«Δεν θα πεθάνω εδώ κι όχι σήμερα», μονολόγησε την ώρα που οι φλόγες έκαιγαν το σπίτι του. Πλησιάζοντας την εξώπορτα διαπίστωσε πως τα χέρια του «φούσκωναν», εκεί κατάλαβε πως «τα πράγματα ζορίζουν πολύ».
Πέρασε μέσα από το πύρινο «φράγμα», έπεσε αλλά ανάγκασε τον εαυτό του να σηκωθεί. «Ένιωσα την μπλούζα μου να παίρνει φωτιά και είπα ‘σήκω ή πεθαίνεις’». Όταν βγήκε από το κτήριο αντίκρισε «μία κόλαση».
Παρά τα εγκαύματά του ο κ. Ζορμαλιάς βοήθησε μία ηλικιωμένη γειτόνισσα να κινηθεί προς την θάλασσα. Η γυναίκα φαινόταν να καλεί σε βοήθεια για τον εγκλωβισμένο σύζυγό της, όμως αυτό ήταν αδύνατο. «Συνειδητοποιώ πως ήταν οι τελευταίες του κραυγές».
https://www.youtube.com/watch?v=CTNNywpVbHI
Κατάφερε να φτάσει στο λιμάνι. Οι δυνάμεις του είχαν πλέον εξαντληθεί. Μία ομάδα αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ τον βοηθούν να απομακρυνθεί από την περιοχή, μαζί άλλους τρεις κατοίκους. Διακομίζεται στο «Σισμανόγλειο», όπου αρχίζει η ανάρρωση διάρκειας πέντε μηνών.
Το βράδυ της φωτιάς ξύπνησε στην κλίνη του από τους πόνους. Χρειάστηκαν πέντε χειρουργεία σε πόδια και χέρια. Τρεις επεμβάσεις σε πρώτη φάση και δύο αφότου εμφανίστηκαν εμπλοκές.
Καταγγελία – γροθιά
Ο κ. Ζορμαλιάς καταγγέλλει πως επεμβάσεις καθυστέρησαν λόγω των κακών χειρισμών της κυβέρνησης, συνέπεια των οποίων ήταν να μην υπάρχουν αρκετά χρήματα στα ταμεία του «Λατσείου» όπου είχε μεταφερθεί για την φροντίδα των εγκαυμάτων του.
Η κυβέρνηση, είπε κατηγορούσε τον διοικητή του νοσοκομείου, όμως οι γιατροί δεν έφεραν ευθύνη. «Δεν συμπαραστάθηκε ποτέ η πολιτεία, μόνο προβλήματα προκάλεσε», είπε.
Προσέθεσε πως όταν σκέφτεται την τραγωδία νιώθει οργή, ενώ επισημαίνει ότι έναν χρόνο αργότερα δεν έχουν επισκευαστεί ούτε δρόμοι στις πυρόπληκτες περιοχές.
Σημείωσε μάλιστα πως ο δικηγόρος του τον έχει ενημερώσει πως ανήμερα της φωτιάς ο υπεύθυνος για τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής έκανε επίδειξη σε επισκέπτρια αντί να ασχολείται με την κρίση.