Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η Αθήνα, στην ουσία δηλαδή με ποιο «στρατόπεδο» θα επιλέξει τελικά να συνταχθεί: με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή με τη Ρωσική Εκκλησία, η οποία πίσω από την αυτονομία των Ουκρανών εξακολουθεί και βλέπει «πολιτικά κίνητρα».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Το ίδιο και πολλοί ιεράρχες. Όμως, γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων εκτιμούν πως στη σύγκλιση της Ιεραρχίας, τον επόμενο μήνα, δεν θα υπάρξουν «εκπλήξεις», αφού παραδοσιακά η Εκκλησία της Ελλάδος σε περιόδους κρίσης στηρίζει το Φανάρι. Και αυτό παρά το ψυχρό κλίμα που επικρατεί στις μεταξύ τους σχέσεις εξαιτίας της συμφωνίας Τσίπρα-Αρχιεπισκόπου και των αλλαγών που προωθούνται εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Έτσι, εκτιμούν ότι η Ιεραρχία (συμμετέχουν και οι 82 μητροπολίτες) θα αναγνωρίσει τη νεοσύστατη ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον Προκαθήμενό της, μητροπολίτη Κιέβου, Επιφάνιο.
Σε αντίθεση, βέβαια με άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως η πολωνική, η σερβική και της Αντιόχειας, οι οποίες τάσσονται ανοιχτά υπέρ του Πατριαρχείου Μόσχας.
Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας έχει απαντήσει αρνητικά στην επιστολή που πρόσφατα απέστειλε (σε όλους τους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ζητώντας να αναγνωρίσουν την ουκρανική Εκκλησία.
Ο δε Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, στην απαντητική του επιστολή του προς το Φανάρι, ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, ότι η χορήγηση ανεξαρτησίας στους Ουκρανούς δεν θα φέρει ειρήνη ούτε στην Ουκρανία αλλά ούτε στον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο.
Μέσα σε όλα αυτά, το Πατριαρχείο Μόσχας έχει ξεκαθαρίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτεί το ουκρανικό αυτοκέφαλο, απειλώντας διαρκώς με σχίσμα στους κόλπους της Ορθοδοξίας.
Μάλιστα, ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, σύμφωνα με το «sputnik», σε δηλώσεις του σε ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από την αυτονομία της ουκρανικής Εκκλησίας.
«Τι βλέπουμε; Βλέπουμε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να προεδρεύει του συμβουλίου της Εκκλησίας και να καθορίζει ποιος θα πρέπει να είναι επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας. (Ο πρόεδρος) που παρεμβαίνει τόσο φρικτά στην εκκλησιαστική ζωή και δεν διστάζει να το κάνει δημόσια, που όλα μετατρέπονται σε θέατρο του παραλόγου», ανέφερε ο κ. Κύριλλος. Και τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η νεοσυσταθείσα εκκλησία στην Ουκρανία δεν είναι παρά μια συγχώνευση δύο ομάδων σχισματικών.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, η Διαρκή Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποδεχθεί πρόταση του τηλεοπτικού καναλιού «OPEN BEYOND» για παραχώρηση χρόνου στο πρόγραμμά του για εκπομπές υπό την Εκκλησία της Ελλάδος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]