Χθες, για τρίτη -κατά σειρά- μέρα η πλειονότητα των Ελλήνων μαθητών απείχε από τα μαθήματα, καθώς μόλις 32 από τα 130 παιδιά μπήκαν στις σχολικές αίθουσες.
Στο μικροσκόπιο
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί ενδεχόμενη τέλεση παραβάσεων του νόμου περί ρατσιστικής βίας. Συγκεκριμένα, ζητεί να διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται «προτροπή σε πράξη που μπορεί να προκαλέσει μίσος κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, εθνική καταγωγή και κατά τρόπο που ενέχει απειλή για την ελευθερία και τη σωματική ακεραιότητα άλλου ή εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη (δηλαδή δημιουργεί συνθήκες εκδίκησης, περιφρόνησης της κοινωνικής ειρήνης, αμφισβήτησης της συνύπαρξης ομάδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά για τη θρησκεία, γλώσσα)».
Ακόμη, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, «θα διερευνηθεί τυχόν εξαναγκασμός σε πράξη ή παράλειψη για την παρακολούθηση διδασκαλίας σε σχολείο ή έμπρακτης εξύβρισης με τυχαία επιλογή του θύματος από τη γενικευμένη εκδήλωση της προσβλητικής συμπεριφοράς των υπόπτων με ρατσιστικά κίνητρα».
Ενημέρωση
Είχε προηγηθεί επίσκεψη του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, στο γραφείο του κ. Τσόγκα. Τον ενημέρωσε για την απόφαση των γονέων του δημοτικού σχολείου Προφήτη και του κοινοποίησε επιστολή πενταμελούς επιτροπής γονέων, καθώς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δεν υφίσταται πια ύστερα από σειρά παραιτήσεων.
Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Αποφασίσαμε την αποχή των παιδιών μας από τα μαθήματα ως διαμαρτυρία στη φοίτηση των παιδιών των προσφύγων στο σχολείο» και επαναφέρουν την πρότασή τους «να πάνε τα παιδιά σε γειτονικό σχολείο, το οποίο δεν λειτουργεί». «Επικαλούνται για την απόφασή τους λόγους υγιεινής, που δεν υφίστανται, και έλλειψη ενημέρωσης που επίσης δεν στέκει ως επιχείρημα, διότι και ο δήμαρχος και όλοι οι δήμαρχοι είχαν ενημερωθεί για τα σχολεία όπου είναι υποψήφια για να λειτουργήσουν οι ΔΥΕΠ», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Ανανιάδης, υπενθυμίζοντας τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και παραπέμποντας στην κείμενη νομοθεσία για την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει εκπαίδευση στα παιδιά των προσφύγων, αλλά και στις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου για τη δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους.
Αναίτια
«Το να μην επιτρέψεις στο παιδί σου να πάει στο σχολείο είναι αδίκημα εάν δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος και στον Προφήτη δεν υπάρχει λόγος. Είναι απαράδεκτο να αντιδρούν επειδή σε απογευματινές ώρες πηγαίνουν προσφυγόπουλα στο σχολείο στο οποίο πηγαίνουν και τα παιδιά τους», σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και υπογράμμισε: «Υποτίθεται ότι είμαστε πολιτισμένος και φιλόξενος λαός. Οταν δεν αγκαλιάζεις έναν άνθρωπο που έχει υποστεί τέτοια ταλαιπωρία, τέτοια πράγματα και ειδικά τα παιδιά τι να πω… Εχουν αναλογιστεί οι άνθρωποι που αντιδρούν στον Προφήτη τι έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι; Ας αναλογιστούν όλοι αυτοί που αντιδρούν όχι μόνο στον Προφήτη, αλλά γενικά, εάν ήταν αυτοί στη θέση των προσφύγων πώς θα αισθάνονταν».
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου