Σύμφωνα με κλινική μελέτη επιστημόνων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο σε 20 υγιή άτομα, ηλικίας 22 – 65 ετών που για 60 ημέρες έβαλαν στη διατροφή τους τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών, τα οφέλη της ελιάς αφορούν τόσο στο λιπιδαιμικό προφίλ όσο και στα συμπτώματα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα αποτέλεσμα της έρευνας ήταν θεαματικά, καθώς σε αυτούς τους υγιείς εθελοντές παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) και του λόγου της ολικής προς την κακή χοληστερόλη (LDL). Επιπλέον, καταγράφηκε σημαντική μείωση στον λόγο της ολικής προς την HDL χοληστερόλη και στον λόγο LDL/HDL στο 95% της στατιστικής αντιστοιχίας.
Σημειώνεται ότι η επιστημονική ομάδα που κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αποτελείται από τον δρ. Προκόπη Μαγιάτη, τη δρ. Ελένη Μέλλιου και την ερευνητική τους ομάδα, καθώς και από τη δρ. Μάρθα Σπυριδούλα Κατσαρού.
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται και δεύτερη έρευνα με τα πρώτα μηνύματα για τη διατροφική αξία της ελιάς να είναι αισιόδοξα. Σε αυτή την έρευνα οι εθελοντές είναι πέντε φορές περισσότεροι σε σχέση με την πρώτη, καθώς λαμβάνουν μέρος 100 άτομα, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έχουν υπερχοληστερολαιμία ενώ κάποιοι από αυτούς λαμβάνουν και φαρμακευτική αγωγή. Στόχος είναι να μελετηθούν οι επιδράσεις της κατανάλωσης ελιών Καλαμών στο λιπιδαιμικό τους προφίλ.
«Συνεχίζουμε τη μελέτη και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς σημειώθηκε σημαντική στατιστική μείωση της χοληστερόλης και βελτίωση των δεικτών των λιπιδίων του αίματος στους συγκεκριμένους εθελοντές συμμετέχοντες», ανέφερε η δρ. Μέλλιου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα πάντως με ερευνητές η καθημερινή κατανάλωση ελιών Καλαμών μπορεί να επηρεάσει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ και μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το συμπέρασμα αυτό, στην εποχή μας, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως αφορά καρδιαγγειακά νοσήματα. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην επιστημονική κοινότητα να δημιουργηθούν φάρμακα που μπορούν να προστατέψουν και να βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις», επεσήμανε η δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού.
Με ηγετικό ρόλο στις διεθνείς αγορές
Σε επίπεδο καλλιέργειας, η μέση ετήσια παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, η οποία παράγεται κυρίως στους νομούς Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας προσεγγίζει τους 60.000 τόνους.
Παράλληλα, οι ελληνικές ελιές κατέχουν ηγετικό ρόλο στις διεθνείς αγορές με τις εξαγωγές τους να διαμορφώνονται στα 435 εκατ. ευρώ το 2018 έναντι 399 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ σύμφωνα με στελέχη της αγοράς είναι τέτοια η δυναμική τους που στα επόμενα χρόνια αναμένεται να διπλασιαστούν φτάνοντας τα 900 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, οι ελιές βρίσκονται πρώτες στη λίστα του εξαγωγικού χάρτη της Ελλάδας προς την Αυστραλία και δεύτερες προς τις ΗΠΑ, ενώ η ποικιλία Καλαμών εξάγεται σε ποσοστό σχεδόν 90%.
Στη δυναμική της ελιάς Καλαμών, η παραγωγή της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει τους 100.000 τόνους μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργος Ντούτσιας, σε ημερίδα που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Γύθειο. Εάν δε η παραγωγή είναι ποιοτική, αφήνει μεγάλα περιθώρια κέρδους, σημείωσε ο ίδιος. Επιπλέον, ο κ. Ντούτσιας επεσήμανε ότι το πρόβλημα στο ελληνικό μοντέλο παραγωγής για τους μεταποιητές και εμπόρους επιτραπέζιας ελιάς είναι η μετασυλλεκτική διαδικασία, η οποία ορισμένες φορές μειώνει με όρους ποιότητας τη συλλογική προσπάθεια των συντελεστών του κλάδου εν γένει.
«Από μια μέση παραγωγή 50.000 – 65.000 τόνους στην ελιά Καλαμών, η ποσότητα των ελιών που μπαίνουν στην άλμη από τους παραγωγούς με παραδεκτά ποιοτικά χαρακτηριστικά, δεν υπερβαίνει το 50%», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ υπογράμμισε ότι παραγωγοί στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν υψηλότερες τιμές, επιχειρούν να αποθηκεύσουν το προϊόν τους, μειώνοντας έτσι την ποιότητα της πρώτης ύλης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου