Τουλάχιστον οκτώ ήταν οι σεισμικές δονήσεις που έφτασαν μέχρι και τα 3,8 Ρίχτερ από τις 4:30 ως τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Εντωμεταξύ σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Ανάφης ταρακούνησε το νησί λίγο μετά τις 3:30. Η δόνηση σημειώθηκε στις 3:35 στα 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ένα λεπτό νωρίτερα, στις 3:34 σημειώθηκε δόνηση 3,1 Ρίχτερ στα 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Οίας.
Λίγο πιο νωρίς και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 1 σημειώθηκε σεισμός 3,6 Ρίχτερ στα 19 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 9,1 χιλιόμετρα
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, κρίνοντας τα ασφαλή.
Σημειώνεται, ότι όπως διατυπώθηκε από τα μέλη των δύο Επιτροπών που συνεδρίασαν σήμερα (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).
Η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ότι τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 σεισμοί, με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο, τα 5.2 Ρίχτερ.
Παράλληλα, σήμερα (8/2) ολοκληρώθηκαν και οι αυτοψίες στη Σαντορίνη και όλα τα σχολεία κρίθηκαν ασφαλή.
Λέκκας: «Κανένα ηφαίστειο δεν θα ενεργοποιηθεί»
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε το βράδυ του Σαββάτου στον ΑΝΤ1 και σημείωσε ότι «Είμαστε σε καλύτερη θέση, όμως συνεχίζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με κυριότερο αυτό για το κλείσιμο των σχολείων μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου».
Αναφορικά με το πότε αναμένεται ο κύριος σεισμός, ή αν κάποιος από αυτούς που έχουν γίνει ήταν ο κύριος ο κ. Λέκκας απάντησε πως «δεν μπορούμε μέσα σε όλη αυτή την σεισμική ακολουθία να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός, όμως αυτό που έχει σημασία είναι πως κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια που έχει συσσωρευθεί χιλιάδες χρόνια στο υπέδαφος».
Ο κ. Λέκκας μάλιστα σημείωσε ότι πλέον η σεισμική δραστηριότητα επικεντρώνεται στο νησί της Ανύδρου σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες που ήταν στην Αμοργό.
Για τα σενάρια που ακούγονται για έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως “αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς το «”ξύπνημα” ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και δεν υπάρχουν και στοιχεία να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο σενάριο”
Ο κ. Λέκκας αποκάλυψε ότι θα γίνει και νέα σύσκεψη την Τρίτη και έπειτα το Σάββατο για την εκτίμηση της κατάστασης, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα λειτουργίας των σχολείων.
Παπανικολάου: «Δεν υπάρχει περίπτωση για ηφαιστειακή έκρηξη»
Ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου, αναφέρθηκε στις δύο πιθανότητες για την εξέλιξη του φαινομένου στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επιστήμονες «έχουμε καταλήξει σε δύο πιθανότητες. Ή έχουμε τον σεισμό 6 Ρίχτερ με μικρή πιθανότητα λόγω της εξέλιξης των πραγμάτων ή έχουμε μια δραστηριότητα με ταβάνι 5,2 – 5,3 Ρίχτερ, η οποία δυστυχώς όλα τα χαρακτηριστικά δείχνουν πως θα κρατήσει για αρκετές εβδομάδες ίσως και μήνες».
Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Παπανικολάου είπε πως η αποκλιμάκωση θα συμβεί όταν μειωθεί το μέγεθος και η συχνότητα των σεισμών. «Θα είμαστε μεν ανήσυχοι και θα παρακολουθούμε αλλά σε πρακτικό επίπεδο δεν θα έχουμε ζημιές σε σπίτια», συμπλήρωσε.
«Πιστεύω πως μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται, εφόσον επιβεβαιωθούν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα χαρακτηριστικά της σεισμικής διέγερσης σε συνδυασμό με τις άλλες παραμέτρους που έχουμε εκεί, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως παρά το ότι η δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες και λίγους μήνες, θα πρέπει να επανέλθουμε στο νησί, να γυρίσουν οι κάτοικοι. Δεν θα είναι κανονικότητα όπως παλιά αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους συγκεκριμένους σεισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό βλέπω πως είναι δύσκολο αλλά πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο», σημείωσε.
