Το «βουνό» από τα σκουπίδια κατέγραψαν και οι επόπτες του τμήματος Υγειονομικού, εκδίδοντας πόρισμα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, καθώς τα έντομα «κόβουν βόλτες», ενώ για την καθαριότητα φροντίζουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί!
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών «στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχουν κοινόχρηστα αποχωρητήρια, στο δάπεδο των οποίων υπήρχαν λιμνάζοντα δύσοσμα ύδατα άγνωστης προέλευσης. Στα είδη υγιεινής (λεκάνες) υπήρχαν κόπρανα και ούρα, ενώ δίπλα στα γεμάτα καλάθια ακαθάρτων υπάρχουν ακάθαρτα χαρτιά υγείας και οικιακά απορρίμματα. Εντονη χαρακτηριστική δυσοσμία διαχεόταν περιμετρικά. Στον πρώτο όροφο στα αποχωρητήρια ανδρών και γυναικών οι κάδοι απορριμμάτων είναι ανοιχτοί και χαρακτηριστική δυσοσμία διαχέεται περιμετρικά».
Στα κρατητήρια
Οι ελεγκτές του τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου «επισκέφθηκαν» και το δεύτερο όροφο, στον οποίο υπάρχουν κρατητήρια ανδρών. «Οι χώροι είναι ακάθαρτοι και συγκεκριμένα: στα αποχωρητήρια δεν υπάρχει φωτισμός, ούτε εξαερισμός, το δάπεδο ήταν ακάθαρτο από δύσοσμα υγρά και απορρίμματα και υπήρχαν λεκάνες με νερό και ακάθαρτο ρουχισμό», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα. «Το κλιμακοστάσιο που διατρέχει τους ορόφους και οδηγεί στους υπόγειους χώρους και το γκαράζ είναι ακάθαρτο και δύσοσμο, αφού δεν καθαρίζεται ποτέ αλλά χρησιμοποιείται καθημερινά για τη μεταφορά μεγάλου όγκου απορριμμάτων.
Σύμφωνα με προφορικές δηλώσεις των εργαζομένων τα ασανσέρ είναι επί μακρόν εκτός λειτουργίας. Σε όλα τα σκαλοπάτια υπάρχουν υπολείμματα φαγητών, κολλώδη υγρά και στέρεα απορρίμματα. Η δυσοσμία είναι έντονη ενώ πολλά αθρόποδα υπάρχουν σε όλες τις επιφάνειες».
Τραγική είναι η εικόνα που συνάντησαν και στη Διεύθυνση Μεταγωγών της ΕΛ.ΑΣ. «Στα κελιά των κρατουμένων υπάρχουν απορρίμματα, ακάθαρτα είδη κλινοστρωμνής (μαύρα μαξιλάρια κ.λπ.), ακάθαρτος ιματισμός, έντονη δυσοσμία και παρουσία μεγάλου πληθυσμού εντόμων και αρθροπόδων. Ο χώρος προετοιμασίας των γευμάτων των κρατουμένων είναι ακάθαρτος και δύσοσμος. Στο δάπεδο υπάρχουν οικιακά απορρίμματα. Το παράθυρο δεν διαθέτει τζάμια. Εντός συρταριέρας με μαχαιροπίρουνα και ποτήρια μίας χρήσης υπήρχαν μικρά κατσαριδάκια», τονίζεται χαρακτηριστικά στο ίδιο πόρισμα.
Οι εργαζόμενοι
Στις αρχές του Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ξεκίνησαν οι προσλήψεις καθαριστών και καθαριστριών. «Σε ορισμένες αστυνομικές υπηρεσίες ξεκίνησε από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας από το προσωπικό που προσελήφθη στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε μέσω ΑΣΕΠ, ενώ για τις υπόλοιπες υπηρεσίες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να ολοκληρωθεί η πρόσληψη του προσωπικού, που θα απασχοληθεί στον τομέα αυτό. Σημειώνεται ότι ορισμένες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν οφείλονται στο γεγονός ότι τροποποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην ιδιότητα του “τρίτεκνου γονέα” και του “τέκνου τρίτεκνης οικογένειας”, που αποτελούν κριτήρια επιλογής των υποψηφίων.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της καθαριότητας των αστυνομικών υπηρεσιών συνιστά μία από τις βασικές προτεραιότητες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό», ανέφερε τότε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. απαντώντας στον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εκείνο το διάστημα είχε επισκεφθεί το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως και είχε δηλώσει: «Αντίκρισα μια εικόνα θλιβερή και τριτοκοσμική ως προς τις συνθήκες καθαριότητας που επικρατούν στο αστυνομικό τμήμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να προσληφθούν 290 καθαριστές και καθαρίστριες, ωστόσο αυτοί ήταν τελικά 200. Από αυτούς δεν προσήλθαν ούτε οι μισοί για εργασία στις αστυνομικές υπηρεσίες, λόγω της χαμηλής μισθοδοσίας (σ.σ.: 300 ευρώ) που επρόκειτο να λάβουν για τις λίγες ώρες εργασίας που προβλέπονταν στη σύμβασή τους, με πενθήμερη εργασία. Ωστόσο όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
«Δεν γίνονται απολυμάνσεις»
«Ως Ενωση Αστυνομικών Αθήνας από τις πρώτες ημέρες του 2019 έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων συναδέλφων μας, των κρατουμένων αλλά και των πολιτών που επισκέπτονται τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, στην πολιτική και φυσική ηγεσία, όχι μονό με ανακοινώσεις μας αλλά και παραστάσεις διαμαρτυρίας καθώς και με καταγγελίες προς τους επόπτες Υγείας των κατά τόπους Διευθύνσεων Υγειονομικού της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι τόσο στο κτίριο της ΓΑΔΑ επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όσο και στο κτίριο του Α.Τ. Κυψέλης και του Αλλοδαπών/Μεταγωγών επί της Πέτρου Ράλλη αποτύπωσαν στα αποτελέσματα των υγειονομικών ελέγχων τους τη ζοφερή πραγματικότητα και τα απέστειλαν στη φυσική και πολιτική ηγεσία μας», είπε στον «Ε.Τ.» ο Α’ αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Γρηγόρης Χρυσάφης.
«Ενώ όλοι γνώριζαν ότι την 31-12-2018 έληγε η σύμβαση καθαρισμού με ιδιωτική εταιρία που είχε αναλάβει την καθαριότητα και την απολύμανση των υπηρεσιών της Αθήνας όχι μόνο δεν έλαβε χώρα έγκαιρα νέος διαγωνισμός αλλά αντιθέτως δεν έγινε καθόλου γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ υπαλλήλων καθαριότητας με 18μηνες συμβάσεις, ίσως για προεκλογικούς λόγους, ίσως για εξοικονόμηση δαπανών, κανείς δεν κατάλαβε και τις συνέπειες τις βιώνουμε εμείς κάθε μέρα. Η διαδικασία αυτή ήταν χρονοβόρα και τους πρώτους μήνες του έτους οι υπηρεσίες καθαρίζονταν με χρήματα και εργασία των ίδιων των αστυνομικών και τα σκουπίδια έφτασαν να γίνουν λόφοι, ειδικά στα μεγάλα κτίρια», πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως το πόρισμα του τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου