Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί από 3 έως 6 Νοεμβρίου στη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019, στη Σαγκάη, όπου η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες, σε μία επίσκεψη που θα έχει και πολιτική διάσταση, καθώς αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει στις 4 Νοεμβρίου στο ελληνικό Business Forum, όπου αναμένεται να παρευρεθούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης, καθώς και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων.
Στην ελληνική αποστολή αναμένεται να συμμετέχουν και εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 ελληνικές επιχειρήσεις κλάδων όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία και η αγροδιατροφή και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιριών προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.
Γεωργιάδης κατά Πολάκη για το ΚΥ Σφακίων: Ο... ιδιοκτήτης του μισού ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολύ δυνατός στα μαθηματικά
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Η χώρα βρίσκεται σε μια νέα πορεία εθνικής ανόρθωσης [εικόνες]
Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στην Κίνα -όπως και πρόσφατα στις ΗΠΑ- θα βρίσκεται η προβολή της Ελλάδας ως μίας χώρας με αυτοπεποίθηση και αξιοπιστία σε όλο τον κόσμο. Οπως λένε συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θα συστήσει την Ελλάδα ως μία χώρα δυναμική, που εξέρχεται από την κρίση και προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Θα επισημάνει παράλληλα τον σημαντικό αριθμό δυναμικών κλάδων στην ελληνική οικονομία και ευκαιριών που προσφέρονται για εξαγωγές ή διανομή προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα επισημαίνεται από κυβερνητικής πλευράς ο τομέας της ενέργειας, όπου εκτιμάται ότι μεσοπρόθεσμα θα γίνουν επενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ, ενώ διακρίνονται επίσης μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών, δεδομένου ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί μονάδες συνολικής ισχύος 5,6 GW.
Ολες τις δυνατότητες να γίνει σημαντικός περιφερειακός κόμβος θεωρούν ότι έχει και ο κλάδος των logistics και των εμπορικών μεταφορών, όπου ήδη υφίσταται έμπρακτα το κινεζικό ενδιαφέρον με την επένδυση της COSCO. Σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης και δέκα ακόμα λιμανιών εκτιμάται ότι ο κλάδος μπορεί να προσελκύσει τα επόμενα χρόνια επενδύσεις που θα υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ.
Σημαντικές δυνατότητες θεωρούν ότι υπάρχουν και στους τομείς του τουρισμού, αλλά και της αγοράς ακινήτων. Οι Κινέζοι πολίτες έχουν αξιοποιήσει, μάλιστα, ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa, καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου τούς αναλογούσε το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ.
Το ελληνικό περίπτερο στη Σαγκάη στοχεύει στη συνολική προβολή της χώρας μας. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί στις ομορφιές νησιών μέσω εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας, ενώ θα υπάρχει και μπαρ γαστρονομίας, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν προϊόντα όπως ελαιόλαδο, μέλι, τυριά και τοπικά κρασιά. Σημειώνεται ότι στο κλαδικό περίπτερο θα συμμετάσχουν 26 ελληνικές εταιρίες του κλάδου τροφίμων και ποτών.
Από την έντυπη έκδοση