Στην έκθεσή της, η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο πρόσφατος διορισμός της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού -η οποία εποπτεύει την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας- εγείρει ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι υπήρξε διορισμένη και στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο διορισμός τελικά αμφισβητεί την ίδια την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου».
Σε άλλο σημείο τονίζεται πως, παρά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, η πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς έχει σταματήσει και το βάρος της γραφειοκρατίας κρατά καθηλωμένη τη χώρα.
«Στην ανάλυση της Διεθνούς Διαφάνειας για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα κατατάσσεται στις «υπό παρακολούθηση χώρες», υποστηρίζει η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Δρ. Δαμάσκου Αννα. «Η χώρα μας θέλει να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά απέχει ακόμη από τον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Ως εκ τούτου, πρέπει ως χώρα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ώστε να μην επιτρέψουμε σε τούτη να πλήξει έτι περαιτέρω την ποιότητα της δημοκρατίας μας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η Ελλάδα υποχώρησε στην 67η θέση σε σύνολο 180 κρατών στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI – Corruption Perception Index), όταν το 2017 ήταν στην 59η. Πέρσι η Ελλάδα είχε 48 βαθμούς, ενώ φέτος συγκέντρωσε μόλις 45, ισοβαθμώντας με τη Σενεγάλη και το Μαυροβούνιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 66% των υπό εξέταση χωρών συγκεντρώνουν λιγότερους από 50 πόντους, ενώ ο μέσος όρος βρίσκεται μόλις στους 43 πόντους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]