Η πιο δύσκολη κατάσταση καταγράφεται σε Μυτιλήνη και Χίο
Στην Μυτιλήνη έχουν εγκλωβιστεί 5.942 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ οι εγκαταστάσεις έχουν χωρητικότητα μόλις για 3.500 ανθρώπους. Στο νησί της μαστίχας την Χίο, ενώ οι εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες για να υποδεχθούν 1.100 ανθρώπους, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 3.684 άνθρωποι από διάφορες χώρες.
Σύμφωνα με το συντονιστικό για το προσφυγικό της κυβέρνησης ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και προσφύγων σε όλη τη χώρα αντί να αυξάνεται… μειώνεται!
Συγκεκριμένα ενώ μόλις χθες, Τετάρτη, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών ήταν 60.513, σήμερα Πέμπτη αν και έφτασαν στα νησιά 151 άνθρωποι, ο συνολικός αριθμός ως δια μαγείας μειώθηκε στους 60.440.
Αν μάλιστα συγκρίνουμε τους αριθμούς με την 25η Σεπτεμβρίου, μια ημέρα κατά την οποία οι αφίξεις ήταν μηδενικές τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται.
Συγκεκριμένα:
Στις 25 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 60.807 πρόσφυγες με 0 αφίξεις.
Στις 26 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 60.844 με 38 αφίξεις
Στις 27 Σεπτεμβρίου, όμως, και ενώ καταγραφηκαν άλλες 39 αφίξεις ο αριθμός αιφνιδίως μειώθηκε στους 60.528
Στις 28 Σεπτεμβρίου τα στοιχεία δείχνουν ακόμη λιγότερους (60.513) αν και υπήρξαν 79 αφίξεις.
Στις 29 Σεπτεμβρίου οι μετανάστες και πρόσφυγες είναι πλέον 60.440 μολονότι υπήρξαν 151 άνθρωποι που πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Έτοιμη να εκραγεί η «μεταναστευτική… βόμβα» σε Χίο, Λέσβο
Η κατάσταση στα νησιά είναι ασφυκτική και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων καθημερινές. Χθες πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στη Χίο όπου χιλιάδες πολίτες απαίτησαν να δοθούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στο οξυμένο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, που ταλανίζει το νησί.
Την ίδια στιγμή έκρυθμη είναι η κατάσταση και στην Μυτιλήνη, καθώς και τα δύο νησιά καλούνται να σηκώσουν δυσανάλογο βάρος, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για εκδήλωση ξεσπασμάτων βίας.
Η Αστυνομία πάντα θα ανησυχεί για το κατά πόσο μπορεί να υπάρχουν στα κέντρα κράτησης μεταναστών φανατικοί ισλαμιστές. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου , μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο σοβαρό κρούσμα και τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών εμφανίζονται καθησυχαστικά.
Για την αντιμετώπιση, ωστόσο, τυχόν απειλών έχουν τοποθετηθεί στα κέντρα κράτησης κλιμάκια ειδικά εκπαιδευμένων ανδρών, προκειμένου να αναπτυχθεί πληροφοριακό δίκτυο για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες πρόληψης για να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους τυχόν προσπάθειες δημιουργίας πυρήνων φανατικών ισλαμιστών. Oταν κάποιος κριθεί ύποπτος τίθεται υπό διακριτική παρακολούθηση.
Τα κρούσματα βίας από άτομα με παραβατική συμπεριφορά εκτιμάται ότι δεν θα σταματήσουν όσο εξακολουθεί να υπάρχει υπερσυσσώρευση κόσμου στα νησιά. Τελευταίο σοβαρό περιστατικό ο ομαδικός βιασμός 16χρονου Πακιστανού στο κέντρο μεταναστών της Μόριας. Το περασμένο Σάββατο τέσσερις ομοεθνείς του τον απομόνωσαν και αρχικά τον βίασε ο ένας από αυτούς.
Οι υπόλοιποι τρεις βιντεοσκόπησαν την πράξη με τα κινητά τους τηλέφωνα και στη συνέχεια τον εκβίασαν ότι αν δεν υποκύψει σε νέους βιασμούς θα δώσουν το υλικό σε δικούς του ανθρώπους.
Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει θύμα βιασμού και από τους υπόλοιπους. Ο ιατροδικαστής βεβαίωσε την αποτρόπαια πράξη. Μiα λύση που προκρίνει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των φαινομένων βίας είναι ο διαχωρισμός των ατόμων που έχουν απασχολήσει για εγκληματικές ενέργειες από τους υπόλοιπους μετανάστες…
«Κατσάδα» της Μέρκελ στον Τσίπρα για τις καθυστερήσεις στο προσφυγικό
Την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα επέπληξε η Άνγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς στο θέμα του προσφυγικού κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το περασμένο Σάββατο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τις ανησυχίες της για το προσφυγικό.
«Η επίπληξη της Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης είναι μια αλλαγή πλεύσης, που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια του 2016, η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε σε μεγάλο βαθμό να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την Ελλάδα, καθώς έχει επιφορτιστεί με τον ρόλο της μοναδικής πύλης για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην κεντρική Ευρώπη από την Τουρκία», αναφέρει το δημοσίευμα.
Διπλωμάτης που ήταν παρών στη Σύνοδο είπε πως: «Η Μέρκελ έχει βαρεθεί να ακούει δικαιολογίες για το θέμα».
Από την πλευρά του ο άτυπος σύμβουλος της Μέρκελ και επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας Γκέραλντ Νάους τόνισε πως: «Το γεγονός πως οι πρόσφυγες δεν επιστρέφουν στην Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».
Ο εκπρόσωπος της Ανγεκλα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει «να τα πάει καλύτερα» στην απέλαση προσφύγων, που απέτυχαν να πάρουν άσυλο και αναγνώρισε πως υπήρχαν «μεγάλες δυσκολίες» σε ένα από τα βασικά σημεία συμφωνίας, το οποίο προέβλεπε πως η ΕΕ θα επαναγκαθιστούσε έναν πρόσφυγα για έναν που επέστρεφε στην Τουρκία.
«Υπάρχουν σίγουρα πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση», της συμφωνίας Ε-Τουρκίας δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ.
Και όλα αυτά ενώ χθες το Βερολίνο επιφύλαξε μία «βόμβα» όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα και τους σχεδόν 14.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά καθώς όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ το πρόγραμμα Relocation δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά αλλά μόνο γι’ αυτούς που που έχουν εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.