Oπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Παπαδόπουλος, μισή ώρα πριν χτυπήσει ο μεγάλος σεισμός της περασμένης Παρασκευής, προηγήθηκε μια δυνατή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ: «Oλοι αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για προσεισμό. Αλλά εκείνο που παρέμεινε μέχρι τώρα άγνωστο είναι ότι η προσεισμική περίοδος είχε ήδη ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν με πολλούς μικρότερους προσεισμούς».
Ηταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η περιοχή νότια της Ζακύνθου είχε ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη σεισμική δράση, αλλά με σεισμούς μεγεθών μικρότερων του τέσσερα. «Αποφασίσαμε να κάνουμε λεπτομερή ανάλυση γιατί γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνές μας ότι πολλές φορές οι κύριοι σεισμοί έχουν προσεισμούς που μπορεί να προηγούνται μέχρι και έξι μήνες πριν από τον κύριο σεισμό», εξηγεί ο σεισμολόγος στον «Ε.Τ.».
Οι προσεισμοί, σύμφωνα με τον ειδικό, έχουν ξεχωριστές ιδιότητες που τους διαφοροποιούν από τους συνηθισμένους σεισμούς. Οταν ξεκινήσει μια προσεισμική ακολουθία τότε τόσο το πλήθος των προσεισμών όσο και τα μεγέθη τους αυξάνονται σταδιακά καθώς πλησιάζει ο κύριος σεισμός. Ταυτόχρονα η περιοχή την οποία καταλαμβάνουν τα επίκεντρα των προσεισμών είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του κύριου σεισμού.
Διαβάστε επίσης: Σεισμός στη Ζάκυνθο: Εβδομήντα δύο κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα
Εχοντας ήδη στη «φαρέτρα» τους τον αλγόριθμο FORMA, τον οποίο έχει παρουσιάσει στο παρελθόν ο Ελεύθερος Τύπος και δίνει τη δυνατότητα διάκρισης των προσεισμών από τους συνηθισμένους σεισμούς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η προσεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο ξεκίνησε από τις αρχές Μαΐου του 2018.
«Εντοπίσαμε ότι η περιοχή των προσεισμών εντοπιζόταν σε περιφέρεια ακτίνας 25-30 χλμ. γύρω από ένα σημείο που περίπου συμπίπτει με το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 26ης Οκτωβρίου. Θεωρήσαμε ότι η γένεση ισχυρού σεισμού ήταν αρκετά πιθανή χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε το πότε θα γινόταν αυτό αν και το εξάμηνο κόντευε να εξαντληθεί. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα μεγέθη των προσεισμών αυξήθηκαν (για παράδειγμα στις 17/10 είχαμε 4,2), οπότε η γένεση του κύριου σεισμού ήταν πλέον θέμα χρόνου», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Άμεση ήταν η απάντηση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη ο οποίος διαφώνησε μέσω του λογαριασμού του στο facebook για τις θέσεις του κ. Παπαδόπουλου: «Με έκπληξη υπέπεσε στην αντίληψή μου μια κατά φαντασία στατιστικολογική πρόγνωση του σεισμού της Ζακύνθου. Η συγκεκριμένη πρόγνωση χρησιμοποιεί εσφαλμένα δεδομένα και μεθοδολογίες που εκφεύγουν των ορίων της επιστημονικής σοβαρότητας».
Θέση πήρε και ο εντεταλμένος ερευνητής και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου καθηγητής σεισμολογίας Δρ.Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook και βάζοντας και μια φωτογραφία από τους καταγεγραμμένους σεισμούς επισήμανε: «Εδώ βλέπεις 1035 σεισμούς από 1/1/ 2018 στα 100 χιλιόμετρα από τη Ζάκυνθο και μόνο καμία 30ρια είναι πάνω από 3 ρίχτερ που είναι και το οριακό μέγεθος ανίχνευσης στη περιοχή και τέσσερις πάνω από 4 Ρίχτερ !!! Δύσκολο να πει κανείς ότι ήταν «προσεισμοί» όπως ακούω να δηλώνουν οι μετά σεισμό προφήτες. Στην επιτροπή (εκτίμησης…) του ΟΑΣΠ, κανένα τέτοιο πρόδρομο στοιχείο δεν μας είχε κατατεθεί».
Επίσης ο κ. Χουλιάρας σχολίασε με δεικτικό τρόπο και την δήλωση του Παπαδόδπουλος στην ΕΡΤ ότι είχε προβλέψει τον σεισμό αλλά το έκρυψε από την επιτροπή για να μην διαρρεύσει.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]