Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αεροπορίας, τα μαχητικά θα πετάξουν πάνω από την Αθήνα από τις 18:20 έως τις 18:30 σήμερα το απόγευμα, ενώ οι πτήσεις γίνονται στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2019».
Ο σχηματισμός θα αποτελείται από 7 αεροσκάφη F-16, F-35, F-4, M-2000 και TORNADO, από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία και Ισραήλ.
Αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Άσκηση θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από άλλα συμμαχικά κράτη, καθώς και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.
Έφτασαν στην Ανδραβίδα τα αμερικανικά F-16
Αμερικανικά μαχητικά F-16CM Fighting Falcon, προσωπικό και υλικό από την 52nd Fighter Wing, που έχει ως έδρα την αεροπορική βάση Spangdahlem στη Γερμανία, έχουν φθάσει στην 117ΠΜ για να συμμετάσχουν στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2019».
#INIOHOS2019: We appreciate Greece leading this exercise and consider Greece as a pillar of stability in the region. @HAFSpokesman @HQUSAFEPA https://t.co/g2oKK6a0RB pic.twitter.com/EMO3QqIBon
— U.S. Embassy Athens (@USEmbassyAthens) March 28, 2019
Φάσεις – Πρόγραμμα
Η άσκηση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:
Πειραιάς: Αίρεται το απαγορευτικό απόπλου - Πότε θα γίνουν τα δρομολόγια
Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης, 4-15 Μαρτίου 2019
Φάση 2: Εκδίπλωση Δυνάμεων: 26-28 Μαρτίου 2019
Φάση 3: Φάση Εκτέλεσης: 1-12 Απριλίου 2019
Φάση 4: Φάση Αναδίπλωσης: 12 Απριλίου 2019
DV DAY: 5 Απριλίου 2019
SPOTTERS DAY: 4-5 Απριλίου 2019
HOT WASH UP: 11 Απριλίου 2019
Αποστολές
Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό και επιβεβαιώνει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως:
Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power
Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).
Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Target).
Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Υποστήριξης (Dynamic Targeting)
Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης (High Value Airborne Asset).
Επιχειρήσεις Υποστήριξης (Slow Mover)
Συμμετέχοντες
Στον Ηνίοχο 2019 πρόκειται να συμμετάσχουν τα κάτωθι αεροσκάφη από διάφορες χώρες:
F-16 BLOCK 30/50/52+/M
F-35
F-4
Mirage-2000
EMB-145H AEW&C
AAR Tankers
Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της ικανότητάς μας να διεξάγουμε ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες περιοχές ασκήσεων στην Ευρώπη, αποτελεί συνεχή επιδίωξη η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» να καταστεί και να διατηρηθεί ως η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο και να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.
Η μεσαίας κλίμακας αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», εκτελείται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η οποία βρίσκεται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Aθηνών. Το σενάριο της Άσκησης βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία Αεροπορική Βάση (SINGLE BASE CONCEPT), με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ιστορία
Η Άσκηση «Ηνίοχος» ξεκίνησε στα τέλη της Δεκαετίας του ’80 ως Αεροπορική άσκηση μικρής κλίμακας με αντικείμενο στην διεξαγωγή Αεροπορικών και Μεικτών Επιχειρήσεων σύμφωνα με το Βασικό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Δόγμα Μεικτών Επιχειρήσεων, το Διακλαδικό Δόγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, καθώς και τα τότε υφιστάμενα Σχέδια και προοδευτικά καθιερώθηκε η εκτέλεσή της ετησίως.
Η Άσκηση είχε ως Αντικειμενικό Σκοπό την εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση μικτών και σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (COMAO) σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Δόγμα της ΠΑ και τα Εθνικά σχέδια, σε περιβάλλον που προσομοιάζει κατά το δυνατόν την πραγματική κατάσταση, ώστε να δοκιμάζονται και αξιολογούνται τα υπάρχοντα και προτεινόμενα σχέδια και οι ακολουθούμενες τακτικές κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.
Για την εκτέλεση και τη διεξαγωγή της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής μεταστάθμευε στη Λάρισα, όπου χρησιμοποιώντας τις υποδομές του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΑΤΑ, συγκροτούσε το «Λευκό Επιτελείο», ένα όργανο υπεύθυνο για τον βέλτιστο συντονισμό και τη σχεδίαση των αποστολών της Άσκησης, ενώ τα Α/Φ μεταστάθμευαν στην Λάρισα, στην 110ΠΜ από όπου και εκτελούσαν τις αποστολές τους.
Το 2005, αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής της Άσκησης, με τα Α/Φ που συμμετέχουν, να επιχειρούν από τις μητρικές τους Μονάδες, ενώ η συγκρότηση του «Λευκού Επιτελείου», η σχεδίαση και ο συντονισμός της, υλοποιούνται πλέον από το ΚΕΑΤ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας με σύγχρονα μέσα επιτήρησης των αεροπορικών επιχειρήσεων.
Τον Νοέμβριο του 2013 αποφασίστηκε η μετεξέλιξη και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της Άσκησης, με κύριο χαρακτηριστικό την αλλαγή της μεθόδου σχεδίασης και εκτέλεσης, υιοθετώντας την επί τόπου σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών (SINGLE BASE CONCEPT) και η διεύρυνσή της, σε μεσαίας κλίμακας, δημιουργώντας έτσι ένα ρεαλιστικό και παράλληλα απαιτητικό περιβάλλον, με έναν εντατικό και παρατεταμένο ρυθμό επιχειρήσεων σε 24ωρη βάση, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης των ασκούμενων δυνάμεων.
Τον Απρίλιο του 2015, η Άσκηση «Ηνίοχος» διεξάγεται για πρώτη φορά υπό μορφή INVITEX, με τη συμμετοχή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) και διμοιρίας των Ειδικών Δυνάμεων (SOF) της USAFE ως JTAC.