Απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Παππάς ανέφερε πως προσέρχεται «με καθαρή συνείδηση, είμαι χριστιανός ορθόδοξος. Έτυχε να εκλεγώ και γι’ αυτό κατηγορούμαι, όπως και άλλοι, γιατί κακώς επελέγη, με πολιτικά κίνητρα, να κατηγορηθεί σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής». Παράλληλα ισχυρίστηκε πως ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ενορχήστρωσε την «πολιτική δίωξη», όπως τη χαρακτήρισε, της Χρυσής Αυγής.
Ο Χρήστος Παππάς δήλωσε αθώος «υπερήφανος απόγονος πολεμιστή του Ελληνοαλβανικού μετώπου» ενώ αρνήθηκε ότι κατείχε τη θέση του υπαρχηγού αλλά και το ρόλο του καθοδηγητή.
Αναφερόμενος δε στο περιεχόμενο εγκυκλίου, που φέρει την υπογραφή του και απευθύνονταν στις Τοπικές μίλησε για «λεκτικές υπερβολές». Όπως υποστήριξε την είχε στείλει γιατί τον «παρακάλεσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος» και ανέφερε «τη γραμμή μας για να προλάβω τυχόν καταστάσεις φίλων και οπαδών της Χρυσής Αυγή που μπορεί να μας δημιουργούσαν προβλήματα», καθώς «ως πολιτική μόδα την πλησίαζαν πολλά πρόσωπα και δεν υπήρχε οργανωμένη δομή».
«Το φρόνημα δεν διώκεται ποινικά και μάλιστα μετά από 40 χρόνια» απάντησε όταν κλήθηκε να σχολιάσει «κείμενα της νιότης» του, όπως τα χαρακτήρισε, λέγοντας πως αφορούσαν τις «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου» που πλέον δεν τον εκφράζουν. «Ο άνθρωπος εξελίσσεται», ανέφερε χαρακτηριστικά με την πρόεδρο να σχολιάζει: «Το θέμα είναι προς τα που εξελίσσεται».
Ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής επικαλέστηκε τα προσωπικά του δεδομένα και αρχικά δεν θέλησε να σχολιάσει φωτογραφίες δικές του και της οικογένειας του στις οποίες χαιρετούν ναζιστικά ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «πλάκα κάναμε».
- Κατηγορούμενος: Είναι προσωπικές φωτογραφίες πριν από 40 χρόνια, είναι προσωπικά δεδομένα… Δυστυχώς δεν τις είχα διαγράψει…
- Πρόεδρος: Υπάρχουν και φωτογραφίες από το 2009 που είστε στον τάφο του Μουσολίνι…
- Κατηγορούμενος: Τον χαιρετισμό αυτό τον αποδίδω στον Ιω. Μεταξα. Είμαι περήφανος που είμαι απόγονος πολεμιστή του Ελληνοαλβανικού μετώπου.
- Εισαγγελέας: Υπάρχει φωτογραφία που απεικονίζεστε με το γιο σας, μικρό παιδί…
- Κατηγορούμενος: Είναι προσωπικό μου δεδομένο. Πλάκα κάναμε…
Ο Παππάς υποστήριξε πως η ιδεολογία του κόμματος είναι ο λαϊκός εθνικισμός και δεν έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό.
Παράλληλα καταδίκασε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υποστηρίζοντας πως είναι κατά της βίας «και ως άνθρωπος και ως πιστός, πιστεύω ότι η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής είναι κορυφαίο ποινικό αδίκημα αλλά και κορυφαίο αμάρτημα».
«Σε όλη την ενεργό συμμετοχής μου, όχι μόνο ως βουλευτής, αλλά και ως στέλεχος του κόμματος, ουδέποτε δέχθηκα παρότρυνση, εντολή, σύσταση από οποιονδήποτε συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Μιχαλολιάκου, να προβώ σε έκνομη ενέργεια, πολύ περισσότερο να παροτρύνω ή να δώσω κατεύθυνση για κάτι ανάλογο. Δηλώνω ξεκάθαρα πως πολλά έτη τώρα είμαι εναντίον των παράνομων πράξεων και συμπεριφορών. Τώρα αν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι με τα υπόχρεα ΜΜΕ, το πολιτικό σύστημα δηλαδή, κρίνει παράνομο τον πολιτικό λόγο που και εγώ εξέφερα στο ελληνικό κοινοβούλιο, πιστεύω όχι ότι είναι αστοχία, αλλά ανέντιμο» τόνισε.
Ανεμοστρόβιλος σάρωσε το Αγρίνιο - Εικόνα διάλυσης στο ΔΑΚ [βίντεο και εικόνες]
Ο «άστεγος ΠΑΣΟΚος που έζησε την εφηβεία του στη Χρυσή Αυγή»
Παντελώς αθώος δήλωσε απολογούμενος στην δίκη της Χρυσής Αυγής ο ανεξάρτητος από το 2014 πρώην βουλευτής Ευστάθιος Μπούκουρας εναρμονιζόμενος ωστόσο με τους άλλοτε συναδέλφους του στην θέση περί «πολιτικής δίωξης» με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Μπούκουρας που δήλωσε εξαρχής πως προέρχεται από τον χώρο του «παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ που έμεινε πολιτικά άστεγος επί Σημίτη», είπε στο δικαστήριο πως έγινε υποστηρικτής του κόμματος από το 2011, μετά από γνωριμία του με τον κ. Ηλία Παναγιώταρο η οποία εξελίχθηκε σε φιλία.
