Με νομοσχέδιο που έχει θέσει για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Μαΐου, αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις για την επιβολή ακούσιας νοσηλείας, με απώτερο στόχο τον περιορισμό τους, καθώς στην Ελλάδα το ποσοστό εισαγωγών σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και κλινικές κατόπιν εντολή εισαγγελέα εκτιμάται στο 60% του συνολικού ποσοστού εισαγωγών, έναντι μόλις 5% που είναι σε άλλες χώρες.
Ωστόσο, χωρίς τα μέσα, και κυρίως χωρίς τις δομές εξωνοσοκομειακής φροντίδας, όπως είναι οι ξενώνες, φαίνεται πως και αυτή η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας θα μείνει «κενό γράμμα». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο της Αριστοτέλους, η ακούσια νοσηλεία αποτελεί «το έσχατο μέσο για την παροχή ψυχιατρικής περίθαλψης, αφού προηγουμένως αποκλειστεί η δυνατότητα θεραπείας στην κοινότητα».
Μάλιστα, η διάρκεια της ακούσιας νοσηλείας μειώνεται, από τους έξι μήνες που είναι σήμερα, στους τέσσερις. Στην πράξη εκτιμάται ότι η ακούσια νοσηλεία δεν θα είναι το έσχατο μέσο παροχής βοήθειας.
Οπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα, που είναι πολύ συχνές οι εισαγγελικές παραγγελίες. Σύμφωνα με στοιχεία της Εισαγγελίας Αθηνών, ανέρχονται σε 3.000 το έτος μόνο στην Αθήνα. Στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) κάνουν λόγο για 6.000 εισαγγελικές παραγγελίες το χρόνο από το σύνολο των 9.000 εισαγωγών στα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Μέσω ΕΚΑΒ
Μία από τις σημαντικές ρυθμίσεις, που αποτελούσε και αίτημα των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, είναι ότι μπαίνει τέλος στις μεταφορές των ασθενών μέσω Αστυνομίας. Το φαινόμενο μεταφοράς ψυχιατρικών ασθενών με περιπολικά και… χειροπέδες σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται «τριτοκοσμικό».
Η ΕΛ.ΑΣ. θα συνδράμει πλέον μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και η μεταφορά των ασθενών κατόπιν εισαγγελικής εντολής θα πραγματοποιείται μέσω ΕΚΑΒ. Στο Τμήμα Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ δημιουργείται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τμήμα Ψυχικής Υγείας και αναφέρεται πως διατίθενται από το υπουργείο Υγείας δέκα συμβατικά οχήματα, με ειδικό εξοπλισμό για την ασφαλή μεταφορά των επιβαινόντων προσώπων. Είναι ευνόητο ότι αυτά τα δέκα οχήματα είναι απειροελάχιστα.
Το ζήτημα της μεταφοράς αναμένεται να προκαλέσει κωλύματα πρακτικά και αυτό είναι κάτι που επισημάνθηκε από το συντονιστή διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ κατά τη διάρκεια συνάντησης φορέων για τη συζήτηση του νομοθετήματος. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε το πολύ σημαντικό στοιχείο της έλλειψης ασθενοφόρων (στο λεκανοπέδιο Αττικής σε υπηρεσία βρίσκονται 70 σε σύνολο 105 οχημάτων), στην έλλειψη εκπαίδευσης αντιμετώπισης των ασθενών από τα πληρώματα των ασθενοφόρων και στο ηθικό δίλημμα παρέμβασης μεταξύ επείγουσας προνοσοκομειακής παρέμβασης (τροχαίο ατύχημα κ.λπ.) και διακομιδής ψυχικά πάσχοντος για εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, στην πολύ συχνή περίπτωση ανεπάρκειας των οχημάτων.
Μπλόκο
Διευκρινίζεται, πάντως, με το νομοσχέδιο ότι δεν επιτρέπεται ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη σε περιπτώσεις όπου η ψυχική διαταραχή αφορά αποκλειστικά διαταραχές της προσωπικότητας, ή αποκλειστικά διάχυτες διαταραχές της ανάπτυξης, ή αποκλειστικά νοητική καθυστέρηση ή αποκλειστικά άνοια ή αποκλειστικά διαταραχές διαγωγής που αφορούν ανηλίκους, όπως οι παραπάνω διαταραχές και παθήσεις ορίζονται από τα διαγνωστικά κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και αυτή η ρύθμιση είναι απορίας άξιον πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς δεν υπάρχει επάρκεια δομών για τις παραπάνω διαταραχές. Υπενθυμίζεται η «οδύσσεια» ενός 20χρονου με αυτισμό που νοσηλεύεται περισσότερους από οκτώ μήνες στο Δρομοκαΐτειο σε περιβάλλον πλήρως ακατάλληλο και χωρίς να αποτελεί ψυχιατρικό περιστατικό.
Για ανηλίκους
Οι ανήλικοι που φέρονται ότι χρήζουν ακούσιας ψυχιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εξετάζονται αποκλειστικά από παιδοψυχιάτρους, και μόνο εάν οι τελευταίοι ελλείπουν στην ευρύτερη περιοχή του τόπου κατοικίας ή διαμονής του ανηλίκου, από ψυχιάτρους. Η ακούσια νοσηλεία των ανηλίκων θα πρέπει να πραγματοποιείται σε κατάλληλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, κατά προτίμηση στην περιοχή του τόπου διαμονής του ανηλίκου. Σε περίπτωση έλλειψης τέτοιων δομών, ο νομοθέτης επιτρέπει την ακούσια νοσηλεία ανηλίκων άνω των 16 ετών σε ψυχιατρικά τμήματα ενηλίκων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου