Με τη NAVTEX 1012/19 της υδρογραφικής υπηρεσίας Αττάλειας, η Αγκυρα δέσμευσε περιοχή η οποία ξεκινάει από τα δυτικά του Καστελλόριζου και εκτείνεται μέχρι και τα νότια της Ρόδου, όπου το ερευνητικό πλοίο «Μπιλίμ 2» θα πραγματοποιήσει «ωκεανογραφικές και κλιματολογικές» έρευνες έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Το «Μπιλίμ 2» πάντως, ακόμα και αργά χθες το απόγευμα, παρέμενε αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Κας, απέναντι από το Καστελλόριζο. Στην περιοχή υπάρχει και μια τουρκική πυραυλάκατος, αλλά και ένα αντίστοιχο πολεμικό από την ελληνική πλευρά, που κατά κανόνα είναι σε επιφυλακή στο Καστελλόριζο.
Με μια NAVTEX που ακολούθησε (1014/19), αναγγέλθηκαν ναυτικά γυμνάσια για τις 17 Σεπτεμβρίου, σε μια περιοχή που οριοθετείται κατά παρόμοιο τρόπο. Οι συγκεκριμένες τουρκικές κινήσεις δεν ανησυχούν όλους όσοι τις παρακολουθούν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς εντάσσονται σε μια τακτική η οποία κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες σταθερά στο ευρύτερο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, έχει εκδοθεί από την Αθήνα μια SubNote (οδηγία για κίνηση υποβρυχίων) η οποία κοινοποιήθηκε, ως είθισται, και στο ΝΑΤΟ, με την οποία έχει δεσμεύσει περιοχές στα νότια του Καστελλόριζου αλλά και νότια και ανατολικότερα εντός των ορίων της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), σε προφανή συνεννόηση και με τη Λευκωσία. Ηδη ελληνικά υποβρύχια έχουν πραγματοποιήσει γυμνάσια σε εκείνη την περιοχή και αναμένεται να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους έως και τα μέσα Οκτωβρίου, όταν λήγει η ισχύς της σχετικής SubNote
Νέα απειλή Ερντογάν: Στήριξη από ΕΕ ή ανοίγουμε τις πύλες στους πρόσφυγες
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την απειλή ότι θα στείλει νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προκειμένου η Δύση να ικανοποιήσει τα αιτήματά του.
Η Τουρκία θα αναγκαστεί να αφήσει Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στα εδάφη της να φύγουν για την Ευρώπη, αν η Δύση δεν δώσει μεγαλύτερη στήριξη στην Αγκυρα και δεν υποστηρίξει τα πλάνα της για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν πρόσφυγες, τόνισε ο Ερντογάν, σε συνέντευξη στο Reuters. Το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί σε όλους τους τόνους με νέο κύμα προσφύγων και ενώ ήδη το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξημένες ροές προς τα ελληνικά νησιά.
Πανικός στη Χαλκίδα: Αστικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες
«Αν δεν μπορείτε να το αποδεχτείτε αυτό, θα ανοίξουμε τις πύλες. Αφήστε τους να πάνε όπου θέλουν να πάνε», είπε αναφερόμενος στους πρόσφυγες. Η δημιουργία ζώνης 32 χλμ. εντός της βορειοδυτικής Συρίας θα επιτρέψει στους πρόσφυγες που είναι στην Τουρκία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. «Θα επιτρέψει να καλυφθούν όλες οι ανάγκες τους, για εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη. Θα τους επιτρέψει να ζήσουν στη δική τους γη και να φύγουν από τις σκηνές και τα κοντέινερ», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.
«Δεν επαρκεί η βοήθεια της ΕΕ»
Η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία από την ΕΕ δεν είναι επαρκής για το βάρος των 3,6 προσφύγων που διέφυγαν από την Τουρκία στη Συρία, υπογράμμισε ο Ερντογάν. «Εχουμε πάρει 3 δισ. ευρώ, η ΕΕ είχε υποσχεθεί 6 δισ. ευρώ για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Τουρκία, αλλά μόνο 2,22 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν αυτό τον Ιούνιο. Εχουμε ξοδέψει 40 δισ. δολάρια μέχρι τώρα», είπε ο Ερντογάν, που σημείωσε ότι είχε επικοινωνία με την Μέρκελ για το προσφυγικό, όπως και ότι οι σχετικές συζητήσεις θα συνεχιστούν στη Νέα Υόρκη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η οποία θα γίνει στις 24- 25 Σεπτεμβρίου. Η Αγκυρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες, η Δύση δεν είχε τέτοιο πρόβλημα, υπογράμμισε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε και τις συζητήσεις που θα γίνουν στην Αγκυρα τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του Ιράν, με στόχο να επιτευχθεί μία εκεχειρία διαρκείας στην Ιντλίμπ της Συρίας. «Στόχος δεν είναι η άμεση εκεχειρία, αλλά αυτή που θα βάλει τέλος στο προσφυγικό, θα παρέχει κατάπαυση πυρός και θα τερματίσει τα δίκτυα τρομοκρατίας στην περιοχή», επισήμανε ο Ερντογάν.
«Μπορεί να στείλουμε και τρίτο γεωτρύπανο στην Κύπρο»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε όμως την προκλητική ρητορική και σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού με τις χώρες της Δύσης στο θέμα της ενέργειας, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε:
«Δεν βρισκόμαστε σε αντίθεση με κανέναν από αυτούς. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Μπορεί να γίνει. Εμείς έχουμε δύο γεωτρύπανα. Υπάρχει πιθανότητα να έρθει και τρίτο. Έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Όλα αυτά τα πλοία μας ξεκίνησαν σταδιακά τις εργασίες και συνεχίζουν. Για μία ακόμη φορά, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Λευκωσία ότι δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων.
«Υπάρχουν περιοχές γύρω από την Κύπρο, οι οποίες έχουν καθοριστεί, όπου η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες, και υπάρχουν και περιοχές όπου η “νότια Κύπρος” μπορεί να κάνει έρευνες. Αλλά τι λέει το διεθνές δίκαιο σε αυτό το θέμα; Οποιο προϊόν βγει εδώ, είτε ψάρια είναι είτε πετρέλαιο, αυτά διαμοιράζονται με ίσο ποσοστό στον πληθυσμό», δήλωσε ο Ερντογάν. «Αυτοί τι κάνουν; Θέλουν να στερήσουν τη “βόρεια Κύπρο” από αυτά. Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όποια δικαιώματα υπάρχουν θα ληφθούν με ποσοστά του πληθυσμού. Όποια είναι τα δικαιώματα της “νότιας Κύπρου” θα τα πάρει. Αλλά, χώρες οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση προσπαθούν να έχουν δικαίωμα λόγου σε αυτές τις θάλασσες. Το πρόβλημα πηγάζει από εδώ», συμπλήρωσε.