Τέτοια φάρμακα είναι τα αντιεμετικά, τα αντιθρομβωτικά, τα αναλγητικά, τα κορτιζονούχα σκευάσματα, τα αντιβιοτικά για λοιμώξεις που συνδέονται με τη χημειοθεραπεία κ.ά.
Το νέο αυτό πλαίσιο στη χορήγηση φαρμάκων των ογκολογικών ασθενών ανακοίνωσε χθες επίσημα η Αριστοτέλους, χωρίς βέβαια πολλές λεπτομέρειες. Όπως για παράδειγμα ποια ακριβώς σκευάσματα θα αφορά. Αυτό είναι και κάτι που αναμένουν οι ίδιοι οι ασθενείς να διαπιστώσουν, οι οποίοι ναι μεν αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία η οποία αποτελούσε ένα πάγιο αίτημά τους, αρκεί να αφορά σε όλα τα σχετιζόμενα με την ασθένεια σκευάσματα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ η νέα απόφαση για τους ογκολογικούς ασθενείς. Θα προσφέρεται μηδενική συμμετοχή για όλα τα «υποστηρικτικά» φάρμακα του καρκίνου.
Πρόκειται για σκευάσματα που δεν είναι για τη θεραπεία της ασθένειας αλλά για τις επιπλοκές της ή για της παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής. Για παράδειγμα, η χημειοθεραπεία προκαλεί εμετούς και πολλές φορές οι ασθενείς χρειάζονται αντιεμετικά φάρμακα. Αλλοι παθαίνουν λοιμώξεις και χρειάζονται αντιβιοτικά. Πολλά εξ αυτών των σκευασμάτων χορηγούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, με συμμετοχή όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φάρμακα που λαμβάνουν οι καρκινοπαθείς για τη θεραπεία της κύριας νόσου τους, τα ογκολογικά σκευάσματα δηλαδή, χορηγούνται και σήμερα δωρεάν, χωρίς συμμετοχή, μέσω των φαρμακείων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς θεωρούνται Φάρμακα Υψηλού Κόστους.
Προσλήψεις 600 ειδικών φρουρών
Η μηδενική συμμετοχή στα υποστηρικτικά φάρμακα αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των ασθενών. Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ), Ζωή Γραμματόγλου, μιλώντας στον «Ε.Τ.» αναφέρει πως για τους ασθενείς οπωσδήποτε αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, τονίζει ότι υπάρχουν ακόμη αδιευκρίνιστα ζητήματα.
Όπως για παράδειγμα ποια ακριβώς είδη φαρμάκων θα αφορά. Εάν η ρύθμιση θα αφορά σε όλα τα υποστηρικτικά φάρμακα για τον καρκίνο ή θα περιστρέφεται στο «στενό» κύκλο της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας. «Σκεφτείτε ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού λαμβάνουν ορμονικά σκευάσματα και δέκα χρόνια μετά το χειρουργείο. Θα περιλαμβάνονται και τέτοια φάρμακα;», αναρωτιέται η κ. Γραμματόγλου.
Επίσης, ένα ακόμη εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι το ποιος θα πληρώσει «το μάρμαρο». Η απάντηση μάλλον είναι προφανής, δηλαδή η φαρμακοβιομηχανία μέσω των αυτόματων επιστροφών (clawback), δεδομένου ότι η φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να είναι «κολλημένη» στα 1,9 δισ. ευρώ και δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό του 2019 δεν προβλέπονται περισσότερα χρήματα για φάρμακα. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα το απαντήσει το υπουργείο Υγείας.
Η ρύθμιση αυτή έρχεται πάντως σε μια περίοδο αναταραχής στον τομέα του φαρμάκου για τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Σε επιστολή του προχθές προς τον Ανδρέα Ξανθό ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τις προτάσεις που αφορούν στη φαρμακευτική πολιτική, καθώς, «όπως φαίνεται, δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εταιριών του κλάδου μας ούτε τελικά εξυπηρετεί το συμφέρον των ασθενών.
Είμαστε απογοητευμένοι διότι ακόμα και μετά την έξοδο από τα Μνημόνια δεν λαμβάνεται καμία ουσιαστική μέριμνα για την αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα λογικό ύψος, το οποίο θα επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]