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους που είχαν ενταχθεί στους κόλπους του ΙΚ.
Περίπου το ένα πέμπτο από τους σχεδόν 10.000 τζιχαντιστές, που κρατούνται στη Συρία από τους κούρδους πολιτοφύλακες, είναι ξένοι. Η Δανία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν μέχρι στιγμής ανακαλέσει την υπηκοότητα κάποιων τζιχαντιστών υπηκόων τους.