Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται από την προσεχή Παρασκευή (5 Απριλίου) να ξεκινήσουν δράσεις ευαισθητοποίησης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση των κατοίκων, οργανωμένους καθαρισμούς ακτών, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και την υπογραφή συμφωνητικών δέσμευσης.
Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Sea Change Greek Islands» και ανήκει στο Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη. H Δονούσα είναι το νησί που πήρε τη σκυτάλη από τη Σίκινο -η οποία σταμάτησε από πέρσι να χρησιμοποιεί πλαστικά καλαμάκια- και επιλέχθηκε διότι, όπως σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αγγελική Κοσμοπούλου, συνάντησαν στην περιοχή τη συλλογικότητα και τη συνεργασία. «Σε μία συζήτηση, οι πρόεδροι των τριών τοπικών συλλόγων μάς ζήτησαν βοήθεια για τα απορρίμματα και μας μίλησαν για τα προβλήματα που έχουν με τη μεταφορά τους στη Νάξο. Απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό, μπορούμε όμως να βοηθήσουμε στη μείωσή τους. Ο ενθουσιασμός, η δέσμευση και η εξαιρετική πολύμηνη συνεργασία μαζί τους οδήγησαν στο να είναι η Δονούσα το πρώτο νησί στο Αιγαίο που μειώνει τα πλαστικά μιας χρήσης».
Μάλιστα, η ιδέα ήρθε πριν από την εξειδίκευση της πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία έως το 2021 θα απαγορευτούν σταδιακά τα πλαστικά μιας χρήσης (πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, συσκευασίες φαγητού και ποτού κ.ά.) στα κράτη-μέλη της.
Τι προτείνουν όμως; Η λύση που προωθεί το πρόγραμμα για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης είναι να λέμε «όχι ευχαριστώ» στο πλαστικό καλαμάκι ή κύπελλο και να έχουμε πάντα μαζί μας ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι. Αντίστοιχα, κάθε φορά που πάμε στην παραλία να μαζεύουμε τα σκουπίδια και να συμβάλλουμε στην προστασία της θάλασσας και της πολύτιμης ζωής που φιλοξενεί. Παράλληλα, ως καταναλωτές, ζητάμε από τις επιχειρήσεις που προτιμάμε να παρέχουν βιοδιασπώμενα καλαμάκια και επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, εκτός από τη Δονούσα, δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμοργό, στην Ανάφη, στην Ηρακλειά, στην Κίμωλο, στο Κουφονήσι, στη Σέριφο, στη Σίκινο, στη Σχοινούσα και στη Φολέγανδρο.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορεί να βρει κάποιος στην ιστοσελίδα www.aclcf.org. Νέα και ανακοινώσεις θα αναρτώνται συχνά και στη σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/ACLCF/.
Οι επιπτώσεις
• Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ.
• Από τους καθαρισμούς ακτών που έχει πραγματοποιήσει το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη προκύπτει ότι τα βασικότερα στοιχεία ρύπανσης είναι οι γόπες, τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, τα καλαμάκια, οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, η συσκευασία αναψυκτικού αλουμινίου και τα μικροπλαστικά.
• Το 43% όλων των θαλάσσιων απορριμμάτων που ρυπαίνουν τους ωκεανούς αποτελείται από μόλις 10 είδη πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης. 70 χιλιάδες τόνοι πλαστικού επιπλέον στους ωκεανούς. Η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να γεμίσει 38.500 απορριμματοφόρα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου