Σύμφωνα με την «Καθημερινή» πηγές με γνώση του θέματος εκτιμούν ότι ενδεχομένως η διοίκηση των ΟΥΚ, σώμα στο οποίο έχει επικεντρωθεί η έρευνα, να θελήσει να προστατεύσει την ομάδα επιλέκτων της από την έκθεση στη δημοσιότητα.
Ταυτόχρονα, αξιολογούνται πληροφορίες που αναφέρουν ότι ορισμένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση υπηρετούσαν στη φρουρά πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Ενόπλων Δυνάμεων και παραιτήθηκαν από το σώμα τον Οκτώβριο του 2018, όταν εκτιμάται ότι αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα πυρομαχικά.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο βασικός –μέχρι σήμερα– μάρτυρας στην υπόθεση, ένας μόνιμος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων (ΥΝΤΕΛ) στη Λέρο, χαρακτηρίζεται από τους επικεφαλής της έρευνας «μειωμένης αξιοπιστίας».
Ο συγκεκριμένος έχει καταθέσει ότι τον Σεπτέμβριο του 2018, και ενώ εκτελούσε βάρδια ως αξιωματικός υπηρεσίας, ο πρώην διαχειριστής της αποθήκης με το στρατιωτικό υλικό συνοδευόμενος από δύο άνδρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (πρώην ΟΥΚ), τους οποίους όμως δεν κατονόμασε, είχαν πάρει το κλειδί και τον μυστικό κωδικό ασφαλείας και είχαν μπει –τουλάχιστον μία φορά– στον χώρο όπου φυλάσσονταν τα όπλα και τα πυρομαχικά, χωρίς σχετική εξουσιοδότηση. Η μαρτυρία του έδωσε κατεύθυνση στην έρευνα καθώς τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου εντόπισε σε μονάδα της Βορείου Ελλάδος, όπου είχε μετατεθεί, το στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, που μέχρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε την ευθύνη της αποθήκης με το «πολεμικό απόθεμα». Εκείνος όμως εξεταζόμενος διέψευσε τη μαρτυρία του συναδέλφου του στη Λέρο και αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού που ανέλαβε την ευθύνη φύλαξης της αποθήκης στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μέχρι πρότινος. Κι αυτός αρνήθηκε ότι άνδρες της ΔΥΚ και ο πρώην διαχειριστής της αποθήκης μπήκαν παράτυπα στον χώρο με το στρατιωτικό υλικό.
Σεισμός τώρα στην Αττική
Υπενθυμίζεται ότι στέλεχος του Π.Ν. που υπηρετούσε στη Λέρο, με την ομολογία του «έκαψε» τρία άτομα για την κλοπή. Οι αρχές εστιάζουν στο ρόλο του προηγούμενου αποθηκάριου και δύο πρώην βατραχανθρώπων του ΟΥΚ.
Ο οπλονόμος της αποθήκης, σύμφωνα με τον Alpha, είχε παραμείνει στο νησί της Λέρου, ένα μήνα αφότου υπογράφηκε η μετάθεσή του και ζήτησε από τον νέο οπλονόμο τα κλειδιά της αποθήκης. Φαίνεται πως την επισκέφτηκε τουλάχιστον μια φορά, συνοδευόμενος από τους δύο βατραχανθρώπους.
Στη συνέχεια, ο νέος οπλονόμος κάνει την απογραφή, η οποία αποδείχθηκε πως ήταν εικονική. Την ίδια στιγμή, οι δύο άνδρες των ΟΥΚ αποστρατεύτηκαν το 2019. Κανείς δεν έχει καταλάβει το παραμικρό μέχρι τη στιγμή που ένας νέος, σχολαστικός οπλονόμος έφτασε στο νησί και ήλεγξε ενδελεχώς την αποθήκη. Ανακαλύπτει την κλοπή και σημαίνει συναγερμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβαρυντικό είναι και το οπτικό υλικό που έχει συλλεχθεί από τις κάμερες.
«Το πολεμικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ή πολεμικές ενέργειες», τόνισε ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στον Alpha και την εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.
Από την πλευρά του ο νυν υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, διαβεβαίωσε μιλώντας στον Alpha 989, πως «βρισκόμαστε κοντά στην εξιχνίαση της κλοπής του στρατιωτικού υλικού στην Λέρο και είναι στοίχημα αυτό.
Η υπόθεση αφαίρεσης του υλικού -είπε- εκτείνεται σε ένας βάθος χρόνος, εκτιμώντας μάλιστα πως οι ενέργειες φαίνεται πως έχουν γίνει μετά το Σεπτεμβρίου του 2018, οπότε είχε γίνει και η τελευταία απογραφή στην αποθήκη. Η υπόθεση αφαίρεσης του υλικού εκτείνεται σε ένα βάθος χρόνου».