«Ξεχνώντας τα ακραία σενάρια που έχουν διακινηθεί από μη ειδικούς. Γιατί ειδικός δεν είσαι αν έχεις έναν τίτλο, σεισμολόγος, ηφαιστειολόγος. Τον έχεις όταν έχεις δουλέψει στην περιοχή. Δεν μπορεί ο καθένας να μπερδεύει τον κόσμο. Είναι πέντε – δέκα άνθρωποι στην Ελλάδα που έχουν άποψη γιατί έχουν δουλέψει και άλλοι τόσοι στο εξωτερικό με τους οποίους είμαστε σε ανοιχτή γραμμή», τόνισε ο κ. Παπανικολάου.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ηφαιστειακή έκρηξη»
«Σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ θεωρήθηκε από τους ανθρώπους που ξέρουν την περιοχή και έχουν δουλέψει την περιοχή, δεν τέθηκε ποτέ ότι μπορεί να είναι στο πλαίσιο αναμονής. Το μέγιστο που περιμένουμε είναι της τάξεως του 6 ακριβώς γιατί το μεγάλο ρήγμα που υπάρχει και έχει διεγερθεί από τους σεισμούς, έχει διαστάσεις και ιστορικό που δικαιολογεί μέχρι 6. Όποιος έχει πει κάτι παραπάνω δεν έχει γνώση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων και της περιοχής», ανέφερε.
«Μέχρι προχθές που είχαμε 5,2 Ρίχτερ η πιθανότητα να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ ήταν αρκετά μεγάλη αλλά το τελευταίο τριήμερο δεν περάσαμε το 5,2 και αυτό έχει σημασία γιατί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μέχρι πριν δύο μέρες είχαμε καθημερινά αύξηση. Όμως τις τελευταίες δύο μέρες δεν έχουμε αύξηση και μάλιστα έχουμε μια μικρή μείωση», είπε ο κ. Παπανικολάου.
Για τα θέματα των ηφαιστείων «και στην Καμένη και στον Κολούμπο δεν περιμένουμε κάποια έκρηξη. Κάποια δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν μήνες έχει σταματήσει εδώ και εβδομάδες στην Καμμένη και στον Κολούμπο φαίνεται να σβήνει, έχουν μείνει ελάχιστα γεγονότα άρα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ηφαιστειακή έκρηξη κανονική από τα δύο ηφαίστεια».
«Να ξεκαθαρίσω πως το ρήγμα της Αμοργού δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει κάποιο γεγονός γιατί χρειάζεται δύο με τρεις αιώνες για να φορτίσει και να δώσει μεγάλο σεισμό», τόνισε.
Τσελέντης για Κυκλάδες: Το πιο πιθανό ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ
Ανάρτηση πραγματοποίησε ο Άκης Τσελέντης σχετικά με την έντονη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται στην θαλάσσια περιοχής μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού.
«Ο κόσμος στη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά κοντεύει να τρελαθεί με αυτά που ακούει τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, ο οποίος ωστόσο επιμένει πως δεν έχει εξασθενήσει το φαινόμενο.
Ο κ. Τσελέντης σημείωσε ότι «η (σεισμική) ακολουθία δεν έχει εξασθενήσει» και ότι «έχει προσεισμικά χαρακτηριστικά» ενώ σημειώνει επίσης ότι «ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα» και ότι «το πιο πιθανό είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και τη μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7 Ρίχτερ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν γίνουν 6 Ρίχτερ στην περιοχή της ακολουθίας, ο σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο την Οία, το τσουνάμι θα είναι μικρό, ενώ θα σημειωθούν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά «κραυγαλέα με κατασκευαστικές παρανομίες» κτίρια.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:
Σαντορίνη: Τρόμο προκαλούν βίντεο μέσω ΑΙ στο TikTok με την έκρηξη του ηφαιστείου
Στο βίντεο, που είναι φτιαγμένο με τεχνητή νοημοσύνη, το ηφαίστειο της Σαντορίνης εκρήγνυται φέρνοντας καταστροφή και πανικό στην περιοχή.
Fake βίντεο με τη Σαντορίνη παραδομένη στο χάος, κατασκευασμένα με AI διαμοιράζονται στο TikTok προκαλώντας τρόμο.
Ειδικότερα σε ένα βίντεο, το οποίο είναι φτιαγμένο με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και διαμοιράστηκε στο TikTok, δείχνει το ηφαίστειο της Σαντορίνης να εκρήγνυται φέρνοντας καταστροφή και πανικό στις Κυκλάδες.
Δείτε παρακάτω το αποκαλυπτικό βίντεο: