Ο 85χρονος δικηγόρος υποδέχτηκε ανακουφισμένος την απόφαση του ειδικού εφέτη – ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου και του εισαγγελέα Δημήτρη Γκύζη, πέφτοντας στην αγκαλιά των δικών του ανθρώπων, που παρέμειναν επί 11 σχεδόν ώρες στο Εφετείο Αθηνών τη Μεγάλη Δευτέρα, αναμένοντας τις εξελίξεις.
Λίγες ώρες αφότου αφέθηκε ελεύθερος, ο Αλ. Λυκουρέζος με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και τον ΑΝΤ1 ανέφερε πως δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα: «Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν θέλω να σχολιάσω το τι έγινε, ήταν μία εμπειρία που πέρασε και ανήκει στο παρελθόν», τόνισε, χωρίς να επεκταθεί για την ουσία της υπόθεσης.
Ειδική μνεία έκανε ο δικηγόρος για την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με τις δηλώσεις της που, κατά την πλευρά Λυκουρέζου, προκαταλάμβαναν την ενοχή του: «Η κ. Παπακώστα έκανε ένα σοβαρότατο ολίσθημα. Παραβίασε βάναυσα τον νόμο, με τον οποίο απαγορεύεται σε κρατικούς φορείς να εκφέρουν άποψη σε εκκρεμείς υποθέσεις. Η προσπάθειά της δε να αναδιπλωθεί ήταν επίσης ατυχέστατη». Ο κ. Λυκουρέζος έχει καταθέσει αγωγή κατά της υφυπουργού, ζητώντας 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Ελλάδα - Τουρκία: Το 3D video της «Γέφυρας Φιλίας και Εμπιστοσύνης Κήποι-Ύψαλα»
Πάντως, η εξέλιξη της υπόθεσης έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στον νομικό κόσμο. Μετά την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο δικηγόροι, η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τον ανακριτή καθίσταται ανεξήγητη, με τη Δικαιοσύνη να αυτοαναιρείται μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.
Ακραίο μέτρο
Καμία υπόθεση, βέβαια, δεν «κλείνει» εάν δεν υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να μην προφυλακίσουν τους δύο δικηγόρους, δεν σημαίνει πως αυτοί είναι αυτόματα αθώοι, ούτε αντίθετη απόφαση θα σήμαινε πως είναι ένοχοι.
Ωστόσο, η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης συνεπάγεται την εκτίμηση των δικαστικών αρχών πως η απλή κλήση σε απολογία μπορεί να οδηγήσει στη διαφυγή του κατηγορουμένου. Είναι ένα ακραίο μέτρο που επιβάλλεται σε επικίνδυνους κακοποιούς, που θεωρούνται ύποπτοι φυγής ή ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων.
Ιδια είναι τα κριτήρια που θέτει ο νόμος και για την προφυλάκιση (ύποπτος φυγής/ύποπτος νέων αδικημάτων).
«Τα όσα συνέβησαν είναι παράλογα», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Χρίστος Μυλωνόπουλος, που παρέστη ως δικηγόρος υπεράσπισης του Θ. Παναγόπουλου. «Οταν οι δικαστικές αρχές εκδίδουν ένταλμα σύλληψης σημαίνει πως ο κατηγορούμενος θεωρείται ύποπτος φυγής ή ύποπτος τέλεσης νέων, βαρύτατων αδικημάτων. Από τη στιγμή που, μετά την απολογία τους, ο ανακριτής έκρινε πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, αυτό σημαίνει πως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις έκδοσης των ενταλμάτων».
Σενάρια
Δεν λείπουν βεβαίως και αυτοί που θεωρούν πως στην όλη αυτή επιχείρηση υπάρχει… κυβερνητικός δάκτυλος. Νομικοί κύκλοι ερμηνεύουν τις συλλήψεις των δύο δικηγόρων ως μια κίνηση εντυπωσιασμού, για προεκλογικούς λόγους, από την πλευρά της κυβέρνησης. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται, κατά έγκυρους νομικούς, η «προκαταβολική καταδίκη» που εξέφρασε η κ. Παπακώστα, ενώ πολλοί θυμίζουν πως ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος έχει διατελέσει στο παρελθόν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ερωτηθείς, πάντως, ο ίδιος ο δικηγόρος δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά, αναφέροντας μόνο πως «αν ισχύει κάτι τέτοιο, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα…».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου