Την περασμένη Πέμπτη ψηφίστηκε από την πολιτική ηγεσία μία νομοθετική ρύθμιση που στόχο έχει να επιταχύνει τις διαδικασίες για τους εν λόγω αποφοίτους, αλλά και για όσους αναμένεται να λάβουν το πτυχίο τους από δω και πέρα και να βάλει ένα τέλος στην ομηρία χρόνων, καθώς και στην ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες απόφοιτοι.
Η νομοθετική ρύθμιση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, δεν έφερε στην πράξη αλλαγές όσον αφορά στα όσα θα πρέπει να ισχύουν στη χώρα βάσει κοινοτικών οδηγιών, απλά λειτουργεί βελτιωτικά στα «εμπόδια» που έθετε η προηγούμενη ρύθμιση που είχε φέρει ο τέως υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου.
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αναλύει τα βήματα που θα πρέπει να κάνει ο απόφοιτος, ώστε να προχωρήσει στην επαγγελματική αναγνώριση του πτυχίου του, πώς ακριβώς μεταφράζεται αυτή η ισοδυναμία στο Δημόσιο, καθώς και στη διαδικασία που επιταχύνεται με στόχο να μη δημιουργούνται τεράστιες λίστες αναμονής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη νέα ρύθμιση επαναφέρεται η επαγγελματική ισοδυναμία και στους αποφοίτους πανεπιστημίων του εξωτερικού των τρίτων χωρών και όχι μόνο της Ε.Ε.
ΠΟΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑΣ;
Το μέχρι πρότινος ΣΑΕΠ βαίνει υπό κατάργηση και αντικαθίσταται από το ΑΤΕΕΝ, Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, το οποίο αναλαμβάνει την εξέταση των αιτήσεων και εκδίδει την απόφαση. Το ΣΑΕΠ, αν και διέθετε εισηγητές που γνώριζαν πολύ καλά το αντικείμενο, τα προγράμματα σπουδών και τους τίτλους σπουδών ανά ειδικότητα, αντιμετώπιζε καθυστερήσεις στη λειτουργία του λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων που οδηγούσαν σε επανασυγκρότησή του, επιτείνοντας τη διαδικασία και καθυστερώντας τους αποφοίτους από το να λάβουν την απόφαση.
ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ;
Το όργανο που αναγνωρίζει την επαγγελματική ισοδυναμία εξετάζει τίτλους σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής μόνο, ακόμη και εάν η φοίτηση έλαβε χώρα στην Ελλάδα, αποκλειστικά σε αδειοδοτημένο κολέγιο, το οποίο είχε συμφωνία πιστοποίησης ή δικαιόχρησης με το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής που απένειμε τον τίτλο σπουδών. Πρόκειται δηλαδή για αποφοίτους πανεπιστημίων του εξωτερικού, όχι αποφοίτους κολεγίων.
ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ;
Επαναφέρεται η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τίτλο σπουδών, αναλυτική βαθμολογία (επίσημα επικυρωμένα και μεταφρασμένα), αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, παράβολο υπέρ Δημοσίου 100 ευρώ και φωτοτυπία ταυτότητας μαζί με το έντυπο αίτησης. Οπως ακριβώς γινόταν και κατά το πολύ πρόσφατο παρελθόν.
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;
Η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας περιλαμβάνεται σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, ενώ ένας υπάλληλος του Δημοσίου που κατέχει πλέον την αναγνώριση ισοδυναμίας μπορεί να μετατάσσεται από την κατηγορία ΔΕ στην κατηγορία ΠΕ.
Ποια επαγγέλματα εξαιρούνται από τη διαδικασία αναγνώρισης
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, από τη διαδικασία αναγνώρισης εξαιρούνται επαγγέλματα που υπάγονται στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ, για τα οποία προβλέπεται αυτόματη αναγνώριση, όπως γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, αρχιτέκτονες.
Σχετικά με τις περιπτώσεις που προβλέπεται γραπτή δοκιμασία επάρκειας, η συγκεκριμένη ρύθμιση που ψηφίστηκε ορίζει ότι η γραπτή δοκιμασία θα γίνεται εφόσον διαπιστωθούν ουσιωδώς διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από αυτά που αναφέρονται στον τίτλο σπουδών, καθώς και στην περίπτωση που η διάρκεια σπουδών είναι μικρότερη από αυτήν που προβλέπεται στα δημόσια ιδρύματα της χώρας.
Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς αιτήσεις
Από τον Μάιο του 2017 έως και τον Ιούλιο του 2019 εκκρεμούν αιτήσεις για επαγγελματική ισοδυναμία στο προς κατάργηση αρμόδιο όργανο του ΣΑΕΠ. Πρόκειται για 2.850 αιτήσεις που ακόμα δεν έχουν εξεταστεί. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι παράλληλα με τις αιτήσεις που κατατίθενται από δεκάδες αποφοίτους πανεπιστημίων του εξωτερικού, να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και οι εκκρεμείς αιτήσεις που ταλαιπωρούν άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους εδώ και δύο χρόνια.
Στόχος είναι μέσα στο 2020 να έχει μπει ένα τέλος στη λίστα αναμονής από το αρμόδιο όργανο αναγνώρισης που πλέον, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, θα καταφέρει να επιταχύνει τις διαδικασίες αναγνώρισης στο ελάχιστο.
Εντός του επόμενου χρόνου, το αρμόδιο όργανο θα εξετάζει και θα προωθεί προς αναγνώριση τόσο τις νέες όσο και τις παλαιότερες αιτήσεις με στόχο να εξυπηρετεί τόσο τους αποφοίτους που μόλις έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους όσο και να αποσυμφορήσει τη λίστα αναμονής που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, αλλά και παλινωδιών της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθούσε για τους αποφοίτους των πανεπιστημίων εξωτερικού.
Από την έντυπη έκδοση