Η τροπολογία, που θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα στο μήνα για τη σύσταση της «Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών» που αντικαθιστά το ΙΓΜΕ, προβλέπει ότι η διανομή του ποσού αφορά την τριετία 2015 – 2017.
Ειδικότερα, πρόκειται για το ειδικό τέλος 1% επί του τζίρου των μονάδων ΑΠΕ που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ μετά την ψήφιση του νόμου η απόδοση του ποσού που έχει παρακρατηθεί από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στους δήμους όπου λειτουργούν οι σταθμοί ΑΠΕ θα πραγματοποιηθεί μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε δεύτερο χρόνο, ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναρτήσει τους οριστικούς πίνακες των αριθμών παροχής των δικαιούχων καταναλωτών, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των ενστάσεων από τους οικιακούς καταναλωτές και η τροποποίηση των πινάκων των δικαιούχων καταναλωτών. Στη συνέχεια, οι πίνακες θα προωθηθούν στο ΛΑΓΗΕ ώστε οι προμηθευτές να πιστωθούν τα αντίστοιχα ποσά και με τη σειρά τους να πιστώσουν μέσω του πρώτου λογαριασμού που εκδίδεται μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας στους δικαιούχους το ποσό με την ένδειξη «Εκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω σταθμών ΑΠΕ στην περιοχή σας».
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του ΥΠΕΝ τον Ιούνιο του 2017, περίπου 376 χιλ. καταναλωτές είχαν έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα ύψους 17,6 εκατ. ευρώ, καθώς είχαν αποδοθεί για πρώτη φορά μετά από καιρό στους δικαιούχους τα ανταποδοτικά τέλη ΑΠΕ.
Παράλληλα, στην ίδια τροπολογία αίρεται η απαλλαγή από την καταβολή του ειδικού τέλους που «πέφτει» στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για τους μεγάλους φωτοβολταϊκούς σταθμούς (σταθμοί ισχύος μεγαλύτερης των 20 MW που καταλαμβάνουν έκταση τουλάχιστον 400 στρεμμάτων), εν όψει της διεξαγωγής τουλάχιστον δύο πιλοτικών κοινών ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προχωράει σε αυτή την ενέργεια έτσι ώστε η ενιαία εφαρμογή του εν λόγω τέλους και στις δύο τεχνολογίες ΑΠΕ να καθιστά δυνατή τη διενέργεια των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών «επί ίσοις όροις» ενώ επίσης εξασφαλίζονται οι επιπλέον πόροι για τη διανομή στους δήμους και τους οικιακούς καταναλωτές των δήμων, στους οποίους λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ.
Με άλλη τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο, προβλέπεται τα έσοδα από CO2 στις λιγνιτικές περιοχές να διατεθούν στο Ταμείο Μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα, στη ρύθμιση προβλέπεται να διατεθεί ποσοστό των εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών. Το ποσοστό θα οριστεί με υπουργική απόφαση, όπως επίσης η διαδικασία χορήγησης των πόρων καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Ταυτόχρονα, θεσπίζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχους την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας αλλά και στον Δήμο Μεγαλόπολης.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο αναπλ. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος σε εκδήλωση είχε ανακοινώσει τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την τριετία 2018-2020 με εξασφαλισμένους πόρους 60 εκατ. ευρώ (20 εκατ. ευρώ κάθε έτος) για τη χρηματοδότηση δράσεων καθαρού αναπτυξιακού χαρακτήρα στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]