Ο κατηγορούμενος τόνισε ότι μετά την εκλογή του ως βουλευτής Κορινθίας το 2012, παρόλο που το κόμμα έδινε σταυρωμένα ψηφοδέλτια για άλλον υποψήφιο, αισθανόταν «ξένο σώμα» στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και ότι είχε «επιδερμικές σχέσεις» με τα κορυφαία στελέχη της Χρυσής Αυγής. Είπε μάλιστα πως «δεν μου συγχώρησαν ποτέ ότι προέρχομαι από άλλον πολιτικό κύκλο». Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή: «Η σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη και βουλευτές, ήταν καθαρά επιδερμική.
Εγώ κοίταξα να πάρω το προσωνύμιο του βουλευτή Κορινθίας. Δεν είχαμε κοινά χαρακτηριστικά, στοιχεία και ενδιαφέροντα. Μόνο με τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο είχαμε κοινό ενδιαφέρον τη μουσική».
Όπως ανέφερε ο κ. Μπούκουρας απόλαυσε εκείνη την προεκλογική περίοδο καθώς όντας στερημένος από παιδί «στην Χρυσή Αυγή έζησα την δεύτερη μου εφηβεία: τα γλέντια, τα ταξίδια, οι ομιλίες, το κρασάκι, το παρεάκι. Την ιστορία την γράφουν οι παρέες κυρία πρόεδρε. Πηγαίναμε από χωριό σε χωριό, ακούγαμε ανθρώπους, ανησυχίες, είχαμε γίνει σανίδα σωτηρίας».
Το ενδιαφέρον της προέδρου τράβηξε η απάντηση του κ. Μπούκουρα ότι την επομένη της δολοφονίας Φύσσα όλοι ήταν σαν χαμένοι και ότι ο Ηλίας Παναγιώταρος του είχε πει πως το περιστατικό αφορούσε «προβοκάτσια, επεισόδια οπαδών και κάτι τέτοια». Η κ. Λεπενιώτη ανέφερε στον κατηγορούμενο πως ο κ. Παναγιώταρος χθες στην απολογία του είπε ότι την επομένη έγιναν διαγραφές και παύθηκαν όλοι. «Άλλα είπε σε εσάς τότε δηλαδή και άλλα σε εμάς χθες;», ρώτησε η πρόεδρος και ο κ. Μπούκουρας απάντησε πως δεν ξέρει τι είπε χθες ο συγκατηγορούμενος του προσθέτοντας ωστόσο με νόημα πως ο ίδιος όταν είδε από ΜΜΕ πως τον αναφέρει προστατευόμενος μάρτυρας πήγε «αυτομάτως και αυτοβούλως» στον ανακριτή, κάτι που δεν έκανε κανένας άλλος.
Είπε επίσης ότι διαφωνούσε κατά την διάρκεια των ανακρίσεων με απαξιωτικές για τους δικαστικούς δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη, γεγονός που λειτούργησε στην διαφοροποίησή του. Τόνισε επίσης πως μετά την απολογία τους με τον Ηλία Κασιδιάρη, στις 13 Ιανουαρίου 2014, κρίθηκαν προφυλακιστέοι με ένταλμα προσωρινής κράτησης που είχε ημερομηνία 9 Ιανουαρίου.
Ο πρώην βουλευτής υποστήριξε πως ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή του κάποια έκνομη ενέργεια της Χρυσής Αυγής, μέχρι και το 2013 και υποστήριξε πως ασχολιόταν μόνο με τα ζητήματα που αφορούσαν την περιοχή του. Είπε επίσης πως ο ίδιος δεν έχει ούτε μία δήλωση μισαλλόδοξης ρητορικής και πως δεν του άρεσαν ακραίες εκφράσεις που είχε ακούσει, όπως το «υπάνθρωποι». Ουδέποτε επίσης έπεσαν στην αντίληψη του ναζιστικά σύμβολα, ενώ για τον χαιρετισμό- επισημαίνοντας πως δεν είδε «επώνυμα πρόσωπα» να τον χρησιμοποιούν- εξέφρασε την άποψη πως είναι δικαίωμα του καθενός να χαιρετάει έτσι αν θέλει. Όπως τόνισε «ο χαιρετισμός είναι αρχαιοελληνικός και αν και τον χρησιμοποίησε ο Χίτλερ δεν σημαίνει ότι θα χαρίζουμε τα αρχαιοελληνικά σύμβολα».
Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα με την απολογία του Χρήστου Παππά, ενώ οι δύο τελευταίοι που πρόκειται να απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα είναι ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και ο νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός .