Οι ισχυροί σεισμοί έχουν προκαλέσει φόβο στους κατοίκους που έχουν παραμείνει στο νησί των Κυκλάδων ωστόσο μέρος της επιστημονικής κοινότητας εμφανίζεται πλέον καθησυχαστική καθώς όπως λένε το ενδεχόμενο πρόκλησης μεγαλύτερου σεισμού μάλλον έχει απομακρυνθεί.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε το βράδυ του Σαββάτου στον ΑΝΤ1 και σημείωσε ότι «Είμαστε σε καλύτερη θέση, όμως συνεχίζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με κυριότερο αυτό για το κλείσιμο των σχολείων μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου».
Αναφορικά με το πότε αναμένεται ο κύριος σεισμός, ή αν κάποιος από αυτούς που έχουν γίνει ήταν ο κύριος ο κ. Λέκκας απάντησε πως «δεν μπορούμε μέσα σε όλη αυτή την σεισμική ακολουθία να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός, όμως αυτό που έχει σημασία είναι πως κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια που έχει συσσωρευθεί χιλιάδες χρόνια στο υπέδαφος».
Ο κ. Λέκκας μάλιστα σημείωσε ότι πλέον η σεισμική δραστηριότητα επικεντρώνεται στο νησί της Ανύδρου σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες που ήταν στην Αμοργό.
Για τα σενάρια που ακούγονται για έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως “αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς το «”ξύπνημα” ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και δεν υπάρχουν και στοιχεία να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο σενάριο”
Ο κ. Λέκκας αποκάλυψε ότι θα γίνει και νέα σύσκεψη την Τρίτη και έπειτα το Σάββατο για την εκτίμηση της κατάστασης, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα λειτουργίας των σχολείων.
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Κλειστά θα παραμείνουν έως και την Παρασκευή τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.