Μάλιστα, μεταξύ των εκθεμάτων ο επισκέπτης μπορεί να δει αντίγραφο του πρώτου ποντικιού που ήταν ξύλινο, μια από τις πρώτες touch οθόνες του 1974, σκληρό δίσκο σε μέγεθος… ψυγείου, υπολογιστές ορόσημα στην ιστορία του κλάδου καθώς και μια ρετρό γωνιά με ραδιόφωνο, τηλέφωνο με κυκλικό καντράν και παλιά τηλεόραση με joystick. Πάνω από 4.500 αντικείμενα hardware, software και άλλα «αφηγούνται» τις ιστορίες πίσω από κάθε τεχνολογικό επίτευγμα της πληροφορικής. Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής τις συγκεντρώνει και τις διασώζει μέσα από τα ιστορικά αυτά αντικείμενα, σπάνια εκθέματα και αρχειακό υλικό.
Οι επισκέπτες κατά την περιήγησή τους στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής θα έχουν την ευκαιρία να δουν ότι διατίθεται μία σπάνια συλλογή από υπολογιστές – ορόσημα και περιφερειακά που συνέβαλαν στην εξέλιξη της πληροφορικής. Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, η συλλογή του Μουσείου Πληροφορικής επιδιώκει να απεικονίσει τα μικρά και μεγάλα βήματα της πληροφορική που οδήγησαν στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που ζούμε σήμερα.
Αμαλιάδα: «Σύμπτωση ο θάνατος των 5 παιδιών» λέει η Ειρήνη Μουρτζούκου
Οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές, οι πρώτοι micro computers, οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές, αλλά και οι λυχνίες, οι διάτρητες κάρτες, οι πρώτες μνήμες RAM και άλλα αντικείμενα hardware περιμένουν να τα ανακαλύψετε ή… να τα ξανασυναντήσετε!
Μπορεί σήμερα να μιλάμε για το Internet of Things και τα cloud services, αλλά κάποτε χρειαζόμασταν μερικές κασέτες για την εγκατάσταση μιας απλής εφαρμογής, σημειώνουν οι άνθρωποι του μουσείου – που σίγουρα κάτι παραπάνω γνωρίζουν. «Κάποτε το λειτουργικό σύστημα ενός απλού υπολογιστή οικιακής χρήσης λειτουργούσε μόνο με εντολές. Κάποτε για να παίξει κάποιος παιχνίδια υπολογιστών έπρεπε να φορτώσει την επόμενη πίστα με διαφορετική δισκέτα! Τα πρώτα αυτά βήματα στην εξέλιξη του λογισμικού είναι και τα πιο σημαντικά και καινοτόμα για την εποχή τους, κατά την άποψή μας», εξηγούν.
Η συλλογή software του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λογισμικό από τους πρώτους προσωπικούς και micro computers, παιχνίδια σε δισκέτες 5,25’’ και 3,5’’ και πολλά ακόμα ρετρό εκθέματα.
Η πληροφορική όμως δεν σταματάει στο hardware και το software, αφού υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να εκπλήξουν ευχάριστα τους επισκέπτες και ενδεχομένως να αναβιώσουν μνήμες από την παιδική τους ηλικία. Πρόκειται για joysticks, παιχνιδομηχανές, το πρώτο mouse, tracker balls, αριθμομηχανές, κινητά τηλέφωνα, palmtops, zip drives, βιβλία και περιοδικά, που έχουν τη θέση τους στη συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής.
Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 2009 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενι%C