Τους τελετάρχες κηδειών θα εκπαιδεύσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, κ. Αντώνης Αλακιώτης, στο πλαίσιο του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ενωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών και Ταριχευτών με θέμα «Οι εξελίξεις των ταφικών εθίμων στην Ελλάδα και η αποτέφρωση των νεκρών» που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Οκτωβρίου, στην Αγριά Βόλου.
Η πρακτική εξάσκηση της διασποράς της τέφρας στη θάλασσα θα γίνει με το τουριστικό σκάφος «ΙΛΙΑΣ» στη θαλάσσια περιοχή της Αγριάς και η ταφή στη φύση σε κοντινή περιοχή. Πρόκειται για ένα σκάφος, ξύλινο τύπου gullet, 15 μέτρων και σύμφωνα με το πρωτόκολλο είναι χωρητικότητας 24 ατόμων. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία και την τελετή που ακολουθείται για την ταφή τέφρας στη θάλασσα.
Στα συμμετέχοντα γραφεία τελετών θα δοθεί από την Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Τώρα, ως προς τα διαδικαστικά, η διασπορά της τέφρας (πρόκειται για αδρανές υλικό, ακίνδυνο για τον άνθρωπο και τη φύση) στη θάλασσα, μπορεί να συνοδευτεί με μια εκδήλωση στην οποία θα υπάρχει στολισμός, φαγητό, ποτό, ομιλίες κ.λπ. Οι τελετές ταφής στη θάλασσα γίνονται συνήθως σε κάποια μνημόσυνη επέτειο (40 ημέρες, έξι μήνες, ένα χρόνο από το θάνατο). Το κόστος μπορεί να είναι σχεδόν μηδενικό, είτε να φτάσει στα ύψη, και αυτό ανάλογα με το τι θα επιλέξει ο συγγενής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τεφροδόχοι που χρησιμοποιούνται είναι υδατοδιαλυτοί και μετά το πέρας της τελετής παραδίδεται στην οικογένεια πιστοποιητικό ταφής, με τις γεωγραφικές συντεταγμένες σε περίπτωση που στο μέλλον γίνει κάποια επίσκεψη από συγγενείς. Η τεφροδόχος θα πρέπει να εγκαταλειφθεί σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή.
Οσον αφορά στη ταφή στη φύση, συνήθως επιλέγονται ορισμένα σημεία σε δασικές περιοχές. Μπορεί να πλαισιωθεί από μια τελετή παρουσία συγγενών, με προσφορά ποτών και φαγητών. Η τέφρα θάβεται σε χώρους μαζικής ενθύμησης σε έναν ανθόκηπο ή ένα σιντριβάνι.
Οπως διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, η αποτέφρωση της σορού γίνεται συνήθως 2-3 μέρες μετά τη μετάβασή της στο εξωτερικό. Επίσης, για τη μετάβασή της στο εξωτερικό απαιτούνται 2-3 ημέρες για τις αναγκαίες προετοιμασίες, μεταφράσεις εγγράφων, πρόσκληση επιτροπών κ.ά. Συνολικά, η αποτέφρωση γίνεται 5-6 ημέρες μετά το θάνατο.
Η τέφρα σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα και τη νομοθεσία της κάθε χώρας:
α) Θάβεται μέσα στη γη σε ένα νεκροταφείο.
Καιρός των Χριστουγέννων: Κρύο, καταιγίδες και χιόνια - Οι τελευταίες προγνώσεις
β) Παραμένει σε έναν ειδικό χώρο που φυλάσσονται οι τεφροδόχοι και ονομάζονται τεφροφυλάκια, αντίστοιχα των οστεοφυλακίων.
γ) Διασπείρεται σε χώρους που ήταν η τελευταία επιθυμία του θανόντος ή των στενών συγγενών.
δ) Φυλάσσεται μέσα σε τεφροδόχους στα σπίτια ή σε χώρους που επιθυμούν οι συγγενείς.
Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου θα προβληθεί ταινία με το πώς γίνεται η αποτέφρωση στο Αμβούργο, πώς διασπείρεται η τέφρα σε σιντριβάνι στη Βουδαπέστη και η ταφή τέφρας σε ανθόκηπους στο «Memorial Garden» στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Πάντως, το συνέδριο διεξάγεται στη σκιά του μεγάλου ζητήματος, αυτό της αποτέφρωσης στην Ελλάδα. Νόμοι και αποφάσεις που δίνουν το δικαίωμα της αποτέφρωσης στους Ελληνες πολίτες, παραμένουν στα χαρτιά.
«Δυστυχώς, είμαστε απογοητευμένοι από τους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ακόμη και σήμερα δεν έχουν κάνει τίποτε για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων. Θα έλεγα πως θυμίζει τη γνωστή ρήση ‘‘όποιος δεν θέλει να πάει στο μύλο, δέκα μέρες κοσκινίζει’’», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, κ. Αντώνης Αλακιώτης, σχετικά με τη πορεία της αποτέφρωσης στη χώρα μας.
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου