Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 9.53 το πρωί καταγράφηκε σεισμός 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 50 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.
Στο μεταξύ, για μια σεισμική ακολουθία που θα κρατήσει ακόμη και μήνες στη Ζάκυνθο, κάνει λόγο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, υπογραμμίζοντας πως σεισμοί μεγαλύτεροι των 5 Ρίχτερ μπορεί να σημειωθούν ακόμη και σε βάθος μηνών. Ωστόσο, προσθέτει ότι η μετασεισμική ακολουθία στο νησί συνεχίζεται κανονικά.
Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει πως η πόλη της Ζακύνθου τελικά δεν μετακινήθηκε κατά 3cm όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά 5cm σύμφωνα με νέα ανάλυση των GPS. Παράλληλα, ο Άκης Τσελέντης ανέφερε πως το «αξιοσημείωτο» ότι και και η πόλη του Πύργου μετατοπίστηκε λόγω του σεισμού προς τα δυτικά κατά 1,7cm.
«Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και αναμένεται να διαρκέσει με σταδιακά ελαττούμενη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών (αριθμός μετασεισμών ανα μέρα) ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΩΝ.
Τι αναφέρει αναλυτικά ο Άκης Τσελέντης
https://www.facebook.com/Prof.Akis.Tselentis/posts/1959193590813454
Είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο 5,6 υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.
Σημερινή ανάλυση των GPS δεδομένων μας έδειξε ότι η πόλις της Ζακύνθου μετατοπίστηκε περίπου ΝΔ 5cm και όχι 3cm όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Το Κερί σίγουρα μετατοπίστηκε περισσότερο αλλά δεν έχουμε σχετικό όργανο στη περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πόλις του Πύργου μετατοπίστηκε προς τα ΔΥΤΙΚΑ κατα 1,7cm. ΜΕΧΡΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ τα δίκτυά μας δεν δείχνουν μετανάστευση των επικέντρων προς άλλο κοντινό ρήγμα».
Διαβάστε επίσης: «Πόλεμος» σεισμολόγων για την πρόβλεψη του σεισμού στη Ζάκυνθο
Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών στο Ιόνιο
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στο Ιόνιο, όπου δεκαέξι λεπτά πριν από τις πέντε το πρωί οι σεισμογράφοι του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενημέρωσε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε πριν από λίγο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η «ασθενής» αυτή σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 52 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 287 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.
Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 26η Οκτωβρίου, η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε από μια σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που πάντως προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές.
Τουλάχιστον 72 κτίρια ακατάλληλα
Εβδομήντα δύο κτίρια έχουν κριθεί μέχρι στιγμής προσωρινά ακατάλληλα στη Ζάκυνθο, λόγω του σεισμού, όπως προέκυψε από τις αυτοψίες των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, οι οποίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
Μέχρι χθες είχαν διενεργηθεί 148 αυτοψίες, κατά τις οποίες κρίθηκαν κατάλληλα 76 κτίρια.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων, σχολεία, νοσοκομεία, κτίρια κρατικών φορέων, βιβλιοθήκες κλπ.
Από τους ελέγχους, διαπιστώθηκε η καταλληλότητα χρήσης όλων των κτιρίων πλην δυο στατικώς ανεξάρτητων αιθουσών σε ισάριθμα σχολεία, στις οποίες θα πρέπει να γίνουν επισκευές, χωρίς να είναι απαραίτητη η διακοπή λειτουργίας των σχολείων. Πρόκειται για το Δημοτικό Σχολείο Παντοκράτορα και το Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων.
Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν από τα εξειδικευμένα κλιμάκια Μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τις επόμενες ημέρες. Ήδη, έχουν κατατεθεί από σεισμόπληκτους κατοίκους 201 αιτήσεις.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]