Ειδικότερα, στις 04.00 θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας πίσω, ώστε να δείχνουν 03.00, για να υποδεχθούμε τη χειμερινή ώρα, η οποία θα διατηρηθεί έως τις 26 Μαρτίου 2017.
Οι αντιδράσεις για την αλλαγή της ώρας
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.
Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια,.
Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, και να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει, τον Σεπτέμβριο του 2018, μια νέα οδηγία που θέτει τέρμα στις αμφιλεγόμενες αυτές αλλαγές των δεικτών του ρολογιού, μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, έπειτα από έρευνα της κοινής γνώμης που έδειξε ότι στη μεγάλη πλειονότητά της τασσόταν υπέρ της κατάργησής τους.
Στην έρευνα συμμετείχαν 4,6 εκατ. πολίτες με το 84% από αυτούς να θέλουν τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας. Επικριτές λένε πως στην έρευνα κυριάρχησαν οι Γερμανοί, που αποτελούσαν το 70% των συμμετεχόντων.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η κατάργηση της αλλαγής της ώρας θα μπορούσε να γίνει το 2019. Όμως τα κράτη μέλη αποφάσισαν να πάρουν χρόνο για να το σκεφθούν: στη σύνοδό τους τον Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Μεταφορών, αποφάσισαν να συντονιστούν ώστε να αποφευχθεί ένα «πάτσγουορκ» ζωνών ώρας.
Γρεβενά: Το εντυπωσιακό βίντεο με την εμφάνιση της αρκούδας στο χιονοδρομικό κέντρο στη Βασιλίτσα [βίντεο]
Τα επόμενα βήματα
Αν αυτό το σχέδιο νόμου, που θα πρέπει τώρα να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, εγκριθεί οριστικά, οι χώρες που θα επιλέξουν τη θερινή ώρα θα αλλάξουν για τελευταία φορά τα ρολόγια τους τον Μάρτιο του 2021 και εκείνες που θα επιλέξουν τη χειμερινή ώρα, τον Οκτώβριο του 2021.
Όμως οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ελπίδα «οι χώρες της ΕΕ και η Επιτροπή να συντονιστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η εφαρμογή της θερινής ώρας σε ορισμένες χώρες και της χειμερινής ώρας σε άλλες δεν θα διαταράξει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα “πάτσγουορκ” διαφορετικών ωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά συνέπεια αναμένουμε από τα κράτη μέλη να συντονίσουν τις αποφάσεις τους», δήλωσε κατά τη χθεσινή συζήτηση η Σουηδή ευρωβουλευτής Μαρίτα Ούλβσκογκ (S&D, αριστερά), εισηγήτρια του κειμένου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει 27 μέλη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Η βρετανική κυβέρνηση έχει πει ότι θα παραμείνει στο παρόν σύστημα μετά το Brexit.
Στη Γαλλία, διαδικτυακή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης τον Φεβρουάριο έλαβε περισσότερες από δύο εκατομμύρια απαντήσεις, με σχεδόν το 84% να τάσσεται υπέρ του τερματισμού της αλλαγής της ώρας. Τη θερινή ώρα επέλεξε η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε αυτή τη μη δεσμευτική διαβούλευση.
Η αλλαγή της ώρας έχει αποτελέσει επίσης αντικείμενο της δημόσιας συζήτησης και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κάποιοι βουλευτές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την καταργήσουν. Προς το παρόν, η Χαβάη και το μεγαλύτερο μέρος της Αριζόνα δεν ακολουθούν την πρακτική αυτή, η οποία εφαρμόζεται στις ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ρωσία αποφάσισε το 2011 να υιοθετήσει μόνιμα τη θερινή ώρα στην προσπάθεια να βελτιώσει την ευημερία των πολιτών της, αλλά το 2014 στράφηκε μόνιμα στη χειμερινή ώρα, έπειτα από δημόσιες διαμαρτυρίες.
Η πλειονότητα των χωρών εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής δεν μετακινούν τους δείκτες των ρολογιών τους.