Χθες μέχρι στιγμής επτά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα πυρόσβεσης διατέθηκαν από πέντε κράτη-μέλη στον κοινό στόλο, ενώ η όλη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινοτικού συστήματος RescEU για την από κοινού αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, πέντε κράτη-μέλη που τα τελευταία χρόνια πλήττονται συχνά από δασικές πυρκαγιές έθεσαν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερά τους στη διάθεση του μεταβατικού στόλου RescEU για το 2019. Το αρχικό υλικό αποτελείται από: 2 αεροσκάφη από την Κροατία, 1 αεροσκάφος από τη Γαλλία, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία, 2 αεροσκάφη από την Ισπανία και 6 ελικόπτερα από τη Σουηδία.
Αναφορικά με τη χώρα μας, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η Κομισιόν ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση και της πρότεινε να συμμετάσχει, ωστόσο μετά από πολύμηνες αναζητήσεις αρμόδιων υπουργών, τελικά η χώρα μας, για άγνωστους λόγους, δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της. Και προφανώς, αφού δεν συμμετέχει, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής δεν μπορεί και να ζητήσει βοήθεια από τον κοινό στόλο από τη στιγμή που δεν αποτελεί ενεργό μέρος του. Θα παραμείνει δηλαδή στο σύστημα της εθελοντικής προσφοράς, που εναπόκειται στην καλή διάθεση και στις δυνατότητες των άλλων χωρών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας του κοινοτικού στόλου.
Ερωτηθείς σχετικά με τη χώρα μας, ο επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, αφού ανέφερε πως τα γεγονότα στο Μάτι απέδειξαν ότι η πρόληψη είναι απολύτως αναγκαία, διότι τα νέα φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής δημιουργούν καταστροφές σε πολύ σύντομο διάστημα, επισήμανε ότι ειδικά στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση του RescEU με ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη και προετοιμασία.
Σύμφωνα με τον Κύπριο επίτροπο, είναι προς όφελος της Ελλάδας, χώρας ευάλωτης στις φυσικές καταστροφές, να συνεισφέρει, οπωσδήποτε στη μόνιμη φάση του συστήματος, αλλά και στη μεταβατική. Να αξιοποιήσει κονδύλια και να αποδείξει ότι, παρά τα προβλήματα, συνεισφέρει στις κοινές ανάγκες και προσπάθειες για την καταπολέμηση φυσικών καταστροφών», τόνισε. Ο επίτροπος διευκρίνισε ότι ο ρόλος της Κομισιόν είναι να προσπαθεί να πείσει τα κράτη-μέλη, αλλά η ευθύνη ανήκει στα κράτη-μέλη.
Εκτός από τη δημιουργία του στόλου RescEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την ικανότητά της όσον αφορά την παρακολούθηση και το συντονισμό στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την περίοδο των δασικών πυρκαγιών.
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΣΑΕΑ) της Ε.Ε., με επιχειρησιακή ικανότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, θα ενισχυθεί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με ομάδα υποστήριξης για τις δασικές πυρκαγιές, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες από τα κράτη-μέλη.
Το ΚΣΑΕΑ θα διοργανώνει τακτικές βιντεοδιασκέψεις με τα κράτη-μέλη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της Ε.Ε. θα χρησιμοποιείται για τη χαρτογράφηση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης στο δασικό τομέα.
Ολα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και οι χώρες-εταίροι συμμετείχαν στην ετήσια συνάντηση για τις δασικές πυρκαγιές στις Βρυξέλλες προκειμένου να προετοιμαστούν για την επόμενη περίοδο δασικών πυρκαγιών.
Αναφερόμενος στο νέο σύστημα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως το RescEU αποτελεί μια συγκεκριμένη απάντηση, μια ευρωπαϊκή απάντηση, με στόχο την παροχή βοήθειας σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν την απειλή φυσικών καταστροφών. «Συγκλονιστήκαμε όλοι, ως Ευρωπαίοι, από το θάνατο τόσων ανθρώπων τα τελευταία χρόνια λόγω των δασικών πυρκαγιών που μαίνονταν από την Πορτογαλία έως την Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να συνίσταται στην προστασία των πολιτών και στην αλληλοβοήθεια σε δύσκολες περιόδους, και το RescEU προσφέρει πρακτικές λύσεις και μετατρέπει σαφώς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε δράση.
Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι με το RescEU διαθέτουμε ένα επιπλέον «δίχτυ ασφαλείας» σε περιόδους κρίσης. «Είμαι πολύ περήφανος που φέτος το καλοκαίρι βλέπω να γίνεται πραγματικότητα ο ευρωπαϊκός στόλος κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών και στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ανεξαιρέτως όλα τα συμμετέχοντα κράτη που συνεισέφεραν στον εν λόγω στόλο, ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών», κατέληξε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου