Σε γραπτή του δήλωση ο πατέρας του Βαγγέλη, Ανδρέας Γιακουμάκης, ευχαρίστησε τον κόσμο για «την αγάπη και τον σεβασμό που έχουμε λάβει όλα αυτά τα χρόνια», ενώ σημείωσε πως «η Κρήτη έχει παλικάρια και η εικόνα που αποδείχτηκε στο Δικαστήριο δεν έχει να κάνει με τα παλικάρια της Κρήτης».
Συγκεκριμένα στη δήλωση την οποία διάβασε στους δημοσιογράφους ο συνήγορος της οικογένειας, Δημήτρης Μπούκας, ο Ανδρέας Γιακουμάκης αναφέρει:
«Νιώθω την ανάγκη να πω, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλον τον κόσμο, αν με ένα ευχαριστώ μπορώ να καλύψω όλη αυτή την αγάπη και τον σεβασμό που έχουμε λάβει όλα αυτά τα χρόνια. Για τον Βαγγέλη δεν ντρέπομαι. Για την Κρήτη, δεν ντρέπομαι. Η Κρήτη έχει παλικάρια και η εικόνα που αποδείχτηκε στο Δικαστήριο δεν έχει να κάνει με τα παλικάρια της Κρήτης».
Στο Εφετείο οι οκτώ Κρητικοί
Στο Εφετείο θα συνεχιστεί η δίκη των 8 Κρητικών, πρώην σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής, οι οποίοι καταδικαστήκαν πρωτόδικα με ποινές φυλάκισης 36 μηνών και κοινωφελή εργασία, για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Το Δικαστήριο έκρινε ως μη τετελεσμένες πράξεις που είχαν συνταχτεί στην δικογραφία και είχαν προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βσιλική Κανλίδου, συνήγορος του ενός εκ των κατηγορούμενων, «πράξεις όπως το κρέμασμα από το παράθυρο, το πέσιμο στις σκάλες ή την τζαμαρία, είναι πράξεις οι οποίες δεν τελέστηκαν ποτέ, γι΄ αυτο και κρίθηκαν αθώοι, οι κατηγορούμενοι». Σύμφωνα με την κ. Κανλίδου «στα συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο συντάχτηκε από φήμες, οι φήμες αποδείχτηκε ότι είναι φήμες και γι΄ αυτό η πρόεδρος, στην απόφαση της είναι κατηγορηματική».
Από την πλευρά της η Ιωάννα Τσιρίκα, συνήγορος του ενός εκ των κατηγορούμενων και εκπροσωπώντας τους δικηγόρους υπεράσπισης δήλωσε πως το Δικαστήριο επέβαλε αυστηρή ποινή, χωρίς επιείκεια, για ήσσονος σημασίας πράξεις, υπό το βάρος της δημοσιότητας.
Οι ποινές
Οι τρεις από τους οκτώ, που είναι ανήλικοι, καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας ενώ οι υπόλοιποι πέντε καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 36 μηνών, αλλά αναμένεται ακόμα να αποφασιστεί αν η ποινή θα είναι με αναστολή. Ένας από τους συνολικά εννέα κατηγορούμενους, αθωώθηκε.
Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή των οκτώ Κρητικών για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και την αθώωση του ενός. Επίσης πρότεινε την ενοχή για κάποιες πράξεις, ενώ για κάποιες άλλες, τη μετατροπή της ποινής σε απλή σωματική βλάβη και την παύση τους οριστικά λόγω έλλειψης εγκλήσεων. Για κάποιες άλλες, πρότεινε την αθώωσή τους. Μάλιστα ο εισαγγελέας κατά την αγόρευσή του έκανε λόγο για «κλειστή ομάδα με παραβατική συμπεριφορά γενικότερα».