Oι «γείτονες» μας προχώρησαν σε 53 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου τη Δευτέρα, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν επίσης σε εννέα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Ειδικότερα, 10 αεροσκάφη τύπου F-16 και δύο κατασκοπευτικά CN-235 προχώρησαν σε 53 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και εννέα παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.
Έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Ο Τσαβούσογλου παρουσίασε χάρτη με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να φτάνει μέχρι την Κρήτη
Στην ομιλία του «στο συνέδριο των πρεσβευτών» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Κάθε χρόνο οι πρεσβευτές της Τουρκίας συνεδριάζουν στην Άγκυρα για να εξετάσουν τα ζητήματα της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής. Ο Τσαβούσογλου τόνισε το ενδιαφέρον της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και την επιθυμία της Άγκυρας για συνεργασία με την Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε και τον χάρτη που η Τουρκία υποστηρίζει πως εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της η οποία περιλαμβάνει όλη την περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου.
«Στην υφαλοκρηπίδα μας μετά το γεωτρύπανο μας το Fatih, ξεκίνησε τις εργασίες του και το Yavuz. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Eπιθυμία μας είναι το δίκαιο μοίρασμα του πλούτου. Η ΕΕ η οποία είναι μια πολιτική ένωση δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν δικαστήριο. Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού όπως και δεν επιβάλλουμε κανένα μοντέλο. Από την άλλη δεν υποστηρίζουμε να κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε».
Ο Τσαβούσογλου στην ομιλία του έστειλε και ένα μήνυμα ευρύτερης συνεργασίας με την Ελλάδα.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
«Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στα πλαίσια του ‘’kaza-kazan’’ (win-win). Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμα μας σε όλους όσους δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δένδιας: Η Ελλάδα κρατάει κλάδο ελαίας, αλλά διαθέτει και ξίφος
Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη δημιουργία Διεύθυνσης Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος».
https://youtu.be/UqJbncONc2s
«Με το μνημόνιο στενής συνεργασίας μπορούμε να έχουμε απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ των ενεργειών αλλά και των αντιλήψεων των δύο υπουργείων. Συμβατών με το ευρύτερο δόγμα της πατρίδας μας, μίας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιθυμεί να βρίσκεται πάντα στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και μίας χώρας που επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
«Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος. Βρισκόμαστε σήμερα λοιπόν εδώ, στην έδρα του ξίφους, για να τιμήσουμε αυτό το υπουργείο και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στη στενή συνεργασία μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος μετά την ολοκλήρωσης της συνάντησης, δήλωσε:
«Είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον Υπουργό Εξωτερικών και καλό φίλο κ. Νίκο Δένδια, προκειμένου να συσφίξουμε σε επίπεδο συνεργασίας και έντασης συνεργασίας τις σχέσεις των δύο Υπουργείων, που άλλωστε αποτελούν τους βασικούς πυλώνες διαμόρφωσης και άσκησης της Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας. Το Υπουργείο Εξωτερικών διά των διεθνών και διμερών σχέσεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διά του στρατηγικής σημασίας τομέα της Αμυντικής Διπλωματίας.
Έτσι λοιπόν, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν ένα στενό και εντατικό πλαίσιο συνεργασίας διά της ιδρύσεως στο Υπουργείο Εξωτερικών, του Γραφείου Αμυντικής Διπλωματίας το οποίο θα στελεχώνεται από Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όλο αυτό γίνεται ώστε να υπάρχει καλύτερος και εντατικότερος συντονισμός μεταξύ των ενεργειών ανάμεσα στα δύο Υπουργεία ώστε να έχουμε πιο αποτελεσματική, σε όλες τις εκφάνσεις, άσκηση της Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας».