Χιλιάδες Έλληνες κατέβηκαν στους δρόμους πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας, έκαψαν την αμερικανική σημαία ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια. Οι μαζικές διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπους έκαναν σαφές ότι από την επίσκεψη Άϊζενχάουερ μέχρι τότε είχαν μεσολαβήσει τρία από τα σημαντικότερα κεφάλαια της νεώτερης ελληνικής ιστορίας: Το Κυπριακό, η Δικτατορία και το Πολυτεχνείο στην Ελλάδα, στα οποία η αμερικανική διπλωματία είχε διαδραματίσει καταφανή ρόλο και διαμορφώσει συγκεκριμένες μαζικές συμπεριφορές εις βάρος της.
Τον Τζορτζ Μπους υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο Αμερικανός πρόεδρος έμεινε στην χώρα μας δύο ημέρες και δεν έμεινε μόνο στην Αθήνα, αλλά επισκέφθηκε και τη Σούδα.
Αρκετά χαλαρός και επικοινωνιακός ο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έδειξε ότι διαθέτει χιούμορ το οποίο όμως συνδυάζει με αυστηρότητα.
Αφού διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη συνάντηση θα τραβηχτούν μόνο φωτογραφίες και δεν θα κάνουν ερωτήσεις, «έσφαξε με το γάντι» έναν δημοσιογράφο που του απηύθυνε ερώτηση. Πάντα όμως χαμογελαστός.
Στις 18 Ιουλίου ο Τζορτζ Μπους μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή , του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέα Παπανδρέου.
«Κανένας Αμερικανός δεν μπορεί να έρθει στην Αθήνα χωρίς να αισθάνεται ένα είδος ιερού δέους. Όλα όσα είναι οι Αμερικανοί, όλα όσα υποστηρίζουν έχουν τις ρίζες τους εδώ, σε αυτή τη μεγάλη πόλη, σε αυτή τη μεγάλη χώρα, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία». Με αυτά τα λόγια άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο Μπους ενώ κλείνοντας, είπε στα ελληνικά «Ζήτω Ελλάς».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]