Κάτι που ήταν αναμενόμενο με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αφού ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κατάθεσή του την προηγούμενη Τρίτη, κατονόμασε ως «οργανωτές της σκευωρίας» τους Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Μάλιστα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς έγινε συγκεκριμένος, κατονομάζοντάς τον ως τον περίφημο «Ρασπούτιν» που παρενέβαινε στην έρευνα για τη Novartis επιχειρώντας να επηρεάσει την πορεία της έρευνας και να την οδηγήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων. O αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής δε, χωρίς να κατονομάσει τον «Ρασπούτιν», ανέφερε πως ήταν «σαν τον Θεό, πανταχού παρών στους διαδρόμους της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς», καταγγέλλοντας πως έχει επηρεάσει τη δικαστική εξέλιξη πολλών υποθέσεων, εκτός της Novartis.
Πλέον, την επόμενη εβδομάδα οι βουλευτές θα έχουν στα χέρια τους το σκέλος της δικογραφίας που αφορά τις φερόμενες παρεμβάσεις των στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για το «σκάνδαλο του φαρμάκου». Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας ήδη διαβίβασε αρμοδίως τα σχετικά έγγραφα, ενώ οι αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συνεχίσουν από την ερχόμενη Δευτέρα να λαμβάνουν μαρτυρικές καταθέσεις αναφορικά με τον ρόλο των μη πολιτικών προσώπων, όπως των προστατευομένων μαρτύρων, διερευνώντας πιθανές ποινικές ευθύνες.
Μεταξύ των προσώπων που αναμένεται να βρεθούν την επόμενη εβδομάδα στον Αρειο Πάγο για να καταθέσουν ως μάρτυρες περιλαμβάνεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει μηνύσει στο παρελθόν τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση (πρόσφατα το σκέλος της δικογραφίας για τον κ. Στουρνάρα αρχειοθετήθηκε, όπως για άλλα έξι από τα συνολικά δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα).
Αττική: Κλειστοί δρόμοι σήμερα, λόγω της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Στις έως τώρα μαρτυρικές καταθέσεις, πάντως, έχει γίνει αναφορά και για άλλα πρόσωπα, ως έχοντα σχέση ή γνώση σχετικά με την υπόθεση. Π.χ. ο κ. Αγγελής στην πεντάωρη κατάθεσή του φέρεται να ισχυρίστηκε πως συμμετείχε σε συσκέψεις μαζί με την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για να εξετάσουν την κατάσταση σχετικά με την επιρροή του «Ρασπούτιν» στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Εφόσον οι εισαγγελείς κ.κ. Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης κρίνουν ως αξιόπιστη τη σχετική αναφορά, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποστολή κλήσεων και προς αυτά τα πρόσωπα.
Πάντως, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη θα καταθέσει και αυτή ως μάρτυρας την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, έχει λάβει κλήση από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά, ο οποίος θα διερευνήσει τις καταγγελίες που έχει κάνει η εισαγγελέας σε βάρος του κ. Αγγελή, όταν ήταν εποπτεύων του τμήματος που προΐσταται. Η έρευνα αυτή (που αρχικά συμπεριλαμβανόταν στη δικογραφία για τις παρεμβάσεις στην Novartis αλλά στη συνέχεια διαχωρίστηκε) εκκινεί με αφορμή τις αναφορές της κας Τουλουπάκη, όπου έδινε τη δική της εκδοχή για τα καταγγελλόμενα σε βάρος της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφερόμενη στο ταξίδι στη Βιέννη και στη συνάντηση του κλιμακίου Ελλήνων εισαγγελέων με ομολόγους της Αμερικανούς, αναφέρει ότι έγινε λόγος για λογαριασμό που σχετιζόταν με πολιτικό και ο κ. Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβει τα στοιχεία. Παράλληλα, υποστηρίζει πως ο πρώην εποπτεύων κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου