Οι ασθενείς με σοβαρή γρίπη που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχονται σε 219.
Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί συνολικά 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων 56 θάνατοι. Από το σύνολο των θανατηφόρων περιστατικών τα 49 αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και επτά σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Μόνο μέσα σε μια εβδομάδα (4 – 10 Φεβρουαρίου) άλλοι 54 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε Εντατική. Οι επισκέψεις του πληθυσμού σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η εβδομάδα 27 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου διατηρεί μέχρι τώρα τα «σκήπτρα» σε αριθμό νεκρών από εποχική γρίπη. Ωστόσο, κατά τους ειδικούς, αυτό δεν σημαίνει ότι η γρίπη θα «περάσει», καθώς η επέλασή της εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ακόμη οκτώ με δέκα εβδομάδες.
Κυρίαρχος τύπος παραμένει ο Η1Ν1 της γρίπης Α, ωστόσο αρχίζει να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ο Α(Η3Ν2), προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς για τυχόν νέα, μικρή επιδημία με το δεύτερο στέλεχος προς το τέλος της εφετινής περιόδου γρίπης. Κατά την εβδομάδα 4 –10 Φεβρουαρίου στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 400 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 149 ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 148 ήταν τύπου Α και το ένα ήταν τύπου Β. Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών τα 18 (15,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 101 (84,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Από την αρχή της έναρξης της περιόδου γρίπης έχουν ελεγχθεί συνολικά 1872 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία. Τα 603 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 598 ήταν τύπου Α και τα πέντε τύπου Β.
Μόλις το 13% όσων χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ ήταν εμβολιασμένοι. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 219 κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ ήταν εμβολιασμένα τα 29, παρόλο που τα 166 ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου. Αντίστοιχα, σε ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκαν και τα 48 εκ των 56 θυμάτων από τη γρίπη.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκτιμά ότι ο μεγάλος αριθμός θανάτων από γρίπη συσχετίζεται με την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και καλεί το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει άμεσα μέτρα. «Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων από γρίπη στη χώρα μας. Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει αποτέλεσμα οι ασθενείς να μη βρίσκουν πλέον εύκολα συμβεβλημένο γιατρό. Ετσι καταφεύγουν ακόμα και με συμπτώματα απλής ίωσης στα δημόσια νοσοκομεία προκαλώντας συμφόρηση στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Επίσης οι ασθενείς, για να μην πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη, καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και φτάνουν στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές», δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, το υπουργείο Παιδείας αναμένει την ολοκλήρωση του κύκλου της γρίπης ώστε να προβεί σε εγκύκλιο, σχετική με τη δικαιολόγηση των απουσιών των μαθητών και μαθητριών που νόσησαν.
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου οφείλουν να εμβολιάζονται κατά της γρίπης. Πρόκειται για τις εξής ομάδες:
• Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω
• Παιδιά μεγαλύτερα των έξι μηνών και ενήλικες που πάσχουν από νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης και εμφάνισης επιπλοκών από γρίπη (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, μεταμόσχευση οργάνων, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη κ.ά.)
• Εγκυες γυναίκες, λεχωίδες και θηλάζουσες
• Παχύσαρκα άτομα
• Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών, όσοι φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα
• Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, στρατιώτες κ.ά.)
• Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
• Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι και άλλα άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου